מיני-מפולת בת"א: מדד המעו"ף איבד 6.5% ביומיים - 4.2% מהם היום; ציפייה מתוחה לקראת פתיחת שבוע המסחר בשווקי העולם מחר

[לפורטל הפיננסי][לאתר המעו"ף] האנליסטים: לא רק תיקון * מריל לינץ' על השווקים המתעוררים * ירידות של עד 1.6% בשחרים * עליות בתעודות השורט * מחזור המסחר עלה על 3.2 מיליארד שקל * התיקון הזה נחוץ * זה בכלל לא דומה ל-1993-1994

הבורסה של תל-אביב פתחה את המסחר, כצפוי, בירידות שערים חדות, בהמשך לסחף השלילי שנמשך בשוקי העולם בסוף-השבוע. ביום המסחר שהתאפיין בפאניקה שבאה לידי ביטוי בפדיונות ערים למדי בשוק הקרנות גלשו המדדים המובילים כבר משעות הפתיחה עמוק לתוך הטריטוריה השלילית, כשמניות הנדל"ן והמניות הקטנות מובילות את הירידות ומבטאות את הרצון של המשקיעים להימלט ככל האפשר מסיכונים. בשוק האג"ח נרשמו בהתאם ירידות שערים חדות, שהרחיבו מהותית את פער התשואה מול האג"ח האמריקניות, ובשוק המט"ח המשיכו האופציות לאותו על התחזקות הדולר מול השקל.

שבוע המסחר הנוכחי נפתח כאמור בעיקר בהשראת הסחף השלילי בחו"ל בסוף השבוע האחרון, ולכן הדבר החשוב ביותר לומר על יום המסחר החולף הוא שהוא אינו מגלם התפתחויות חדשות ביחס למה שכבר יכולנו לצפות ביום שישי, אלא פשוט צריך להיתפש כספיח של אירועי סוף השבוע. מחר (ב'), עת יתעוררו המשקיעים מסביב לגלובוס לשבוע חדש, יהיה קל יותר לספק תובנות לגבי ההמשך, כשעל הפרק השאלה הניצחת האם מדובר בעוד תזזית שתחלוף או שמא בשינוי כיוון אמיתי בשווקים.

בכל מקרה, הרקע לסחף השלילי - שמהווה למעשה את גל המימושים החריף השני ב-2007, לאחר זה של תחילת חודש מארס - מקורו בשוק האמריקני, כשהטריגרים להיווצרו למעשה אינם חדשים, אלא כאלה שכבר לעסנו לא מעט בשבועות האחרונים: החולשה המתמשכת בשוק המשכנתאות התחתון (סאב-פריים) והמשך הנתונים שמעידים כי ייתכן ששוק הנדל"ן בארצות-הברית - ובמיוחד פלח הדיור - טרם ראה את התחתית.

המעו"ף בשפל של חודשיים וחצי

מדוע המשקיעים נחרדו פתאום במיוחד מאותם גורמים שליליים שפועלים כבר תקופה לא מבוטלת? האמת, לא ברור, אבל זוהי כידוע דרך הטבע של השוק. כך או כך, את מה שקרה בתקופה האחרונה בשווקים ניתן להמשיל אולי לסיר לחץ שאגר עוד ועוד קיטור לאורך פרק זמן לא מבוטל, כשנקודת ההתחלה עליה ניתן להצביע בהקשר הזה היא אולי תחילת התיקון בשוקי האג"ח מסביב לגלובוס, בתחילת חודש יוני. לפתע, כל הלחץ שנאגר בשווקים בגלל הסיבות הידועות והמוכרות בהן אנחנו דנים מעת לעת פקע בבת אחת, והתוצאה היא כאמור כאוס מוחלט בתעשיית הפיננסים מסביב לגלובוס, כשמילת המפתח היא הימלטות שלוחת רסן מסיכונים.

התרגום של ההתפתחויות הללו בשווקים הוא הירידות החדות שנרשמו במניות מסביב לעולם, כשעיקר הכסף נותב ככל הנראה להשקעות באג"ח האמריקניות, שמהוות כידוע את מקום המפלט החביב על המשקיעים בתקופות מסוג זה. מה שקצת יכול להפתיע בכל ההתרחשויות הללו הוא העובדה שדווקא השווקים המתעוררים לא קרסו, כפי שאולי ניתן היה לצפות בגל מימושים חריף מסוג זה, ונראה שזהו אחד העניינים המרכזיים שכדאי יהיה לעקוב אחריהם בשבוע הקרוב, לכאן או לכאן.

באשר להמשך, הרי שכאמור קצת מוקדם להתנבא אם מדובר בתיקון כפי שציינו או בשינוי כיוון, כשמצד אחד נראה שהסיבות שגרמו למשקיעים להיות אופטימיים עד היום עדיין שרירות וקיימות, אך מצד שני ישנה בהחלט שאלה פונדמנטלית אמיתית על הפרק היום, והיא היכולת של השווקים להתמודד עם היקפי האשראי העצומים שהזינו עד היום את הנזילות הגלובלית.

בסוף היום איבד מערכו מדד המעו"ף 4.2% והשלים ירידה דו-יומית של 6.7% לשפל של כחודשיים וחצי, כשבסוף היום הירידות רק התחזקו - מה שהוכיח שלא יותר מדי משקיעים היו מוכנים להמר על פתיחה חיובית מחר בשוקי העולם. מדד תל-אביב 100 השיל 4.4% ומדד התל-טק ירד ב-4.1%. מחזור המסחר ער למדי - ככל הנראה עקב הפדיונות בשוק הקרנות שהחלו בשעות הצהריים והורידו את השוק פאזה נוספת מטה ועמד על 3.28 מיליארד שקל.

בשוק המניות כאמור נצבעו המסכים באדום בוהק, כשמדד הנדל"ן הוביל את המגמה בירידה של 6.1%, עם אפריקה שהשילה 7%, מה שהקרין במיוחד גם על מדד תל-אביב-75 המשופע בחברות נדל"ן. מדד היתר-50 בלט גם הוא בירידה חדה של 7.7%. מדד הבנקים השיל 3.9% כשפועלים ולאומי יורדות ב-3.4% ו-4.5% בהתאמה. בין הגדולות, טבע ירדה ב-2.4%, כי"ל ומכתשים אגן השילו 3.7% ו-6% בהתאמה, בקבוצת אי.די.בי נרשמו ירידות של עד 5.5% באי.די.בי פיתוח וקבוצת דלק השילה 6.6%.

פער התשואה תפח

בשוק הסולידי נמשכה כאמור שעטה של המשקיעים החוצה, מה שהמשיך לקזז בחדות משעריהן של האג"ח השקליות הארוכות בשיעורים של עד 1.6%, והתפיחה את פער התשואה מול המקבילות האמריקניות ל-1.4%.

הנתונים מלמדים, כי מאז רמות השיא של האג"ח השקליות הארוכות לקראת סוף חודש מאי - אז ירדה תשואתן מתחת ל-5% ופער התשואה מול האג"ח האמריקניות היה אפסי ואף שלילי לפרקים - נחתכו האג"ח השקליות ל-10 שנים בכ-8% - מכה כואבת לכל הדעות לאפיק שנתפש כסולידי וריתק אליו משקיעי קרנות נאמנות רבים בשבועות האחרונים.

התנודה הקיצונית בשוק האג"ח רק ממחישה את האנומליה ששררה בו עד היום, כשכל מי שחשב שההבדל בין האג"ח השקליות לאמריקניות מתמצה בתנודת המטבעות הצפויה או בטרנד כלכלי צפוי - התבדה, וזהו לדעתנו אחד המסרים החזקים ביותר של אירועי השבועות האחרונים בשווקים: האג"ח האמריקניות לעולם - או לפחות לעוד הרבה שנים קדימה - יהוו עבור המשקיעים מפלט בתקופות של אי-ודאות, והאג"ח הישראליות כנראה תמיד יהיו מקום שהמשקיעים יברחו ממנו בתקופות מסוג זה. על כן, לא יכול להיות שפער התשואה - או במילים אחרות, פרופיל הסיכון-סיכוי שלהם יהיה כמעט זהה - שכן מדובר כפי ששוב הסתבר בשני נכסים בעלי אופי שונה.

בשוק המט"ח אותתו במקביל האופציות על התחזקות נוספת של 0.6% בדולר, לסביבות רמה של 4.35 שקל, המהווה רמת שיא של 10 חודשים. בהקשר זה ניתן לומר, שהנהירה אל הדולר כחלק מהמגמה הכללית בעולם, במהלכה המשקיעים מנסים לצמצם סיכונים - רק תגדיל עוד יותר את הדילמה של בנק ישראל בהחלטת הריבית העתידית. זאת, כשעקום המק"מ ממשיך להפוך יותר ויותר תלול, ומרמז בעצם על העלייה בהסתברות למעבר לסביבה מוניטארית מהדקת.