אקזיטים במבוי סתום

מי שעודם מאמינים שיש סיכוי ששנת 2008 תסתיים בטוב, הוזים בהקיץ

תשס"ז הייתה בהחלט שנה לא רעה להיי-טק הישראלי, שסגר במהלכה עשרות עסקאות מיזוגים ורכישות. הגאות בשוקי ההון באותה תקופה הביאה פריחה גם בהיי-טק העולמי והמקומי. החברות שנמכרו היו חברות שכבר עברו תקופת משבר ושרדו אותה. זאת תקופה שחיזקה את התעשייה המקומית ואת הלגיטימציה שלה בשוק העולמי, למרות סין והודו הצומחות במהירות.

האירוע הבולט בין גשם האקזיטים בין ספטמבר 2006 ל-2007 היה מכירת אקטימייז לנייס תמורת 282 מיליון דולר. זה סיפור הצלחה שהיו בו כל המרכיבים הטובים: חברה שקמה ב-1999, שרדה את שנות המדבר, גייסה מעט (24 מיליון דולר), ובסופו של דבר נרכשה בידי חברה הנסחרת בנאסד"ק ובעלת שורשים ישראלים עמוקים.

גם בורסת נאסד"ק זכתה להכיר כמה חברות ישראליות במהלך שנת תשס"ז.

חמש הנפקות ראשוניות התרחשו במהלכה: רוזטה , וולטייר , מלאנוקס , אלוט ו-וראז גייסו סכום מצרפי של כ-362 מיליון דולר, אך רובן היו הנפקות מאכזבות, שנסגרו במחירים שמתחת ליעד, וגרוע מזה, החברות נאלצו להתמודד עם שוק לא אוהד ומחירי המניות שלהן בעיקר ירדו.

תשס"ז הייתה גם שיא האופנה של הנפקת חברות מדעי החיים בבורסה בתל אביב. 10 חברות ישראליות יצאו לשוק בשנה העברית הקודמת, וגייסו סכומים קטנים מאוד. באופן כללי, האווירה הייתה חיובית.

תשס"ח

כמו מצב משק המים, גם בהיי-טק המקומי ירדו גשמי ברכה אך באופן מצומצם ביותר. מאז ספטמבר 2007 ראינו כמה עסקאות נאות ביותר, אך הן דמו לנווה מדבר ומספרן היה מצומצם ביותר.

אופנת הנפקות חברות מדעי החיים בבורסה בתל אביב פשטה את הרגל עם פרשת לייפווייב. הנפקות בנאסד"ק לא היו בכלל.

שתי השמחות המנחמות היו מכירת קוויגו ל-AOL ב-343 מיליון דולר ומכירת XIV ב-300 מיליון דולר. מאז תחילת שנת 2008 (הלועזית) ההיי-טק הישראלי רשם אקזיטים בשיעור של 1.1 מיליארד דולר. לשם ההשוואה, שנת 2007 הכניסה לישראל 3 מיליארד דולר ממכירת חברות טכנולוגיה ישראליות.

מי שחושב שיש עוד יש סיכוי ששנת 2008 תסתיים בטוב, כנראה הוזה. השווקים הציבוריים חתומים וקצב המיזוגים והרכישות מזכיר הליכה של צב.

ראש או זנב

חייבים להאמין שהסתימה היא זמנית, שהיי-טק ושוקי הון הם מחזוריים, שצריך להתרגל שלפעמים הם גבוהים כמו פסגת ההימלאיה ולפעמים נמוכים מים המלח.

אין ספק שההיי-טק הישראלי ירים שוב את הראש, לפחות לעוד מחזור אחד, כי יש בתחום לפחות כ-70 חברות, שהוקמו בסוף הגאות הקודמת ובמהלך המשבר הקודם, חברות טכנולוגיה פרטיות, בשלות, המעסיקות כמאה עובדים כל אחת, חלקן הרבה יותר, שיש להן הכנסות ורווחים, קצבי צמיחה מרשימים, והכי חשוב - נתח שוק שהן שחקניות משמעותיות בו.