המשקיעים התפנקו

בשנים שחלפו התרגלנו לקלות השקעה בתעודות סל, כעת צריך להפשיל שרוולים

אם רוצים לקבל תשובה נכונה, שצריך להתחיל בלשאול את השאלה הנכונה. חישבו לרגע על הבורסה. על איזו שאלה מנסה רוב ציבור המשקיעים לענות:

  1. מתי תנאי המקרו יעידו כי אכן הגענו לשפל ומכאן המגמה תתהפך
  2. מתי רוב האנשים יעריכו שהגענו לנקודת השפל ויחזרו לקנות בשוק

    רמז: שתי השאלות לא נכונות באותה מידה.

השאלה הראשונה

אם ננסה לענות על השאלה הראשונה, לגבי תנאי המקרו, אנחנו בבעיה רצינית. כמות הנתונים עצומה. היכולת לבודד את האינדיקטורים המשמעותיים שנותנים אות ברור, דורשת הרבה מאוד ידע והבנה מעמיקה.

נתוני המקרו מתפרסמים באיחור של חודש במקרה הטוב, ומרביתם נותנים מידע אמין רק ברזולוציה של רבעונים ושנים. יתרה מזו, פעמים רבות השוק מקדים את המקרו, כך שאם מחכים לאות ברור וחד משמעי מהנתונים הכלכליים, סיכוי גדול להחמיץ חלק ניכר מהעלייה.

השאלה השניה

יש ערך רב לניחוש נכון או לניתוח טכני מושכל שעונה על השאלה מתי רוב האנשים יעריכו שהגענו לנקודת השפל ויחזרו לקנות בשוק. ביום שאנשים רבים יעריכו שהגענו לנקודת השפל ויחזרו לשוק לקנות מניות, המגמה תתהפך, גם אם תנאי המקרו עדיין לא הבשילו. יתרה מזו, ניתן לטעון שהשוק לא רק חוזה את העתיד, אלא גם משפיע עליו מכיוון שלפחות גורמים כמו "אמון הציבור" ו"מצב רוח צרכני", המשפיעים בסופו של דבר על תמונת המקרו, מושפעים מהמגמות בשווקים הפיננסים.

הסיכון בשאלת השאלה השנייה הוא בתנודתיות הגבוהה בשווקים. בעבר נתתי את הדוגמא לכך שבמשבר 1929 שבו ירד השוק ב-89% מנקודת פתיחת המשבר ב-1929 ועד לנקודת ההיפוך ב- 1932, הייתה תקופה שנמשכה מספר חודשים ב-1930 בה השוק טיפס ב-50%. מי שהעריך ב-1930 שרוב האנשים השתכנעו שהשוק ירד דיו, וחזר לרכוש מניות - נכווה קשה.

השאלה הנכונה

השאלה הנכונה לשאול היום אינה "מתי השוק ישנה כיוון", אלא באילו מניות כדאי להשקיע היום. יש לא מעט מניות שמעניין להשקיע בהן בין אם בגלל שהן ירדו הרחק מתחת לשוויין הכלכלי הריאלי ארוך הטווח, ובין אם בגלל שהן נהנות מהסביבה העסקית הנוכחית.

מניות שני הבנקים הגדולים בישראל, לאומי ופועלים , הן מניות שירדו נמוך, נמוך מדי.

מניות של חברות מתחום עסקי הקימעונאות המוזלת באמריקה ("דיסקאונט"), הן דוגמא לפעילות שלא רק שאינה סובלת מהסביבה העסקית הנוכחית אלא אף נהנית ממנה. יש מניות בקטגוריה זו שעלו מתחילת השנה, חלקן בשיעורים לא מבוטלים: למשל מניית חברת Family Dollar Stores (FDO) שעלתה ביותר מ-25% מתחילת השנה.

אולי שופרסל שלנו יכולה להתנהג באופן דומה ולהשיג גידול במכירות וברווח דווקא בזכות המיתון. לפי הנתונים ביאהו השיגה FDO צמיחה ביותר מ-8% במכירות ושל יותר מ-40% ברווח שנה מול שנה, כך שנראה שהתשואה שהציגה המניה מושפעת מהמציאות הכלכלית, אלא שבאופן שונה ממניות אחרות.

התפנקנו

בחמש השנים האחרונות נהיינו מפונקים. היה קל מאוד להשקיע באמצעות תעודות סל והיצמדות למדדים ולכן לא היה צריך להתעמק במחקר בסיסי ובבחירת מניות. כיום אסטרטגיית השקעות שכזו תתקשה להשיג תשואות דומות.

מנקודת מבט גיאוגרפית הבורסות היחידות שהציגו תשואה חיובית היו בגאנה ובעיראק וגם מנקודת מבט ענפית קשה אפילו למצוא מגזר אחד שהצליח. לעומת זאת אם מתבוננים בשוק המניות ברזולוציה של מניות בודדות, ניתן למצוא מניות שהניבו תשואה חיובית ואפילו דו ספרתית מתחילת השנה.

חשיפת מניות המהוות הזדמנות השקעה גם בתנאי השוק הנוכחיים דורשת עבודה רבה באיתור ומחקר של מניות בודדות.

הלקח של באפט

וורן באפט כתב לא מזמן במאמר ב NYTimes שבמאה השנים שחלפו עלה מדד דאו ג'ונס מ-66 ל-11,497 ולמרות זאת רוב הציבור הפסיד כסף בבורסה. מקור היתרון של באפט על פני המשקיע הממוצע נובע מיכולתו לשאול את השאלה הנכונה בכל מצב שוק.

אנחנו לא ממליצים לקחת את תיק ההשקעות ולהמיר את כל המרכיב הסולידי במרכיב מנייתי. אנחנו הנחלט ממליצים, לגבי המרכיב המנייתי בין אם הוא 10%, 20% או 50% מהתיק, להתמקד בשאלת השאלה הנכונה.