מנכ"ל התאחדות הקבלנים החדשה: "אין לי צל של ספק שכבר השנה נראה עליות של כ-5% במחירי דירות ושכ"ד בכל הארץ"

שלומי בן-עזרי: "רוכשים ראשונים שנכנסים למעגל רכישת הדירות - כמו אלה שמתחתנים, מתגרשים ויוצאים מהבית - לא יפסיקו לקנות, ולמשקיעים שהצליחו להציל כסף משוק ההון אין אלטרנטיבה טובה יותר מדירת מגורים"

החל מאוקטובר השנה, שלומי בן-עזרי, 45, הוא מנכ"ל "התאחדות חדשה של בוני ומפתחי ישראל", שהוקמה בפברואר 2007, והתפלגה מהתאחדות הקבלנים הוותיקה. בן-עזרי כיהן בעבר במשך 14 שנים כסמנכ"ל התאחדות הקבלנים, ואף שימש כממלא מקום וכמנכ"ל בפועל עד פרישתו לפני 4 שנים. לאחר ששימש בשנים האחרונות כמנכ"ל תאגיד עובדים זרים וכמנכ"ל החברה העירונית "תשתית" של עיריית אשדוד, הצטרף ביולי האחרון להתאחדות החדשה, והקים את מחוז אשדוד והשפלה.

הנושא החם: מה יקרה בשוק המגורים?

בן-עזרי: "אין לי צל של ספק שכבר ב-2009 נראה עליות מחירים בכל רחבי הארץ, הן לרכישה והן לשכירות, להערכתי של 5% במהלך השנה. מלאי הדירות המוצע למכירה מספיק למספר חודשי צריכה. תהליך התחלת בנייה הוא ארוך, ויש האטה, ולכן כשייגמר המלאי ייווצר מצב שיהיה ביקוש ולא יהיה היצע זמן מה. רוכשים ראשונים שנכנסים למעגל רכישת הדירות, כמו אלה שמתחתנים, מתגרשים ויוצאים מהבית, לא יפסיקו לקנות, ולמשקיעים שהצליחו להציל כסף משוק ההון אין אלטרנטיבה טובה יותר מדירת מגורים. הדירות היום בשוק נבנו כשהתשומות ומחירי הקרקע היו יקרים, והקבלן רוצה למכור מלאי ולא יכול להוריד מהמחיר. הבנקים מכירים את המצב, ייתנו זמן לקבלנים ולא ילחצו על הורדת מחירים. כל העלויות מונחות לפניהם".

מהן הבעיות הכי בוערות?

בן-עזרי: "מעבר לבעיות השוטפות שמלוות אותנו שנים רבות, אחת הבעיות הקשות היא בעיית הנגישות להון. עשינו סקר מיוחד אצל קבלני ביצוע שמתעסקים בעבודות תשתית, וגילינו שבממוצע הכלל-ארצי 31% מהקבלנים עובדים בתפוקות של 70% בלבד מיכולותיהם. הבעיה קשה במיוחד באזור הדרום, שם יש קבלנים רבים שעובדים בתפוקה של 50%. זה נובע מבעיות של נגישות להון ומכרזים עם תנאי סף שחוסמים קבלנים קטנים.

"פנינו למשרד האוצר בבקשה להקים בנק של ערבויות ביצוע של המדינה לקבלנים. במכרז נדרשת ערבות של 10%, ואם הקבלן ניגש לארבעה מכרזים, מהם אולי יזכה באחד, הוא נזקק למספר ערבויות העוצרות לו את כל האובליגו והאשראי למשך מספר חודשים, והוא לא יכול לגשת לעוד מכרזים. זאת, למרות שרמת הסיכון של הקבלן היא מאוד נמוכה. בגלל תנאי הסף, במכרזים זוכים כיום רק הקבלנים הגדולים, עם היכולת לממן ועם הסיווג הקבלני המתאים, והם גוזרים קופון ומעבירים לביצוע לקבלנים הקטנים".

ממה נובעת התכונה של הקבלנים תמיד להזהיר מפני המצב?

"ענף הבניין עתיר הון וסיכון. לכאורה על-פי חוק רישום קבלנים, כל אדם שלוקח שני מהנדסים יכול להיות קבלן רשום, ואם הוא יחליט לסכן את כל ההון שלו וליזום פרויקט, לתכננו ולשווקו, כל שקל שהוא הרוויח הוא הרוויח בזכות. אולם, יש לא מעט מקרים בהיסטוריה של חברות וקבלנים שבפרויקט אחד מוטטו שלושה דורות של עשייה. בניית בניין מגורים הוא התהליך הכי ארוך, מלבד אולי ייצור חללית. משלב רעיון רכישת קרקע ועד שהקבלן נפגש עם כסף עוברות שנים. אלו אנשים עם חזון, ואם הם מצליחים, מגיע להם גם להרוויח כסף. אבל יש תופעה של הציבור שמסתכל על הקבלנים בעיניים מאוד צרות, ולא מסתכלים על לילות ללא שינה ועל הסיכון".

ולבסוף, האם לאור צעדי ההתאחדות הישנה, יש סיכוי לאיחוד?

"אכן בוצעו מספר צעדים, אבל עדיין לא הושלם המהלך. מה שמאפיין את ההתאחדות החדשה זו דאגה ברמת הפרט לקבלן, ללא בירוקרטיה, ועם נגישות ישירה אלי. ישנם כל מיני ניסיונות לבחון את האפשרות להתאחד. אני לא יכול לומר מתי זה יקרה, למרות שאין ספק שטוב לענף שיהיה גוף אחד שייצג את האינטרסים של הענף בצורה טובה. נגסנו נתח כבד: בהתאחדות שלנו 550 חברים, ובישנה היו לפני 3 חודשים 700-800 קבלנים אמיתיים, עד שהם הכניסו מספר ערטילאי של שיפוצניקים".