זרם גיוסי האג"ח מתגבר: שטראוס שוקלת לגייס חצי מיליארד שקל; אחרי חג הפסח: שלושת הבנקים הגדולים יגייסו 10 מיליארד שקל

אתמול הושלם גיוס מוצלח של מכתשים אגן, היום גייסה דלק ישראל 100 מיליון שקל ; בימים אלו מתבצעים גיוסי אג"ח בהיקף מצטבר של יותר מ-3 מיליארד שקל ; בכיר בשוק ההון: "ללאומי לא צפויה בעיה לגייס, דיסקונט והפועלים יצטרכו להזיע קצת"

בשבועות האחרונים הולך ומפשיר הקיפאון בו שרוי שוק האשראי החוץ-בנקאי. לאחר תקופה ארוכה ללא גיוסים משמעותיים, מתבצעים בימים אלו גיוסי אג"ח בהיקף מצטבר של יותר מ-3 מיליארד שקל. אתמול השלימה מכתשים אגן גיוס של יותר ממיליארד שקל, ול"גלובס" נודע כי גם שטראוס גרופ בוחנת כעת את האפשרות לגייס אג"ח בהיקף של חצי מיליארד שקל.

משטראוס גרופ נמסר בתגובה: "שטראוס בוחנת מעת לעת את האפשרויות וההזדמנויות מול שוק ההון בהתאם לצרכים שלה. בשלב זה לא נלקחה החלטה על גיוס כל שהוא".

עוד נודע ל"גלובס", כי היום השלימה דלק ישראל מקבוצת דלק , גיוס באג"ח בהיקף של 100 מיליון שקל. דלק ישראל ניסתה לגייס את הסכום לפני כחודש אך לא הצליחה. בעקבות התייצבות השווקים, נראה כי הפעם הגיוס הצליח.

רוב ההנפקות זוכות להתעניינות של המוסדיים. אלו מזרימים ביקושים גבוהים במידה ניכרת מהיקף הגיוס המתוכנן. כך למשל, בעוד מכתשים אגן תכננה לגייס 300 מיליון שקל, הרי שהביקוש בהנפקה עמד על 1.6 מיליארד שקל. ואולם, מוקדם לומר כי הגאות שבה לשוק ההנפקות מאחר שעיקר החברות המגייסות הן בעלות דירוג גבוה של AA ומעלה.

"כמעט ואין הנפקות, ולמוסדיים יש נזילות גבוהה שכרגע יושבת במכשירים עם תשואה אפסית, כך שהם צמאים להנפקות של חברות שרמת הסיכון שלהן נמוכה", הסביר גורם בשוק ההון את המתרחש. "הביקושים הגבוהים שנראו במכתשים אגן פתחו את התיאבון גם לחברות אחרות", אומר בכיר בשוק ההון.

בכל זאת, עם כל הכבוד להתעוררות בשוק ההנפקות, הרי שגל הגיוסים האמיתי עדיין לפנינו. בשבועות הקרובים ייצאו הבנקים הגדולים לגייס הון בהיקפים שלא נראו כאן מזה שנה וחצי. לאומי , הפועלים ודיסקונט צפויים לגייס בשוק ההון כ-10 מיליארד שקל, כאשר מחצית מהסכום יגויס בערבות מדינה. "זה יהיה המבחן האמיתי לשוק האשראי החוץ בנקאי" אומר בנקאי בכיר.

שלושת הבנקים צפויים לגייס כתבי התחייבות נדחים, זאת כדי להגיע עד סוף השנה לשיעור הלימות הון של 12%, לפי דרישת המפקח על הבנקים בבנק ישראל. על פי הערכות, הגיוסים יתבצעו בפרק זמן קצר של מספר שבועות שבין אחרי חג הפסח לסוף מאי. הבנקים אומנם יכולים לגייס את הסכום עד סוף השנה, אך את הערבות הממשלתית ניתן לנצל רק עד סוף חודש יוני.

בנק הפועלים צפוי לגייס 4 מיליארד שקל, מתוכם 1.9 מיליארד שקל בערבות מדינה. דיסקונט, לו הלימות ההון הנמוכה במערכת (צפויה לרדת לסביבת 10% לאחר הפסדי הרבעון הרביעי), יצטרך לגייס לפחות 3.7 מיליארד שקל, מתוכם 1.04 מיליארד שקל בערבות מדינה. הלימות ההון של לאומי תרד ל-11.5% בעקבות הפסדיו ברבעון הרביעי והבנק יצטרך לגייס 2.5 מיליארד שקל (מתוכם 1.8 מיליארד שקל בערבות מדינה).

לבנק דיסקונט יש כבר תשקיף מדף והוא ייצא לגיוס מיד לאחר פרסום הדו"חות, כלומר בשבוע הראשון של אפריל. בנק הפועלים נמצא עם תשקיף בתהליכי אישור, וכך גם לאומי, שגם מנהל שיחות עם מגדל להנפקה פרטית של הון היברידי וצפוי להנפיק בתחילת מאי.

החתמים כבר נקבעו

בבנקים כבר קבעו מי יהיו החתמים המובילים. בהנפקות הפועלים ודיסקונט החתם יהיה פועלים אי.בי.אי, ובהנפקת לאומי החתם יהיה החברה הבת לאומי פרטנרס חיתום (לשעבר לאומי ושות').

בכיר בשוק ההון העריך כי ללאומי לא צפויה בעיה לגייס, ואילו דיסקונט והפועלים יצטרכו "להזיע קצת". מנכ"ל גוף מוסדי גדול העריך כי לשוק לא תהיה בעיה אמיתית לקלוט את הנפקות הבנקים. "אג"ח בנקים זה בדיוק סוג האג"ח שהמוסדיים מחפשים. בנקים הם גופים יציבים, בייחוד כשהממשלה מאחוריהם ואף נותנת ערבות מדינה לחלק מההנפקות. הרי גם אם תהיה תקלה, ברור שהממשלה תיקח על עצמה את ההתחייבויות".