רובינק הסתייגה מהגשת האישום נגד גאידמק; לדור הכריע בעד

פרקליטת המחוז, שטיפלה בתיק, סברה כי הגשת האישום בעייתית מבחינה ראייתית ■ הערכה: לדור רצה להימנע מהסגרת גאידמק לצרפת בשל הרשעתו בפרשת אנגולה, בהנחה שעקב הגשת האישום גאידמק לא ישוב לארץ

פרקליט המדינה, משה לדור, הוא שהחליט על הגשת כתב האישום נגד ארקדי גאידמק בפרשת הלבנת ההון. זאת, למרות שפרקליטת המחוז, עו"ד אלה רובינק, שטיפלה בתיק וערכה את השימועים לגאידמק, סברה כי הגשת כתב אישום במקרה זה היא בעייתית - כך נודע ל"גלובס".

במהלך העבודה בתיק הביעה רובינק ספק אם המקרה מתאים להגשת כתב אישום מבחינה ראייתית, ואולם לדור סבר אחרת והחליט על הגשת כתב אישום.

כתב האישום הוגש זמן קצר לפני שניתן בצרפת פסק דין, המרשיע את גאידמק בפרשת הסחר בנשק מול אנגולה. בית משפט בצרפת גזר לפני כשבועיים על גאידמק, השוהה ברוסיה מזה כשנה, 6 שנות מאסר בפועל.

ההערכה היא כי החלטת הפרקליטות להגיש כתב אישום נגד גאידמק נבעה, בין היתר, בשל רצונו של לדור להימנע ממצב בו היה צריך להסגיר את גאידמק לצרפת במסגרת הסכם ההסגרה בין המדינות. זאת, מתוך הנחה כי אם יוגש כתב אישום, גאידמק לא יגיע לארץ.

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "איננו נוהגים להתייחס לדיונים פנימיים בפרקליטות לקראת קבלת החלטות על כתבי אישום. למען הסדר הטוב נציין רק כי הפרטים המובאים בפנייתכם אינם נכונים".

"גלובס" פירסם באחרונה על מקרה נוסף שבו החליט לדור בניגוד לעמדתה של רובינק: ההחלטה להגיש כתב אישום נגד בני-הזוג שנחשדו עם ח"כ לשעבר, רו"ח אביגדור יצחקי, בעבירות מס. נגד יצחקי הוגש כתב אישום, אך בני-הזוג קיבלו בתחילה הודעה כי בשלב זה לא יוגש נגדם כתב אישום, ובאחרונה קיבלו הודעה מלדור על החלטה להאשימם.

רכישה במירמה

גאידמק מואשם בישראל בקבלת דבר במירמה ובהלבנת הון של 650 מיליון שקל. יחד עימו נאשמים נחום גלמור, המואשם כי היה איש הקש שלו, וגורמים בכירים בחברת הנאמנות של בנק הפועלים.

לפי כתב האישום, גורמים בחברת הנאמנות של בנק הפועלים פעלו יחד עם גאידמק וגלמור כדי לאפשר לגאידמק לרכוש במירמה את החברה ההולנדית טרמופוסט, תוך הסתרת זהותו כרוכש החברה וכבעל הכספים ששימשו לרכישתה. פעולות המירמה נעשו תוך הצגת גלמור כרוכש החברה ותוך הצגת 50 מיליון דולר מכספי גאידמק ככספיו של גלמור.

לפי כתב האישום, הצגת הכספים במירמה ככספי גלמור והסתרת זהותו של גאידמק התאפשרה, בין היתר, בשל שיתוף-הפעולה מצד החברה לנאמנות של בנק הפועלים ומי שעמד בראשה. שיתוף-פעולה זה בא לידי ביטוי ביצירת שורה של מצגים בנקאיים כוזבים, שהוצגו לנציגי בעלי המניות של החברה בהולנד.

כתב האישום הוגש בידי עוה"ד טליה נג'ארי ולירן חיים מפרקליטות מיסוי וכלכלה.

החקירה בתיק החלה לפני כ-5 שנים, ובמסגרתה נחקר גם ולדימיר גוסינקי, שבסופו של דבר הוחלט שלא להגיש נגדו כתב אישום. לגאידמק נערך שימוע ראשון בתיק לפני כ-3 שנים, ולפני כשנה נעשתה השלמת חקירה, ובעקבותיה נערך לו שימוש נוסף.

באחרונה הגיעה הפרקליטות להסדר עם גאידמק בדבר הגדלת הערבויות שלו בכ-5 מיליון דולר, מעבר ל-4 מיליון דולר שהפקיד כבר בעת יציאתו מהארץ, וזאת לצורך הבטחת התייצבותו למשפט.

השופטת חיותה כוחן, הדנה כעת בנושא הערבויות שמבקשת הפרקליטות להטיל על גלמור, התבטאה באחרונה באחד הדיונים, כי "מי שחושב שגאידמק יגיע לארץ, משלה את עצמו".