כפי שפורסם ב"גלובס": ח"ל, כי"ל ובז"ן במו"מ לרכישת גז

(עדכון) - השותפות ב"תמר" שוקלות לפתח שני שדות מול אשדוד ואשקלון במטרה לזכות בהסכם אספקת הגז של החברה לישראל ■ בחברה לישראל חוששים ממצוקה באספקת הגז עד ש"תמר" תחל לפעול באופן מלא

החברה לישראל מאשרת היום (ד') כי כפי שפורסם לראשונה ב"גלובס" היא מנהלת מו"מ באמצעות החברה הבת, או.פי.סי רותם, והחברות כי"ל ובז"ן מול מספר גורמים בקשר לרכישת גז טבעי.

אתמול (ג') נודע ל"גלובס" כי השותפות ב"תמר" שוקלות לפתח שני שדות גז ימיים נוספים מול חופי אשדוד ואשקלון בעלות של רבע מיליארד דולר, במטרה להגביר את סיכויי הקבוצה לזכות בהסכם אספקת הגז של החברה לישראל.

ההחלטה על פיתוח השדות, "נועה" ו"אור" אמורה להתקבל במהלך השבועות הקרובים. הכוונה היא כי חברת נובל אנרג'י תשמש כחברה המפעילה של הפיתוח, וייתכן כי שני השדות יאוחדו לשם כך לשותפות שזכויות הבעלות בה יתפלגו באופן דומה לזה שב"תמר".

קבוצת החברה לישראל נחשבת ללקוח העסקי הגדול במדינה, אחרי חברת חשמל. שוויו הכולל של הסכם אספקת הגז עימה עשוי להתקרב ל-10 מיליארד דולר. על ההסכם מתמודדות השותפות בתמר וספקית הגז המצרית EMG.

המאגר מתרוקן

צוות המשא ומתן של החברה לישראל, בראשות המשנה למנכ"ל כי"ל לשעבר, שוקי גולד, מנהל את המגעים עבור שלושה צרכני גז גדולים השייכים לקבוצה: תחנת הכוח OPC במישור רותם, תחנת הכוח של בז"ן במפרץ חיפה, ומפעלי כי"ל בים המלח המקבלים כיום גז מים תטיס.

כמות הגז שתצרוך הקבוצה תגיע בשיאה ל-2.1 מיליארד מ"ק בשנה. הקושי העיקרי העומד כיום בפני השותפות בתמר במאבקן לזכות בהסכם, היא העובדה שהזרמת הגז מתמר תחל לכל המוקדם בסוף 2012, בעוד שבמאגר ים תטיס המתרוקן, נמכרה כבר כמעט כל כמות הגז.

החברה לישראל זקוקה לגז בהיקף 0.5 BCM כבר משנת 2011 - מועד החיבור המשוער של תחנת הכוח בבז"ן למערכת הולכת הגז הארצית. הפקת הגז מ"נועה" ומ"אור" מחייבת השלמה תת-ימית של השדות, וחיבורם לפלטפורמת ההפקה של מרי B, בעלות מוערכת של יותר מ-200 מיליון דולר ל"נועה" ו-58 מיליון דולר ל"אור".

גורמים מקצועיים מעריכים שניתן יהיה להתחיל בהפקת הגז מהשדות בתוך פחות משנה מרגע קבלת ההחלטה על כך. חזקת נועה, בשטח 250 קמ"ר, לא הרחק מגבול רצועת עזה, נמצאת מאז פברואר 2000 בידי שותפות ים תטיס.

השותפים בים תטיס הם נובל אנרג'י (47.059%), דלק קידוחים (25.5%), אבנר (23%) ודלק השקעות (4.441%). המאגר בנועה, הנושא את אותו שם, התגלה ביוני 1999, כחצי שנה לפני גילוי מרי B, והוא מכיל עתודות גז מוכחות בהיקף 6.2 מיליארד מ"ק (BCM) ו-7.6 BCM כולל עתודות מוערכות.

הערכה מחודשת

מאגר אור נמצא בשטח חזקת "מד יבנה", המשתרע על כ-53 קמ"ר, כ-40 קילומטר מערבית לחופי אשדוד. המאגר התגלה במהלך קידוח "אור 1" באוקטובר 1999 שביצעה BG. החברה הבריטית פרשה מחלקה בחזקה בשנת 2008 וזכויותיה (35%), חולקו בין השותפים בפרויקט באופן יחסי.

כיום מוחזקת החזקה בידי ישראמקו (49.8633%), חברות נוספות בקבוצת האם של ישראמקו (כ-27%) וכן מפעלים פטרוכימיים (5.5385%), דור כימיקלים (2.7692%) ודור חיפושי גז (2.7692%). במארס 2009 ביצעה מפעילת החזקה הנוכחית, חברת חנ"ל, הערכה מחודשת של עתודות הגז במאגר. לפי ההערכה, היקף העתודות ברות ההפקה עשוי להגיע ל-2.5 עד 3 BCM.