שלושה שכנים, שלושה אזורים

בהפעלת חניון בתשלום שלא בבניין אלא על קרקע תפוסה, חניון פתוח, קיים פער של 11% בארנונה בין האזורים ברחוב יגאל אלון

האם להפעיל משרד או עסק מסחרי ברחוב יגאל אלון מס' 59, 57 או 51? הפער בחיוב הארנונה מגיע לעשרות אחוזים. שוכר פוטנציאלי שיבדוק את דמי השכירות בנכסים לאורך לרחוב יגאל אלון בתל אביב ימצא עלויות דומות מאוד בהתחשב באופי הבניין וברמת הגימור; אולם, לקוח הבודק את עלויות הארנונה הצפויות, כאשר מטרת השכירות היא משרדים או מסחר, יגלה שהארנונה הנדרשת ברחוב יגאל אלון 51 (היכל נוקיה) היא הנמוכה ביותר בתל אביב ומוגדרת כאזור ג', בו התעריף למ"ר לחודש הוא 18.72 שקל.

ככל שעולים במספרי הרחוב הארנונה עולה. ביגאל אלון 57 הארנונה למ"ר לחודש לצורכי מסחר היא 22.8 שקל, תוספת של 22%. האזור מוגדר כאזור ב'. ביגאל אלון 59 הארנונה למ"ר לחודש עולה ל-27.36 שקל - תוספת של 46% לעומת היכל נוקיה. אזור זה מוגדר כבר כאזור א'.

מה בדבר עלות הארנונה למפעיל חניון בתשלום ברחוב יגאל אלון? קיימים פערים, אולם הם פחותים בהשוואה לפערים בתחום המשרדים והמסחר. חיוב הארנונה בטווח המספרים שבין 51-57 זהה ועומד על 3.2 שקל לחודש למ"ר ברוטו. אין הבדל בין אזור ב' ל-ג'. לעומת זאת, החל ממספר 59 המחיר לחודש למ"ר ברוטו הוא 3.77 שקל, תוספת של 18%.

בהפעלת חניון בתשלום שלא בבניין אלא על קרקע תפוסה, חניון פתוח, קיים פער של 11% בין האזורים ברחוב יגאל אלון. התעריף הזול יותר הוא 3.6 שקל למ"ר ברוטו לחודש, בעוד שבאזור היקר יותר הוא 4 שקל למ"ר ברוטו לחודש. מעניין מדוע הפער קטן בהרבה לעומת הפער בחניון בבניין. ייתכן שהעירייה תופסת את החניון המקורה, אף אם הוא בתשלום, כנספח לבניין, בעוד שחניון פתוח ייעודו הוא העיסקי.

במונחים של צרכן המחפש מקום חניה, ניתן לצפות שעלות החניה בחניון פתוח תהיה יקרה יותר בגלל העלויות הגבוהות יותר של התפעול - עלות הארנונה, אולם המצב אינו כזה. חניה בחניון בבניין עולה ברוב המקרים יותר מחניה במגרש פתוח.

הכותב הוא מנכ"ל חברת ערך, מיסוי עירוני וניהול נדל"ן