"בן-זקן ואלדר שתלו ב'כלכליסט' ידיעה כוזבת על מנופים"

(עדכון) - לפי החשד, בנובמבר 2011 השניים מסרו מידע כוזב לעיתונאי גולן חזני ■ מוקדם יותר היום הודיעה הפרקליטות על כוונתה להעמיד לדין בכפוף לשימוע את ג'קי בן-זקן ואיתן אלדר על הרצת מניית מנופים, בניסיון להכניסה לת"א-100

פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) הודיעה היום (ג') כי היא ממליצה להעמיד לדין, בכפוף לשימוע, את איש העסקים ג'קי בן-זקן, את הפיננסייר איתן אלדר ואת פעיל שוק ההון צביקה קולנברנר, באשמה כי הריצו את מניות חברת מנופים פיננסיים לישראל (מפל) בדצמבר 2010, זאת כדי לעמוד בתנאי הסף לכניסת מניית מנופים למדד תל אביב-100.

השלושה יואשמו בעבירות של תרמית בניירות ערך, קבלת דברי במירמה בנסיבות מחמירות ועבירה של קשירת קשר לביצוע פשע.

בן-זקן ואלדר יואשמו גם בעבירה של הנעה בתרמית לרכישת ניירות ערך לפי סעיף 54(1) לחוק ניירות ערך, בכך ששתלו כתבות חיוביות על מנופים פיננסיים אצל עיתונאי "כלכליסט", גולן חזני, במטרה להעלות את שער מניית החברה.

כמו כן ממליצה הפרקליטות להעמיד לדין בפרשה את מנופים פיננסיים עצמה, את חברת ארנה קפיטל זירת מסחר 2009 ואת חברת אינטרנטיקה.

עמידה בתנאים

החשדות בגינם הוחלט להעמיד את בן-זקן, אלדר ויתר הנאשמים לדין מתייחסים לפעילותם להשפעה על שער מניית מנופים בחודשים נובמבר-דצמבר 2010, בהקשר של כניסת מניית מנופים למדד תל-אביב 100.

במכתב הזימון לשימוע ששלחה לנאשמים, פירטה הפרקליטות את האישומים והטענות. לדבריה, במהלך שנת 2010 פעלו בן-זקן ונושאי משרה נוספים בחברת מנופים הציבורית על מנת שמניית החברה תעמוד בתנאי הסף שקבעה הבורסה לצורך כניסה למדד תל-אביב 100, בין היתר ביחס לאחוז החזקות הציבור במנייה וביחס לשווי שוק ממוצע במועד הקובע לעדכון המאגר.

לטענת הפרקליטות, "בסמוך ל-15 בנובמבר 2010 קשרו בן-זקן ואלדר קשר להשפיע במירמה על שער מניית מנופים בדרך של רכישת מניות מנופים במהלך המסחר בבורסה, במטרה להביא לכך שמניית מנופים תעמוד בתנאי הכניסה למדד תל-אביב 100 במועד הקובע לעדכון המדד, קרי 30 בנובמבר 2010".

לטענת הפרקליטות, במסגרת הקשר היה אלדר אחראי על הביצוע בפועל של התוכנית המירמתית להעלאת שער המניה על-ידי רכישת מניות מנופים פיננסיים במסחר בבורסה, ובן-זקן היה אמון על מציאת מימון התוכנית.

"אלדר מסר לבן-זקן את הערכתו ביחס לסכום הכסף שיידרש לצורך מימון התוכנית המרמתית להעלאת השער, ואלדר פעל לאיתור משקיע שירכוש את מניות מנופים מבן-זקן במהלך תקופת הפעילות, ובכך יספק לאלדר מימון להמשך פעילותו", נטען.

הפרקליטות מוסיפה וטוענת כי "על בסיס הסכמותיו של בן-זקן עם אלדר, קשר אלדר עם קולנברנר לפעול בצוותא במסחר בבורסה לרכישת מניות מנופים על מנת להעלות את שער המניה. אלדר מסר לקולנברנר פרטים אודות מעורבות בן-זקן בתכנית".

רכישת 17 מיליון מניות

בהמשך, טוענת הפרקליטות, ביצעו אלדר וקולנברנר פעילות שהביאה לעליית שער המניה. אלדר, לפי הרשות, הזרים ביקושים אדירים למניית מנופים בסינכרון עם קולנברנר. כך, לפי החשד, חלק מהוראות הרכישה של אלדר הועברו לקראת תום יום המסחר והתבצעו מול הוראות מכירה שהעביר קולנברנר, ומול הוראות מכירה שהעביר אלדר בעצמו מחשבונות אחרים, שבהם הוא מיופה-כוח.

שער מניית מנופים, טוענים ברשות, עלה במהלך התקופה הזאת ב-5%, והיא קיבלה את כרטיס הכניסה המיוחל לרשימת תל-אביב 100.

בכתב הזימון לשימוע שנשלח לנאשמים, ועליו חתומים עורכי הדין אלה בנישתי ואמיר טבנקין ממחלקת ניירות ערך בפרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה), מפרטת הפרקליטות כי בין 18 בנובמבר 2010 ל-30 בנובמבר רכש אלדר בבורסה סך כולל של 17 מיליון מניות מנופים במסגרת התוכנית המרמתית להעלאת השער. עוד נטען כי לאחר מכן מכר אלדר בעסקאות מחוץ לבורסה כחלק מהתכנית המירמתית סך כולל של כ-15.6 מיליון מניות מנופים.

במארס 2012 חשף "גלובס" כי רשות ניירות ערך ממליצה להעמיד לדין את בן-זקן ואלדר בפרשה הרצת המניות במנופים פיננסיים. על עצם קיומה של חקירת ניירות ערך את הפרשה נודע באמצע יולי 2011.

מראשית החקירה כפרו בן-זקן ואלדר בחשדות נגדם וטענו כי אין בהם דבר. ואולם, מחקירת הרשות עלה כי מאמצע נובמבר ועד אמצע דצמבר 2010 ביצעו אלדר וקולנברנר פעילות שהביאה לעליית שער המניה. ככל הידוע, החוקרים נעזרו בהאזנות סתר שביצעו לשיחות בין אלדר ובין בן-זקן. השיחות האלה הוצגו בפני החשודים במהלך החקירה.

מצעד הנחקרים והעדים בפרשה כלל גם את אברהם נניקשווילי, משותפיו של בן-זקן; ואת מנכ"ל מנופים, דני וקנין; ונחקרה גם יד-ימינו של אלדר, גלי ליברמן.

עם פתיחת החקירה הגלויה נעצרו בן-זקן, אלדר וקולנברנר על-ידי חוקרי רשות ניירות ערך, נחקרו ושוחררו למעצר-בית.

כשבוע לאחר מכן הוגשה למחוזי בקשה לתביעה ייצוגית נגד השלושה, בטענה כי כתוצאה מהתנהלותם קרסה מניית מנופים. בכתב התביעה נטען כי בוצעו במניה כ-420 עסקות ביום בממוצע; זאת לעומת ממוצע של כ-80 עסקות בימים "רגילים".

זמן קצר לאחר חשיפת חקירת הרשות, באוגוסט אשתקד, נפרד בן-זקן מאחזקותיו בחברת מנופים פיננסיים, אתה היה מזוהה. בן-זקן מכר את מניותיו בחברה (11.5%) תמורת 97 מיליון שקל - פרמיה של 18% על מחיר השוק הבוקר. הרוכשים היו שני שותפיו של בן-זקן בחברת ההשקעות, מרכוס וובר, שרכש 8.9% מהמניות ועלה להחזקה של 48.8%; ואברהם נניקשווילי, שרכש 2.6%.

מנופים פיננסיים פעילה בתחום של ייזום נדל"ן מניב (בבעלותה המרכז המסחרי סטאר סנטר באשדוד, קניון ארנה בהרצליה) ונדל"ן למגורים. פעילות נדל"ן שהייתה לה בארה"ב הסבה לחברה הפסדים כבדים.

"משוכנעים שהתיק ייגנז"

פרקליטיו של ג'קי בן-זקן, עורכי הדין רם כספי, נבות תל-צור וירון ליפשס, מסרו בתגובה כי "מר בן-זקן הצטער אמנם לשמוע על החלטת הפרקליטות לזמנו לשימוע, אך הוא משוכנע כי לאחר הצגת מלוא טענותיו בשימוע שייערך לו, יתחוור לפרקליטות כי כל הפעולות שבוצעו על-ידו היו בתום-לב, בשקיפות מלאה ואך ורק לשם קידום ענייניה של חברת מנופים פיננסיים. בן-זקן סמוך ובטוח כי הפרקליטות תקיים את השימוע בעניינו בלב פתוח ובנפש חפצה, וכי בסיומו יוחלט על גניזת התיק כנגדו".

עו"ד מיכל רוזן-עוזר, המייצגת את איתן אלדר, מסרה בתגובה: "אנו משוכנעים שלא נעברה כל עבירה, ואנו נציג את עמדתנו במהלך השימוע".

עו"ד אילן סופר ממשרד גולדפרב זליגמן ושות', המייצג את צביקה קולנברנר, מסר: "קיבלנו היום את הזימון לשימוע, ואנחנו לומדים אותו".

אישום נוסף: שתלו ידיעות כוזבות ב"כלכליסט" במטרה להעלות את שער המניה

ממכתבי הזימון לשימוע שנשלחו לנאשמים בפרשת הרצת מניית מנופים עולה כי ג'קי בן-זקן ואיתן אלדר יואשמו בפרשה גם בעבירה של הנעה בתרמית לרכישת ניירות ערך לפי סעיף 54(1) לחוק ניירות ערך. זאת, מכיוון שלטענת הפרקליטות הם שתלו כתבות חיוביות על מנופים פיננסיים אצל עיתונאי "כלכליסט", גולן חזני, במטרה להעלות את שער מניית החברה.

לדברי הפרקליטות, במסגרת הקשר להעלאת שער מניית מנופים סיכמו בן-זקן ואלדר לפעול לפרסום כתבות חיוביות אודות מנופים בעיתונות הכלכלית, במטרה להניע את ציבור המשקיעים לרכישת מניות מנופים ולהעלות את שערן.

"ב-22 בנובמבר 2011 בסביבות 11:45 נפגשו בן-זקן ואלדר וסיכמו כי ימסרו לעיתונאי, גולן חזני, מידע כוזב, על מנת שישמש בסיס לכתבה עיתונאית, שהוא יפרסם. לפי המידע הכוזב התנהל משא-ומתן מתקדם ומשמעותי בין בן-זקן לשמפחת גרמזיאן - משפחה יהודית קנדית בעלת שם הון, לרכישת חלק מהשליטה במנופים. בפועל לא התקיים כל משא-ומתן כזה", כתבה הפרקליטות.

לדברי הפרקליטות, בעקבות המידע המוטעה שנמסר לחזני, הוא פרסם ב-23 בנובמבר 2010 ב"כלכליסט" כתבה שהכין בהתסמך על המידע הכוזב תחת הכותרת: "משפחת גרמזיאן רוצה להיות שותפה של בן-זקן". מאוחר יותר באותו היום התפרסמה הכתבה גם באתר האינטרנט של העיתון.

טענות הפרקליטות

* בן-זקן מעניין להכניס את מנופים לתל-אביב 100. ההרצה נעשית באמצעות אלדר ומנהל התיקים, צביקה קולנברנר.

* אלדר רכש כמות גדולה של מניות מנופים בסינכרון עם מנהל התיקים, שמכר במקביל.

* המניות שרוכש אלדר נמכרות בעסקות מחוץ לבורסה לאיש עסקים רוסי ממוצא גרוזיני, טימור בן-יהודה, ולעו"ד צבי לברון.

* בעקבות ההרצה מחיר המניה עולה והחברה מצליחה להיכנס למדד תל-אביב 100.

* בן-זקן ואלדר שתלו כתבה חיובית על חברת מנופים פיננסיים בעיתון "כלכליסט" באמצעות העברת מידע שקרי לעיתונאי גולן חזני, במטרה להעלות את שער מניית החברה.

בן-זקן: הפטרון של קבוצת הכדורגל מ.ס אשדוד, שנע בין עסקים לפוליטיקה

ג'קי בן-זקן ידע לנצל היטב במהלך הקריירה שלו את קשרי הגומלין בין עסקים לפוליטיקה. ב-1993, לאחר ששימש כעוזרו הפרלמטרי של ח"כ אפרים גור, עבר בן-זקן, שגדל ברובע ח' באשדוד, לפוליטיקה המקומית. את בסיס הונו הוא השיג בעסקי נדל"ן בעיר הולדתו, שם כיהן כחבר מועצת העיר, ובה הוא משמש עד היום כפטרון קבוצת הכדורגל המקומית, מ.ס אשדוד.

עם השנים, רכשו בן-זקן ושותפו, אברהם נניקשווילי, את השליטה בשלד הבורסאי מנופים פיננסיים, ממשפחת בליליוס, תמורת 555 אלף דולר בלבד. שוויה של החברה זינק מאז לקרוב למיליארד שקל, ומאזנה של החברה, שעמד בעת הרכישה על 3 מיליון שקל בלבד, תפח לכ-2 מיליארד שקל.

באמצעות חברת מנופים פיננסיים החזיק בן-זקן בזמנו - בקניון ארנה בהרצליה, במרכז מסחרי באשדוד, במרכז מסחרי בדאלאס, בזיכיון לחיפוש נפט בין פלמחים לאשדוד ובעסקים רבים נוספים. זאת, עד שבאוגוסט 2011 מכר את חלקו לשותפיו.

עם שותפיו לשעבר של בן-זקן נמנה גם שחקן הכדורגל לשעבר ופרשן הספורט, חיים רביבו, שבין היתר החזיק עם בן-זקן במשותף את קבוצת הכדורגל מ.ס אשדוד, האקדמיה לכדורגל, שבהקמתה הושקעו 12 מיליון שקל, מגזין האופנה "BELLE", רשת האופנה סקטור ותחנת רדיו ירושלים. בינואר 2011 החליטו החברים הטובים, בן-זקן ורביבו, על הפרדת כוחות בפעילות העסקית.

איתן אלדר: מכוכבי הבורסה בסוף שנות ה-90

איתן אלדר הוא אחד מהשחקנים המוכרים בשוק ההון. יחד עם שותפו רועי גיל הוא ידע עליות ומורדות, אך תמיד נפל על הרגליים. שני אנשי הפיננסיים היו בין כוכבי הבורסה בסוף שנות ה-90, עם רשימה ארוכה של חברות שרכשו והשקעות בהיקף של מיליארד שקל בתחומי טקסטיל, נדל"ן, אלקטרוניקה ומסחר.

בתחילת שנות האלפיים קרסו עסקיהם בשל חובות-עתק שהגיעו ל-800 מיליון שקל, ורק ב-5-6 השנים האחרונות הם השתקמו לאיטם, הפעם בפרופיל נמוך הרבה יותר.

בשנתיים האחרונות אלדר וגיל היו מעורבים במספר עסקאות קטנות, בהן רכישת נתח מחברת ההשקעות פאי פיננסיים מידי אהרון כהן, ורכישת השלדים הבורסאיים של החברות, אנטר הולדינגס, יובל הנדסה ורג'נסי.