מדריך "גלובס" לקראת טירוף הקניות ברשת שמתחיל מחר

ההנחות המדוברות של חודש נובמבר ממש בפתח, ושלל אתרים נערכים עם מבצעים ■ 38% יודעים בדיוק מה רוצים לקנות, ו-39% מתכוונים לחפש ולמצוא ■ 57% מהצרכנים נמנעים מלהזמין מוצרים שעלותם מעל מ-75 דולר (לאור תקרת המס הנמוכה בישראל)

קניות-אינטרנט / צילום: שאטרסטוק
קניות-אינטרנט / צילום: שאטרסטוק

טירוף קניות אמיתי או גימיק של הנחות (וקניות מיותרות)? כל צרכן צריך יהיה לעשות חשבון האם הוא קונה את ההנחה לשם ההנחה, או שהוא רוכש מוצר שיש לו צורך או רצון ממשי לרכוש. כך או כך, ההנחות המדוברות של חודש נובמבר ממש בפתח, ושלל אתרים נערכים עם מבצעים תחת כותרות שונות במהלך החודש הזה. נזכיר כי ההנחות יימשכו גם אל תוך חודש דצמבר במסגרת הנחות סוף העונה כך בתחום האופנה.

לפי נתוני איביי, 77% מהגולשים מתוכננים לערוך קניות בחגי הקניות המרוכזים (נובמבר-דצמבר) - ובעיקר במהלך ה-BLACK FRIDAY, כך לפי מחקר נערך על ידי MB - Market Research & Consumer Behavior עבור eBay. מבין הקונים הצפויים, 38% ציינו שהם יודעים בדיוק מה רוצים לקנות ו-39% מתכוונים לחפש ולמצוא. נתון מעניין העולה מהחקר הוא ש-57% מהצרכנים נמנעים מלהזמין מוצרים שעלותם מעל מ-75 דולר (לאור תקרת המס הנמוכה בישראל). בהסתמך על השנה החולפת הפריטים שנרכשו הכי הרבה הם בגדים/הנעלה (51%), גאדג'טים/מכשירי חשמל/טלפון/אייפד (43%), קוסמטיקה/בישום/איפור (12%) צעצועים (11%).

מה טומן לנו חודש נובמבר בעולם הקניות הווירטואלי והפיזי? ב-8-9 בנובמבר יתקיימו אירועי ShoppingIL באתרים ישראלים שיעניקו הנחות בקטגוריות שונות, ב-11 בנובמבר יתקיים יום הרווקים הכולל מבצעים באתרים סיניים, בראשם עליאקפסרס, ובשורה של אתרים שרוכבים על הגל. ב-24 לנובמבר יתקיימו הנחות במסגרת בלאק פריידיי המסורתי, ומיד לאחריו יצוין הסייבר מאנדיי ביום ה-27 בנובמבר באלפי אתרים בעולם.

מה כדאי לדעת?

- מסים: נזכיר כי תקרת הפטור ממסים עומדת על 75 דולר לחבילה. אם תרכשו כמה חבילות מאותו אתר בבת אחת, למרות פיצול הקנייה לכאורה, מבחינת רשות המסים החבילות יחושבו כמקשה אחת שעליה אתם עשויים לשלם מס. הטווח הבא לפטור ממסים הוא עבור חבילות שערכן 75 עד 500 דולר, חבילות אלה פטורות ממכס אולם חייבות במע"מ ובמס קנייה. התקרה הבאה היא לטווח שבין 500 ל-1000 דולר - חבילות אלה חייבות במכס, מע"מ ומס קנייה. חשוב לבדוק מראש כמה תעלה החבילה כולל המסים - אתרים שונים מציעים לבצע את התחשיב עבורכם ושווה לעבור בהם קודם (דוגמת Kneli, Tiper ועוד).

- תשלום מאובטח. כמעט שאין אתר שלא מציע הגנות למשלמים בכרטיס אשראי. עם זאת שווה לשקול לבצע תשלום דרך פייפאל - לא רק לאור העובדה שלא תידרשו למסור את פרטי האשראי שלכם אלא שפייפאל מהווה צד בעסקה והיא מתערבת במקרה הצורך - כך למשל במקרה שבו חבילה לא הגיע או בקנייה בעייתית אחרת. לדוגמה, נוסע שרכש לאחרונה דרך פייפאל כרטיס טיסה במונארך - חברת התעופה הבריטית שקרסה - הצליח לקבל החזר כספי על הכרטיס האבוד שרכש באתר החברה אחרי התערבות פייפאל. קריסות של חברות תעופה משאירות את הצרכנים במצב מביך, כשבמקרים רבים סוכן נסיעות יכול לסדר החזר או טיסה חלופית בשעה שמי שקונה ישירות מחברת התעופה לרוב יישא בהפסד כספו.

אופציה אחרת לתשלום מאובטח שלא ידרוש את מסירת פרטי האשראי היא רכישה דרך כרטיס נטען שמציעה חברת דואר ישראל. מדובר בכרטיס שנטען במט"ח ודרכו מתבצעת הקנייה - במקום לשלם עם הכרטיס הקבוע שלכם. כדי לעודד את השימוש בכרטיס בחודש נובמבר מציעים בדואר לקבל כרטיס נטען באמצעות שליח בעלות של 10 שקלים כולל הטבה בשווי 10 אירו/דולר. מחיר הכרטיס: 45 שקל להנפקה ראשונה (טעינה חוזרת תעלה מ-23 שקל לאור עמלות). בכרטיס ניתן להשתמש גם בעת השהות בחו"ל ולטעון אותו לפי הצורך.

- המשלוח: יותר מ-90% מהחבילות שמגיעות ארצה עושות את דרכן אל יעדן דרך דואר ישראל. מרכז המיון החדש אמור לשכלל ולייעל את תהליך המסירה שעובר כעת בהודעת טקסט המעדכנת על הגעת החבילה לסניף הדואר. פספסתם את הודעת הטקסט? החבילה עשויה לחזור לשולח כך שחשוב לעקוב (מעקב ניתן לבצע גם באתר הדואר). בדואר ישראל, אגב, מעריכים שכמות החבילות שיגיעו ארצה יחצו את ה-1,000 טון. חבילות שמגיעות דרך חברות שילוח עשויות להגיע מהר יותר, אולם כדאי לבדוק מראש את כל העלויות הנלוות למשלוחים אלה, שעשויות לכלול תוספות של אחסון למשל.

יש אתרים ומוכרים (למשל באמזון) שלא משלחים לישראל. אתרים דוגמת USHOPS או idgu מבצעים שילוח לישראל מכל אתר באמצעות כתובת מקומית בארה"ב (אליה לרוב השילוח חינמי). המחירים נקבעים בהתאם למשקל החבילה ולגודלה, והשירות מהיר ויעיל (בהנחה שהוא משתלם כלכלית בהתאם למחיר הקנייה). דרך אחרת היא לבצע שילוח דרך לוקר הנמצא בקרבת מקום (דוגמת בוקסיט, e-post, או שירות הלוקרים בתחנות פז) ולשלם פחות עבור השילוח לחבילה שנאספת על הדרך.

- תנאי החזר: לא בטוחים לגבי המידה? בדקו מראש מהם תנאי ההחזרה לפני מדיניות האתר. פייפאל מציעה שירות "יש דרך חזרה" שעשוי להחזיר את דמי השילוח של המוצר חזרה, ובכל מקרה ההמלצה היא לא להתעצל ולגשת ולמדוד פריט בחנות עוד לפני הקנייה, בהנחה כמובן שמדובר במוצר שנמכר גם בארץ (נעליים למשל).

- משווים מחירים: די מבאס לגלות ששילמתם יותר על מוצר שנמכר באתר אחר במחיר זול. לפני שלוחצים על כפתור הקנייה השקיעו עוד כמה רגעים בשיטוט מקוון באתרים אחרים. יש לזכור שלצד האתרים הגדולים כמעט שלא נותר אתר מסחרי שיישאר מחוץ לחגיגת ההנחות (כמו גם חנויות פיזיות רבות). בכדי למפות את האתרים ובעיקר את המבצעים לקראת ShoppingIL, מבצעי המכירות של גוגל, שיתחיל מחר (מה-8 לנובמבר ועד ה-9 לנובמבר) מציע אתר zap השוואת מחירים פלטפורמה המאגדת כ-8,000 מבצעים מטעם 1,300 בתי עסק בחלוקה לקטגוריות דוגמת פריטי אופנה, מוצרי חשמל, מוצרי טיפוח ועוד. הזירה תעלה לאוויר ביום רביעי 8.11 בשעה 00:01 למשך 48 שעות. בזאפ מדגישים כי האתרים הנכללים ברשימה לא שילמו כדי להיכלל בה, וכי האפשרות להיות חלק ממנה פתוחה לכל עסק.

- הנחה על הנחה? שנייה לפני שמשלמים כדאי לבחון אלו הנחות והטבות תוכלו לקבל במסגרת כרטיס האשראי: ישראכרט השיקה לאחרונה במסגרת שיתוף פעולה עם ענקית הקמעונאות הסינית עלי באבא כרטיס אשראי עלי אקספרס שמבטיח הנחות קבועות ומשתנות לקונים באתר הסיני. Cal השיקה פורטל מכירות אונליין הכולל אתרים מובילים בהם איביי, אמזון, אסוס, בוקינג, עלי אקספרס ועוד - האתר מציע הנחות משתנות על הקנייה.

- ומה עם החזר כספי? גם זה אפשרי. אם כבר שילמתם תוכלו לקבל גם החזרים (קש-באק) במסלולים שונים: כאל מציעה את ה-CalFixnet המציע החזר של 5% (עד 1,000 שקל) על כל עסקת מט"ח אינטרנטית בכל אתר שהוא. לקוחות לאומי קארד יכולים לקבל החזר במסגרת שירות Pay-Back המעניק החזר קבוע בכ-70 אתרים בארץ ובחו״ל. אתר cashback.co.il מציע החזר על שיעור מהקנייה שנערכה באתרים שונים בארץ ובעולם (דוגמת אסוס, אטסי, בוקינג, איסתא ועוד). ההחזר מגיע עד 12% מערך הקנייה. כדי לקבל את ההחזר צריך לעבור באתר לפני הרכישה. את ההחזר אפשר למשוך לחשבון פייפאל או לחשבון בנק.

חברה נוספת שמעניקה שירות דומה היא cashdo שמשתפת פעולה עם עשרות אתרים במסגרת של החזרים של עד 22% (לרוב מדובר בהחזר של 5%-8%). במהלך חגיגת הקניות של נובמבר תעניק החזרים משתנים גם באתרים ישראלים כך למשל החזר של 5% באתר גרופון או לקונים באתר Zipy (בשופינג איי אל), 8% החזר לקונים בעליאקספרס ביום הרווקים הסיני (4% על טלפונים סלולאריים). גם כאן כדי לקבל את ההחזר יש "לעבור" לפני כן באתר. ההחזר עובר לחשבון פייפאל או לחשבון הבנק.