הסעדה | בלעדי

במקום מיכל אנסקי: טדי שגיא במו"מ לרכישת שוק צפון

ל"גלובס" נודע כי שגיא מקיים מגעים לרכישת השוק שברמת החייל מידי יזמי הפרויקט והבעלים מיכל אנסקי ורועי חמד, שימשיכו לשמש כיועצים מקצועיים • שווי העסקה מוערך בעשרות מיליוני שקלים

טדי שגיא ומיכל אנסקי / צילומים: איל יצהר, תמר מצפי
טדי שגיא ומיכל אנסקי / צילומים: איל יצהר, תמר מצפי

לאחר שרכש את קמדן מרקט בלונדון והפך אותו לאבן שואבת מצליחה לתיירים ולמקומיים, המיליארדר טדי שגיא מסמן אתשוק צפון בתל-אביב. ל"גלובס" נודע כי שגיא, איש עסקים בעל חברות אינטרנט ועסקי נדל"ן מצליחים מאוד, מקיים משא-ומתן לרכישת שוק צפון שברמת החייל בתל-אביב, מידי יזמי הפרויקט והבעלים מיכל אנסקי ורועי חמד. שווי העסקה מוערך בעשרות מיליוני שקלים. אין ודאות שתיחתם עסקה, והצדדים עדיין במשא-ומתן. 

על-פי הערכות, שגיא ירכוש את ההחזקות של השניים, אך אלה ימשיכו לשמש כיועצים מקצועיים של השוק לתקופה שתיקבע בין הצדדים. 

שוק צפון נפתח בינואר 2016 בהשקעה של כ-25 מיליון שקל. הוא משתרע על שטח של 1,600 מ"ר, ופועלים בו כ-30 חנויות, דוכנים ומסעדות עם כ-500 מקומות ישיבה. ככל הידוע, הנכס שבו פועל השוק הושכר לטובת פעילות זו ל-10 שנים, והעסקה בין הצדדים מתייחסת רק לפעילות של השוק.

מקימי השוק הם כאמור אשת הקולינריה מיכל אנסקי והאדריכל רועי חמד, שהם מקימי ויזמי שוק הנמל בנמל תל-אביב ושוקי איכרים ברחבי הארץ, בהם בגבעתיים, בשוהם וברעות. שוק האיכרים שבבעלותה של אנסקי לא נכלל בעסקה.

מדובר בעסקה קטנה יחסית עבור שגיא שמכיר היטב את עסקי השווקים, זאת לאחר שלפני כ-4 שנים רכש את קמדן מרקט בלונדון תמורת 400 מיליון ליש"ט (מעל חצי מיליארד דולר). בהמשך הוא רכש חלקים נוספים ממתחמי השוק ולמעשה השתלט עליו.

קמדן מרקט הוא שוק הקניות הפופולרי ביותר בלונדון ונחשב למוקד משיכה תיירותי שני אולי רק לארמון המלוכה הבריטי והביג בן. מדי שנה פוקדים אותו 40 מיליון איש. LabTech היא החברה שדרכה מחזיק שגיא בשליטה במרקט טק; וכן במתחם הולבורן לינקס (Holborn Links) שבמרכז לונדון, שאותו רכש לפני כחצי שנה תמורת 300 מיליון ליש"ט (366 מיליון דולר באותה עת). 

אתגרים לא פשוטים  

תעשיית שוקי ההסעדה היא מורכבת ומאתגרת בישראל. לראיה - השוק בנמל יפו שנסגר, או הקריסה המהדהדת של שוק אלנבי רוטשילד שהגיע לחדלות פירעון ושבעליו קובי טרייביטש נקלע לאחרונה לפשיטת רגל עם חובות בהיקף של כ-19 מיליון שקל. גם שוק צפון ניצב בפני אתגרים לא פשוטים מאז שנפתח, ולא מעט בעלי עסקים ביקשו לפנות אותו בשל תנועת לקוחות מצומצמת ופדיונות נמוכים מדי שלא תאמו את השכירות הגבוהה שאותה נדרשו לשלם.

לפי נתוני משרד הייעוץ צ'מנסקי בן שחר, כיום דמי השכירות החודשיים לדוכן בשוק פרטי עומדים על 10-15 אלף שקל, ובר או בית קפה משלמים 20-30 אלף שקל. "בדיוק מהסיבה הזאת, בעלי הנדל"ן, ובכללם גם העירייה, יעדיפו את מי שיכול לשלם יותר", אומר תמיר בן שחר.

לגבי האתגרים שחווה שוק צפון מציין בן שחר כי "צריך להבין שכמו שבקניונים לוקח 3 שנים עד שהמוצר מצליח וחודר לארץ, גם בשווקים לוקח זמן. הקושי שהיה לשוק צפון הוא שעד היום הגיעו אליו בעיקר האנשים והעסקים שעובדים בסביבה ופחות ממשקי-הבית. קשה להגיע אליו, והתמהיל שלו הוא לא תמהיל של שוק אלא יותר של הסעדה. כדי להצליח הוא יצטרך הרבה מאוד מאמץ עם ניהול צמוד".

שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות, מודאג מהמגמה ולאחרונה אמר בראיון ל"גלובס" כי "במסעדות מדווחים על קשיים מאוד גדולים בשווקים", תוך שהוא הוסיף כי "קשה מאוד לשלם את שכר הדירה ואת הוצאות התפעול. ההכנסות לא מספיקות כדי לכסות את כל זה. שכר הדירה במתחמים מכריע את המסעדנים. כדי שבשוק יהיה פוטנציאל עסקי צריך שתהיה בו פעילות כל היום, ואם אתה בנוי רק על ארוחה עסקית ש'תן ביס' ו'סיבוס' גוזרים עליה קופון, קשה מאוד להרוויח".

מיכל אנסקי ביקשה שלא להגיב לדברים. מטדי שגיא לא נמסרה תגובה.