בית המשפט עצר עוד חילוט אגרסיבי - והחשוד יקבל 2 מיליון שקל בחזרה

מנהל מחוז באגף ההנדסה במשרד הביטחון, יובל שרעבי, החשוד בשוחד ובהלבנת הון, הגיש בקשה לשחרר נכסים בשווי 5 מיליון שקל • ביהמ"ש קבע כי המשטרה יכולה לכאורה להצביע על היקף שוחד של כ-37 אלף שקל בלבד ועל היקף הלבנת הון של כ-2 מיליון שקל - ושחרר כמחצית מהתפוסים

השופט גיא אבנון / צילום: דוברות בתי המשפט
השופט גיא אבנון / צילום: דוברות בתי המשפט

בית המשפט ממשיך לשרטט את גבולות התפיסות והחילוטים: בית משפט השלום בראשון-לציון הורה לשחרר נכסים תפוסים בשווי של כ-2 מיליון שקל מהתפיסה הזמנית בהיקף של כ-5 מיליון שקל שביצעה המשטרה לנכסיו של מנהל מחוז צפון באגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון, יובל שרעבי.

עניינה של הפרשה שבמרכזה עומד שרעבי היא חשד להוצאה במרמה של עשרות מיליוני שקלים ממשרד הביטחון ומצה"ל על-ידי שרעבי ועל-ידי קבלנים המבצעים עבודות תשתית בצה"ל ובמשרד הביטחון, ככל הנראה במסגרת הסכמי מסגרת שנעשו עם קבלנים אלה. לפי החשד, שרעבי דיווח על היקפי עבודה פיקטיביים על-מנת להגדיל את רווחי הקבלנים, תוך שהוא מסתיר ממשרד הביטחון את היקף העבודות שבוצע בפועל או את סוג הפעילות וכמות המוצרים שנופקו בפועל.

לשרעבי מיוחסות מגוון עבירות בהיקף של כ-6 מיליון שקל, בהן קבלת שוחד, סיוע לקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים, קשירת קשר לביצוע פשע, הלבנת הון וזיוף בידי עובד ציבור. בספטמבר השנה עבר תיק החקירה בעניינו של שרעבי מהמשטרה לפרקליטות מחוז צפון להכרעה אם יוגש נגדו כתב אישום. זאת לאחר שבמשטרה הגיעו למסקנה, שלפיה קיימת תשתית ראייתית מספקת להעמידו לדין.

חילוט נכסים
 חילוט נכסים

מלוא שווי הפרויקט

עם מעצרו של שרעבי מוקדם יותר השנה, תפסה המשטרה רכוש השייך לו בשווי העולה על 5 מיליון שקל. בין היתר תפסה המשטרה שני נכסי נדל"ן, בהם דירת מגורים המיועדת למכירה והמוערכת ב-3 מיליון שקל, רכב, אופנוע וכסף מזומן. שרעבי הגיש בקשה לשחרר חלק מנכסיו התפוסים, ולאחרונה נערך דיון בנושא.

נציג המשטרה אמר בדיון כי העבירות המיוחסות לשרעבי, שבגינן חולטו כספיו, נוגעות בעיקר לשתי פרשות עיקריות. הפרשה האחת נוגעת לפרויקט בינוי של משרד הביטחון בבית ליד, שלגביו נחשד שרעבי בביצוע עבירות בהיקף של שווי הפרויקט - כ-4 מיליון שקל. לפי המשטרה, עצם ההתקשרות בפרויקט נבעה מהתנהלות פסולה של שרעבי, ולכן מלוא שווי העבודות הפרויקט הוא היקף העבירות המיוחסות לשרעבי, ומכאן הסכום הניתן לחילוט.

בא-כוחו של שרעבי, עו"ד איל בסרגליק, טען כי החשדות כלפי שרעבי בקשר לפרויקט בית ליד נוגעים, לכל היותר, לסכום של עשרות אלפים שקלים בלבד - ולכן לא ייתכן שיחולט לו רכוש בשווי כל הפרויקט.

הפרשה השנייה נוגעת לאחותו של שרעבי, שפתחה חשבון בנק שאליו הופקדו, לפי החשד, כ-2 מיליון שקל השייכים לשרעבי. מכיוון שלטענת המשטרה אופן העברת וקבלת הסכום הוסוו, שרעבי חשוד בהקשר זה בעבירה של הלבנת הון.

"לא קיים סיכוי ממשי"

השופט גיא אבנון הורה על שחרור 2 מיליון שקל מתוך ה-5 מיליון שנתפסו. לדבריו, לא קיים סיכוי ממשי לחילוט מלוא שווי העבירות בסוף ההליך, ככל שאכן יוגש כתב האישום, ושרעבי יורשע במלוא העבירות שייחוסו לו.

ביחס לפרויקט בית ליד ציין אבנון: "אמנם היקף העבירות המיוחס למשיב הוא כ-6 מיליון שקל, ואולם סך של 4 מיליון שקל מסכום זה הוא שווי פרויקט בנייה שערך חשוד אחר במסגרת עבודות תשתית עבור משרד הביטחון".

השופט אבנון הצביע על הפער הגדול בין היקף התפוסים של שרעבי לבין סכום השוחד לכאורה המיוחס לו. "היקף השוחד ששולם, לפי החשד, לשרעבי הוא כ-12 אלף שקל וסכום נוסף לא ידוע בגין 5 ימי עבודות חשמל שבוצעו עבור שרעבי. גם אם אתייחס לחמשת ימי העבודות בהתייחסות מרחיבה, יוצא כי המשטרה יכולה לכאורה להצביע על היקף שוחד של כ-37 אלף שקל", ציין.

גם ביחס להפקדת הכספים בחשבון אחותו של שרעבי, המגיע לפי החשדות לסכום של כ-2 מיליון שקל, נקט אבנון גישה ספקנית. "להערכתי, ואומר זאת בזהירות, גם ביחס לאירוע זה ספק בעיניי אם בתום הליך פלילי יורה בית המשפט על חילוט רכוש בשווי מלוא היקף העבירה", ציין.

"בנסיבות אלה", קבע אבנון, "יש לאפשר שחרור אחד מנכסי הנדל"ן". בהתאם להחלטתו, שרעבי רשאי "לפעול לקידום הליך מכירת בית המגורים, ובלבד שחוזה המכר יכלול הוראה המחריגה סך של מיליון שקל מתוך תמורת המכר, באופן שזה יועבר במישרין לקופת כונס הנכסים הרשמי".

כמו כן, ובהסכמת המשטרה, הורה אבנון להחזיר שרעבי את הכסף המזומן שנתפס ממנו. 

עו"ד איל בסרגליק

"תפיסה ב'שיטת השופל'"

עו"ד איל בסרגליק, בא-כוחו של שרעבי, מסר בתגובה: "לא יעלה על הדעת כי בחשד לקבלת כספי שוחד בשווי 12 אלף שקל יהיה רכוש תפוס בהיקף של 6 מיליון שקל אצל המדינה - זהו חילוט זמני לא מידתי ולא תקין. בית המשפט איזן בין צורכי החשוד לבין צורכי החקירה, ולכן גם שחרר את הרכוש.

"באופן כללי יש לציין כי המדינה תופסת רכוש ב'שיטת השופל' בשווי של כלל החשדות, ולא מתייחסת לחשד הפרטני כלפי החשוד. בהחלטתו מתייחס בית המשפט הנכבד גם לסיכויי ההליך בעניין החשד להלבנת הון ומקבל את טענתנו כי גם בעניין זה סיכויי ההליך קלושים. אנו נוכיח את חפותו המלאה של מרשנו בהמשך ההליך". 

*** חזקת החפות: יובל שרעבי הוא רק חשוד. הוא לא הורשע בכל עבירה, ועל כן הוא זכאי ליהנות מחזקת החפות.