איפה הייתה אזהרת הרווח? מניית סרגון התרסקה ב-35% לאחר תוצאות מאכזבות

החולשה בתוצאות ספקית פתרונות התקשורת מוסברת בין היתר בפעילות בהודו, שהייתה אחראית ל-29% מהכנסותיה ברבעון השלישי, וכן מעיכוב בפרויקט גדול באמריקה הלטינית

עירא פלטי, נשיא ומנכ"ל סרגון / צילום: איל יצהר
עירא פלטי, נשיא ומנכ"ל סרגון / צילום: איל יצהר

מניית סרגון  איבדה מתחילת 2019 קרוב למחצית משווייה ומחקה את כל העלייה שרשמה בשנה שעברה. רק אתמול (ב') צנחה מניית סרגון ב-35.5%, ו-84 מיליון דולר התנדפו משווי השוק שלה, שכעת, לאחר הנפילה, מגיע ל-153 מיליון דולר.

הנפילה החדה אתמול הגיעה בעקבות דוחות חלשים לרבעון השלישי של 2019, שכללו ירידה בכל הפרמטרים המרכזיים ופספוס משמעותי של תחזיות האנליסטים. גם הפעם, בדומה לרבעונים קודמים, החולשה בתוצאות מוסברת בין היתר בפעילות בהודו, שהייתה אחראית על 29% מהכנסות סרגון ברבעון השלישי, וכן מעיכוב בפרויקט גדול באמריקה הלטינית.

סרגון מספקת פתרונות תקשורת אלחוטיים לקישור בין תחנות הבסיס למתג הראשי ברשת התקשורת. ברבעון השלישי הסתכמו הכנסות החברה ב-72.2 מיליון דולר, ירידה של 16.6% ביחס לרבעון המקביל ב-2018. יתרה מכך, מדובר גם על ירידה קלה בהשוואה להכנסות הרבעון הקודם, שלקראתו סרגון פרסמה אזהרת רווח.

עניין זה מעלה את השאלה האם לא נדרשה גם במקרה זה אזהרת רווח. לשם השוואה, ברבעון הקודם היא פרסמה את האזהרה וצפתה הכנסות נמוכות בכ-15% מתחזיות האנליסטים, ואילו לגבי הרבעון השלישי, שבו התוצאות בפועל היו נמוכות בכ-15% מתחזיות האנליסטים, לא פורסמה אזהרה שכזאת.

מנכ"ל סרגון, עירא פלטי, מסביר היום (ג') בשיחה עם "גלובס", כי הסיבה לכך שלא פורסמה אזהרה היא שמלכתחילה סרגון עדכנה בשיחת הוועידה הקודמת שטווח ההכנסות הצפוי לרבעון השלישי גדול מהרגיל, בשל הבעייתיות בהודו.

אגב, בעבר הציבה סרגון לעצמה יעד להגיע לקצב הכנסות רבעוני של 80-85 מיליון דולר, ואילו כעת הצפי הוא שקצב ההכנסות הרבעוני ב-2020 יהיה קרוב יותר ל-75 מיליון דולר.

ברבעון השני פורסמה האזהרה בשל עיכוב במספר הזמנות גדולות מהודו, בהיקף 20 מיליון דולר, וסרגון העריכה שהן יתקבלו ברבעון השלישי. בשיחת הוועידה אתמול אמר פלטי, כי התוצאות בהודו ברבעון השלישי היו נמוכות מהציפיות. "אחרי שקיבלנו ביולי חצי מההזמנות שהתעכבו קודם לכן, היינו מאוכזבים, אך לא מאוד מופתעים שלא קיבלנו את החצי השני", אמר פלטי.

הוא העריך שההזמנות יתקבלו במחצית הראשונה של 2020. ההערכה הנוכחית בחברה היא שקצב ההכנסות השנתי מהודו ב-2019-2020 יהיה כ-50 מיליון דולר לשנה, לעומת כ-100 מיליון דולר לשנה בשנים קודמות. עם זאת הוא הדגיש שהחברה שומרת על נתח השוק שלה בהודו.

פלטי אמר היום ל"גלובס" כי "השינוי הגדול במספרים, גם ברבעון הזה וגם קדימה, מגיע בעיקר מהודו. ספקי התקשורת שם נערכים לעולם של 5G, כשחלקם בקשיים כלכליים וחלקם בחובות גדולים. הם רוצים לבנות את קופות המזומנים שלהם לקראת הדור החמישי, ולכן הם דוחים החלטות והשקעות. עם זאת, הם ממשיכים לפעול, וצריכים לעמוד במחויבות שלהם לממשל לפריסה באזורי ספר. מה שעוד הקשה עליהם ברבעון השלישי הייתה פסיקה של בית המשפט העליון בהודו, שדורשת מהם תשלומים נוספים של 13 מיליארד דולר על רישיונות ישנים".

לפי כללי החשבונאות המקובלים (GAAP), סרגון רשמה רווח נקי של 186 אלף דולר, נפילה של 97% לעומת הרבעון המקביל. בניכוי סעיפים חשבונאיים מסוימים, הרווח הנקי על בסיס Non-GAAP הסתכם ב-497 אלף דולר, צניחה של 91.3%. הרווח הנקי Non-GAAP מתורגם לרווח של 0 סנט למניה, בעוד שהאנליסטים ציפו לרווח של 4 סנטים.

מתחילת השנה הסתכמו הכנסות סרגון ב-214 מיליון דולר, ירידה של 17%, והרווח הנקי Non-GAAP ירד ב-59.7% ל-5 מיליון דולר. לפי קצב ההכנסות הצפוי כעת ברבעון הרביעי - 70-75 מיליון דולר - החברה תסיים גם את 2019 עם ירידה של כ-17% בהכנסות לעומת 2018. הרבעון הרביעי אף עלול להסתיים בהפסד קטן. תזרים המזומנים מפעילות שוטפת הפך לשלילי ברבעון, בסך 14.4 מיליון דולר, ובסיום הרבעון היו לסרגון בקופה 20.5 מיליון דולר. 

פלטי מסר כי "אנו מזהים אזורים עם ביקוש חזק, להוציא את הודו, ומצפים לשיפור בהכנסות במרבית אזורי הפעילות ברבעון הרביעי, כמו גם במהלך 2020, וזאת בהינתן השפעת העונתיות המאפיינת את הרבעון הראשון. הצמיחה הכוללת בשנה הבאה, בדגש על המחצית השנייה של השנה, תתבסס על פרויקטי 5G חדשים בהם כבר זכינו". בשיחת הוועידה הוסיף כי החברה מכירה בכך שהצמיחה ב-2020 תהיה בהשוואה להכנסות נמוכות יותר מהצפוי ב-2019, אך לדבריו, "בסביבת הטלקום העולמית הנוכחית, האפשרות לראות דרך לצמיחה רווחית בשנה הבאה היא נקודה חיובית".

לדברי פלטי, "ב-2020 אני מצפה לשני דברים: הודו, לדעתי, תישאר ברמה נמוכה; ובארה"ב - בשלב מסוים ההקפאה שיש כרגע אצל שניים מספקי התקשורת שעומדים בפני מיזוג תיפתר, והיא תפתח את השוק האמריקאי. אני מעריך שנראה התחלה של הכנסות מ-5G בארה"ב בחלק השני של השנה. יש לנו פוזיציה טובה מאוד ב-5G, אבל זה הולך לאט".

פלטי אמר גם כי בחברה רואים הכרח "לבצע התאמה בציפיות שלנו לטווח הקצר על רקע התגברותן של אי-וודאיות גלובליות, דוגמת מגמות סחר וכלכלה הגורמות לסביבת הוצאות זהירה יותר, לצד אתגרים מסוימים עמם מפעילי תקשורת נדרשים להתמודד בהיערכותם לטכנולוגיית 5G". בתקופה זו, לדבריו, סרגון תתמקד בהשקעה במו"פ ובשימור האיתנות הפיננסית, תוך בקרה הדוקה על ההוצאות.

פלטי מסביר: "אנחנו ממשיכים להשקיע בצורה כבדה בטכנולוגיה, ומשלימים פיתוחים לעולם ה-5G. מנגד, יש מקומות שחשבנו להתרחב או לעשות בהם פעילויות מסוימות, אבל יש תקופות שבהן אתה צריך להכריע בין מה שחשוב למה שחשוב מאוד, ולהמתין קצת".