ברקזיט | ניתוח

3 ימים לברקזיט: חשש בבריטניה להמשך מעמדה של לונדון כבירה פיננסית עולמית

בריטניה תלויה באישור האיחוד האירופי להמשיך ולאפשר גישה חופשית למוסדות הפיננסים שהפכו את לונדון לבירת ההשקעות העולמית • בינתיים מאות חברות כבר נטשו ועברו ליבשת בגלל הברקזיט • כלי התקשורת משרטטים את העסקה העתידית עם האיחוד ומכנים אותה "דגים תמורת פיננסים"

הביג בן בלונדון / צילום: רויטרס
הביג בן בלונדון / צילום: רויטרס

חברת האנרגיה "טוטאל" היא התאגיד הגדול האחרון, נכון לעכשיו, שהודיע על עזיבת לונדון בעקבות ה"ברקזיט". משום שמדובר בחברה צרפתית, ניתן לחשוד כי הצעד הפומבי בתחילת החודש - העברת מאות עובדים בתחום הסחר והגז הנוזלי שלה לפריז - היה חלק מהקמפיין שמקדמת צרפת בשבועות האחרונים, בניסיון של הרגע האחרון למשוך אליה עוד ועוד חברות מתוך המאות שנוטשות את הבירה הבריטית.

■ 4 ימים לקיצן של 47 שנות חברות: הקרב הכלכלי בין בריטניה לאיחוד האירופי כבר החל | אסף אוני

■ 5 ימים לברקזיט ובאיחור של שנה: המרחב הפוליטי והכלכלי באירופה עומד להשתנות | אסף אוני

אבל התאגיד הצרפתי אינו לבד. בנקים, חברות השקעות, תאגידים בינלאומיים וחברות טכנולוגיה הן רק חלק מהאקסודוס העסקי שהתבצע בקצב מוגבר בשנה האחרונה בעקבות ה"ברקזיט", שיהפוך למציאות ביום שישי הקרוב בחצות (שעון בריסל). חלק מהחברות כבר העתיקו את המטות שלהן ליבשת, חלק יעשו זאת השנה במהלך "תקופת ההסתגלות" שתפתח בשבת, וחלק ממתינות לראות מה יהיו תוצאות שיחות הסחר בין בריטניה לאיחוד האירופי.

לפי הנתונים האחרונים מצרפת, 136 חברות כבר "חצו את התעלה" ועברו לפריז. לפי ההערכות, הן הביאו עמן כ-5,500 משרות, מהן 3,600 בתחום השירותים הפיננסיים. עיריית פריז, בשיתוף ממשלת צרפת, הקימה ארגון מיוחד - "Choose Paris" - שתפקידו היה למשוך עוד ועוד עסקים לבירת צרפת. חלק מהרפורמות שביצע בשנה האחרונה נשיא צרפת עמנואל מקרון בתחום העבודה במדינה היו מיועדות בדיוק כדי להפוך אותה לתחרותית יותר, נוחה יותר לעבודה לתאגידים אירופיים. במקביל, חברות רבות אחרות - ביניהן עשרות בנקים ומוסדות פיננסיים - העתיקו את המטות שלהם לערים כמו פרנקפורט, אמסטרדם, לוקסמבורג ודבלין. העתקת ההון המסיבית הזו היא אחד הגורמים המרכזיים ביותר לדאגה בנוגע לעתידה הכלכלי של בריטניה אחרי ה"ברקזיט".

טריליוני דולרים מדי יום

התחום שמדאיג במיוחד את הממשלה בבריטניה הוא המגזר הפיננסי. לונדון נחשבת לבירה פיננסית, השנייה רק לניו יורק ברמה העולמית, ולאחת מזירות העסקים החשובות בעולם. טריליוני דולרים וליש"ט עוברים ידיים מדי יום ב"סיטי" של לונדון ובבנייני המשרדים המצוחצחים של קאנארי וורף. היא המקום אליו אפילו מדינות אירופה באות כדי לגייס כסף, כשצריך. החיבור בין כלכלה ניאו־ליברלית, חוקי עבודה נוחים למעסיקים, חוקים נוחים למיליונרים ומיליארדרים מרחבי העולם (במיוחד מרוסיה ומאסיה), ההיסטוריה האימפריאלית והיותה של בריטניה עד כה חלק מהאיחוד האירופי, הפכו את לונדון למטה האירופי של חברות פיננסים רבות. כעת, התמונה עשויה להשתנות.

כ־30 בנקים ו־20 חברות שירותים פיננסיים, למשל, כבר העבירו את הפעילות האירופית שלהם מלונדון לפרנקפורט - בירת הפיננסים הגרמנית - לפי הנתונים האחרונים מהרשות הפיננסית הגרמנית (BaFin). מדובר בתוספת של 1,500 משרות בעיר, והרשויות מעריכות כי בקיץ הקרוב יגיע "גל חדש" ועמו יותר מ־1,000 משרות נוספות. במונחי הון "על הנייר", בערך 750־800 מיליארד אירו עברו בשנה האחרונה מלונדון לפרנקפורט. בין החברות הגדולות בתחום נמצא הסניף האירופי של "גולדמן זאקס".

המאבק על המגזר הפיננסי עומד כעת בראש מעיניה של הממשלה הבריטית. ראש הממשלה בוריס ג'ונסון שיווק את לונדון בנאום שנשא בשבוע שעבר בנושא השקעות בין בריטניה לאפריקה, ואמר: "במרחק תחנה אחת ב"טיוב" (הרכבת התחתית בלונדון) אתם תהיו בקאנארי וורף, שבו טריליוני ליש"ט מגויסים לכל פרויקט שניתן לחשוב עליו - מתעשייה צרפתית דרך טלקום אפריקאי ועד לפארמה אמריקאית". רק אזור זה בלונדון, ציין ג'ונסון בעקיצה כלפי הגרמנים, "הוא מרכז בנקאות גדול יותר מכל פרנקפורט".

בוריס ג’ונסון/ צילום: רויטרס
 בוריס ג’ונסון/ צילום: רויטרס

וזו הסיבה שהסוגיה עומדת במרכז היחסים העתידיים בין בריטניה לאיחוד. לפי מדד של חברת "ארנסט אנד יאנג", 92 מתוך 222 חברות הפעילות במגזר הפיננסי בלונדון (41%) כבר הודיעו כי יעזבו את הבירה הבריטית או שהן שוקלות לעשות זאת. שמונה חברות הודיעו בחודשים האחרונים כי הן מודאגות מאופי הסכם הסחר שייחתם בין הממשלה הבריטית לאיחוד האירופי אחרי "תקופת ההסתגלות", וכי על הממשלה הבריטית לדאוג לאינטרסים של מגזר זה במסגרת השיחות על הסכמי סחר. לפי "ארנסט אנד יאנג", 7,000 משרות נוספות בתחום הפיננסים יכולות לעבור ליבשת.

המקל של האיחוד האירופי

נושא זה הוא בדיוק ה"מקל" שבו אירופה יכולה לאיים בקלות על בריטניה במסגרת שיחות סחר. בעוד כיום התקנות הפיננסיות הן אחידות ומאפשרות לחברות בלונדון לספק שירותים פיננסיים לאירופה, אישור להמשיך בעסקים כרגיל תלוי בשיקול דעתה של הנציבות האירופית. אם זו תכריע כי בריטניה "שינתה את הכללים" כתוצאה מהפרישה ותחסום את האפשרות הזאת, הצעד יכול לאיים על תעשייה שלמה - בנקים, ביטוחים, שירותים פיננסיים ועוד - המשרתת כרגע את השוק המשותף. שווי מגזר הפיננסים הבריטי, לפי הערכות, עומד על 200 מיליארד ליש"ט בשנה, והוא אחראי ל-11% מכספי המסים בבריטניה.

קברניטי האיחוד רמזו כי לא יהססו להשתמש בנשק זה במסגרת שיחות הסחר העתידיות. "לא הייתי רוצה להתייחס לזה במונחים של כלי נשק", אמר ראש ממשלת קרואטיה, שעומדת החל מתחילת החודש בראשות האיחוד לחצי השנה הקרובה ותהיה מעורבת במגעים, "אבל למדתי שבמשא ומתן אירופי - כל השיקולים והטענות הן חלק מהפוליטיקה". ב"גרדיאן" הבריטי, המתנגד ל"ברקזיט", זה הספיק לכותרת: "האיחוד האירופי עשוי לחסום גישת ה'סיטי' לשווקים".

למרות הכול, תלות באירופה

התלות הזאת באיחוד האירופי, במיוחד בתחום הפיננסי, היא שגרמה לביקורת נגד ההכרזה של ג'ונסון כי יצליח להגיע להסכם סחר מגובש בתוך 11 חודשים. אפילו לפי תומכי "ברקזיט" מושבעים כמו הפוליטיקאי הבריטי נייג'ל פאראג', יו"ר מפלגת "ברקזיט", הסיכוי היחיד להגיע להסכמה בתוך תקופה כה קצרה הוא אם בריטניה פשוט תמשיך לאמץ את כללי האיחוד, בכמה התאמות קוסמטיות. "במצב כזה, זה לא יהיה ברקזיט - זאת תהיה בגידה", אמר פאראג'. כלי התקשורת בבריטניה כבר מצאו כותרת קליטה לקרב שיתנהל בין בריטניה לאיחוד בשנה הקרובה - דגים תמורת פיננסים (Fish for Finance) - זכויות דיג מפליגות תמורת המשך הגישה החופשית של ה"סיטי" של לונדון לשוק הכלכלי האירופי המשותף.

למרות הכול, קיים גם זרם נגדי

ובינתיים, יציאת לונדון נמשכת. בנק "ג'יי.פי מורגן" הודיע בשבוע שעבר כי רכש בניין נוסף בפריז, שמיועד לאכלס קרוב ל־500 מעובדיו שיעברו מלונדון. הבנק שיבח את הרפורמות של מקרון ואמר כי "זה הזמן האידיאלי להשקיע כאן ולהעביר חלק גדול יותר מהצוות שלנו לכאן". "בנק אוף אמריקה" עשה צעד דומה כבר בפברואר, והעביר מאות עובדים מלונדון לפריז. בעוד פריז נהנית מהעובדה שרשות הבנקאות האירופית (EBA) תעתיק את פעילותה אליה מלונדון בה היא ממוקמת כעת, פרנקפורט נחשבת לעיר זולה יותר למגורים. הקרב בין הערים על מי תוגדר כמנצחת הגדולה של אפקט הברקזיט עדיין מתנהל.

אבל יש גם זרם נגדי. לפי מידע מהרשויות הפיננסיות בבריטניה, גל של חברות אירופיות בתחום הפיננסים כבר ביקשו לפתוח סניפים בבריטניה אחרי הפרישה, כדי להמשיך ולנהל את עסקיהם עם עסקים במדינה. קרוב לאלף חברות ניהול כספים, חברות ביטוח, בנקים, חברות ניהול נכסים ועוד הגישו בקשה רשמית להמשיך או להרחיב את הפעילות שלהם בבריטניה גם אחר ה"ברקזיט", כדי לשרת לקוחות בריטיים עסקיים ואחרים. ביניהן היו 228 חברות מאירלנד, 170 מצרפת ו-149 מגרמניה.

גם אם סקר אחרון מצא שלונדון כבר אינה היעד הפופולרי ביותר להשקעות בקרב מנהלי כספים (ניו יורק עקפה אותה), המגזר הפיננסי בלונדון עדיין מעסיק כ־380 אלף בני אדם. כפי שסיכמה זאת סוכנות "ארנסט אנד יאנג": "לכולם יש מצנח מוכן (לקראת הברקזיט), אבל המגזר הפיננסי עדיין מחפשת את הנחיתה הרכה ביותר האפשרית".