תרבות ואיזון בין עבודה למשפחה: איך להפוך את ירוחם לאטרקטיבית?

בכירי פורום Superbrands נפגשו עם ראש עיריית ירוחם, טל אוחנה, ודנו איתה באסטרטגיה שיווקית לעיר • מנכ"ל ומייסד קרן פימי, ישי דוידי, מעריך: "אנחנו הולכים לתקופה מעניינת, שבה הטכנולוגיה והחדשנות תבוא לידי ביטוי בכל סוגי החברות" • וגם: ישראלי נכנס לרשימת ההאקרים הטובים המובילים בעולם • אירועים ומינויים

טל אוחנה, ראשת המועצה ירוחם וצורי דבוש, יו''ר קליל / צילום: מורג ביטן
טל אוחנה, ראשת המועצה ירוחם וצורי דבוש, יו''ר קליל / צילום: מורג ביטן

בניית אסטרטגיה שיווקית הכוללת מיתוג, בידול ושיפור או החלפה של סמל העיר, וקמפיין פרסומי מתמשך של לפחות 5 מיליון שקל בשנה - זו רק אחת העצות שקיבלה ראש עיריית ירוחם, טל אוחנה, במפגש שערכה לאחרונה עם בכירי פורום Superbrands.

בין היתר נכחו במפגש צורי דבוש יו"ר קליל, ד"ר רון וקסלר מנכ"ל ישראכרט, דניאל מלכה מנכ"ל IBM, ערן יסעור מנכ"ל Super brands, אבי שומר בעלי צומת ספרים, עופר איתני בעלי ביתילי, עומרי לוטן מנכ"ל נירלט ועינת יוזנט-רביד, מנכ"לית אלטמן. כל אלה ייעצו מתוך ניסיונם והידע שלהם כיצד כדאי לפתח את העיר הדרומית, ולהפוך אותה לאטרקטיבית יותר.

אוחנה הציגה את ירוחם ואתגריה, הציפיות והקווים המנחים לפיתוח העיר, ההשקעה בחינוך, הצורך בפיתוח מקומות בילוי ותרבות לצעירים ועוד. בפורום הייתה תמימות דעים לגבי הצורך המיידי בהשקעה במיתוג, בידול ושיווק של העיר, ובמקביל הוצעו כיוונים נוספים.

דבוש, למשל, סבור כי "יש להפוך את ירוחם לעיר הראשונה בישראל שדוגלת באיזון בין עבודה ומשפחה, ולהציג את יתרונות העיר לאוכלוסיות שבוחרות באיכות חיים. ייעוד כזה גם ימשוך אליה צעירים איכותיים שמחפשים משמעות".

לוטן הציע לאוחנה לארגן דיור להשכרה לסטודנטים שלומדים בבאר שבע, ולקרב אותם לעיר "במטרה שכאשר הם יסיימו את הלימודים, חלקם ימשיכו לגור בעיר. חשוב לפעול גם בתשתית של מסעדות, ברים ומתחם הופעות (בסגנון זאפה למשל), כדי למשוך צעירים שחשובים להם חיי הלילה ותרבות".

עצות נוספות, שגם ערי פריפריה אחרות יוכלו לקבל מהן השראה, היו בתחום החינוך - להתמקד בחינוך ייחודי כמו מונטסורי, אנטרופוסופי, דמוקרטי וחינוך יער. כמו כן, להקים שלוחות בתחום החדשנות וההשכלה הגבוהה, כמו שלוחה של מרכז פרס לשלום וחדשנות, בית ספר למקצועות ההייטק של IBM או שלוחה של האוניברסיטה העברית או אוניברסיטת תל אביב.

בתחום הדיור - הקמת שכונה חדשה שתותאם לזוגות צעירים, במקצועות ההייטק, פודטק, ביוטק ועוד. השכונה תתוכנן כך שיהיו בה מתחמים סגורים למכוניות, ושבילי אופניים מובנים ובטוחים. בתחום התיירות - מיתוג העיר כמחוברת למדבר ולאתרים ייחודיים, כמו אגם ירוחם והקרבה למכתש.

אחת ההמלצות האישיות לאוחנה הייתה להקים מועצת יועצים, שבה תוכל להתייעץ עם מיטב המוחות בישראל. עם הפנים החוצה, הומלץ לה גם לצאת למלחמה על שיפור התחבורה בתוך העיר ומהעיר לבאר שבע ותל אביב.

אזור התעשייה

ישי דוידי: חדשנות עדיפה על הבורסה

"אם במאי 2020 מישהו היה אומר שבאוקטובר 2021 נדבר על אחוזי הצמיחה של 2022 זה היה נשמע דמיוני. אבל לשמחתנו, הנסיבות היום שונות. המצב בישראל היום טוב, בוודאי יחסית לעולם", כך אמר ישי דוידי, מנכ"ל ומייסד קרן פימי באירוע של אגודת ידידי מכון ויצמן למדע.

"פימי מאמינה בצמיחה של המשק הישראלי, ומתכוננת להשקיע בשנים הקרובות מיליארדי דולרים בחברות", הוסיף דוידי. "אני מעריך שאנחנו הולכים לתקופה מעניינת, שבה הטכנולוגיה והחדשנות תבוא לידי ביטוי בכל סוגי החברות".

דוידי דיבר גם על כך שכל חברה ישראלית כיום חייבת להשקיע בחדשנות, בייחוד חברות שעובדות בסביבה גלובלית, כיוון שזו הדרך להפוך מעוד חברה לחברה מצטיינת. הוא השווה בין הכוח שיש בהשקעה בחדשנות לעומת השקעה בבורסה, וציין כי אם משקיע פרטי היה משקיע ב-2009 סכום של 100 מיליון דולר במדד תל אביב 125, הרווח שלו היה היום כפול. אולם אם היה משקיע את אותו סכום בפימי, היום היו בידיו לא פחות מ-1.1 מיליארד דולר.

את האירוע, שנערך במלון הילטון תל אביב, הובילו יו"ר מועצת המנהלים של המכון שמשון הראל, מבעלי אמריקה ישראל, ומנכ"לית אגודת הידידים, יעל גורן-וגמן. האירוע נערך בחסות קרדיט סוויס.

BlueVine מקימה מרכז פיתוח בצפון

חברת המוצרים הפיננסים לעסקים קטנים BlueVine מתרחבת לגליל: תקים מרכז מחקר ופיתוח בפארק ההייטק בר-לב, הממוקם בין עכו לכרמיאל. זהו המרכז השני של החברה בישראל, המתווסף לסניף בתל אביב, ולשלושה סניפים נוספים בארה"ב. במרכז החדש, שיאוכלס כבר בחודשים הקרובים, תפעל החברה לפיתוח מוצרים פיננסיים ושירותי בנקאות נוספים לעסקים קטנים ובינוניים בארה"ב .

חברת BlueVine הוקמה ב-2013 על ידי אייל ליפשיץ, המשמש כמנכ"ל, וניר קלר המשמש כמנהל הסניף הישראלי של החברה וכמנהל טכנולוגיות ראשי. מאז הקמתה ועד היום היא העניקה אשראי בהיקף של 5.4 מיליארד דולר, ליותר מ-87 אלף לקוחות. החברה מעסיקה כיום כ-500 עובדים בישראל ובארה"ב, והחלה בימים אלה בגיוס עובדים למרכז הצפוני החדש.

לדברי קלר, "אנחנו שואפים לגיוון ההון האנושי בחברה, ולפתיחת דלתות לטאלנטים טכנולוגיים שמתגוררים גם מחוץ לגוש דן". ואולי, במילים אחרות, הוא פשוט מתכוון לכך שקשה מאוד לגייס בימינו עובדי הייטק במרכז.

מקס בלין ברשימת ההאקרים הטובים

להאקרים יש בישראל ובכל העולם דימוי שלילי, למרות שלא כל ההאקרים הם אנרכיסטים ושלעתים החיבה שלהם לטכנולוגיה מובילה לכיוונים חיוביים. מדי שנה מציג Certified Ethical Hackers, ארגון "ההאקרים הטובים", את רשימת "100 ההאקרים הטובים המובילים בעולם", והשנה הצליח להתברג ברשימה הזו הישראלי מקסים בלין מחברת דל טקנולוג'יס.

בלין הוא מנהל מוצר בתחום אבטחת הסייבר של דל, שתפקידו להגדיר דרישות, טכנולוגיות ומטרות לצורך פיתוח המערכות הקיימות והעתידיות בעולמות אבטחת המידע. הוא נכנס לרשימה לאחר שעבר את מבחני ההסמכה של הארגון בציון גבוה ביותר.

"כדי לגבור על האקר, צריכים לחשוב ככזה", הוא מסביר. "זו אחת התובנות החשובות ביותר שקיבלתי מהסמכת ה-CEH. הידע שמקנה ההסמכה עוזר מאוד בהגנה על הלקוחות שלנו. התקפות הסייבר יכולות למחוק גם עסקים גדולים, והתפקיד שלנו הוא לזהות את הבעיה ולתת מענה מקצועי".

מקס בלין. התברג ברשימת 100 ההאקרים הטובים / צילום: תמונה פרטית
 מקס בלין. התברג ברשימת 100 ההאקרים הטובים / צילום: תמונה פרטית

ארגון ה-CEH הוא חלק מהפעילות של המועצה הבינלאומית ליועצי מסחר אלקטרוני, הידועה גם בשם EC-Council. המועצה קמה אחרי אירועי ה-11 בספטמבר, והיא פועלת כיום ב-145 מדינות ברחבי העולם. מלבד הסמכה ל"האקרים טובים", היא מסמיכה גם חוקרי פריצות למחשבים, ואנליסטים בתחום האבטחה. על פי נתוניה, יש כיום יותר מ-11 אלף משרות פנויות בתחום ההאקרים הטובים (בהתבסס על נתונים מלינקדאין).

חדשות טובות

עמותת מחשבה טובה מציעה קורס חדש בירושלים, שבו פנסיונרים שיצאו ממעגל העבודה מלמדים את בני הגיל השלישי מיומנויות דיגיטליות. כבר כיום ישנם מתנדבים של "הסיירת הירושלמית" ו"הסיירת התל אביבית", בוגרי המחזור הקודם, שמלמדים טכנולוגיה בצורה יעילה וסבלנית את כל מי שרוצה להתחבר לעידן החדש.