"נדיב ונסער ומכאיב, קצר פה כל כך האביב" (דוד גרוסמן)
ארץ קטנה, ויקבים רבים לה. מקודקוד פסגת החרמון ועד לים האדום פזורים מאות יקבים, עשרות ייננים ויינניות שעוסקים במלאכה ודונמים רבים של כרמים וענבים ניטעים מידי שנה. היום כבר מותר להכריז: ישראל אחוזה רשמית בקדחת יקבים, טרואר וכל מה שביניהם, ולא במקרה.
עם ישראל למד לשתות יין ולא מעט, ורצוי לכרסם דבר מה ליד. אם אפשר לעשות את זה גם ביקב עם סיפור מעניין, הרי זה משובח. המלצות לארבע כוסות לערב החג כבר יש באמתחתכם (ראו מדור היין של עמיתי רועי ירושלמי), אז נטלתי לעצמי את החירות להמליץ על ביקור בארבעה יקבים הפותחים בקבוקים ופתוחים למבקרים בחול המועד, ובנוסף מציעים גם טיול או גיחה, משהו קטן וטוב ממש, חמש דקות ליד.
הגליל המערבי | יקב שטרן
ג'וני שטרן, היינן המחונן והבעלים של יקב שטרן, הוא סוג האנשים שרוצים לשתות בחברתו יין. מרכז המבקרים של היקב חבוי בקיבוץ תובל, ואין לו לא הוד ולא הדר. כמו מתריס בפני המבקרים אמירה על איכותו הנדירה של היין שהוא מוציא תחת ידיו, שיש לגלותה מעבר למראה הסתמי של היקב ולמראן הלא מתוחכם של התוויות. מבחינתו של שטרן, התוכן הוא המלך, או אם תרצו, אל תסתכלו על הבקבוק, אלא שתו את מה שיש בו.
ג'וני שטרן ביקב / צילום: אנטולי מיכאלו
ג'וני הוא ג'ינג'י גבה קומה, שבניגוד ליקב, נוכחותו מרשימה. בת שחוק קבועה מרוחה על פניו ואהבת אדם ויין מפעפעת בעורקיו. הוא מארח בנדיבות את אורחיו ומתבל את הלגימות בסיפור חייו. ג'וני עלה לארץ מברזיל לנהריה, היה שחקן נוער בנבחרת כדורסל וניהל קריירה בעולם הניהול והתעשייה. לבסוף, התשוקה לאוכל, ליין ולמסעות קולינריים הכריעה אותו, והוא החליט להקים יקב בחצר האחורית של חייו. את היקב הקים בעשרים אצבעות, יחד עם רעייתו רוני ועזרה של חברים ובני משפחה ובסיוע יכולת אוטודידקטית מעוררת התפעלות. חלק ניכר מיינות היקב זכו בפרסים ובמדליות, מה שעוזר לג'וני לגבש סביבו קהל מעריצים וחובבי יין בארץ ובעולם.
בחול המועד יארח שטרן בצל קורתו ללגימות וטעימות של מיטב יינות היקב, כולל גבינות ממחלבות הגליל המערבי, מנות טאפאס קטנות ומתחלפות ותועפות קסם וכריזמה שמרגישים בכל כוס.
משפט על עפיצות: יין הדגל: פטי ורדו 2017, זכה בפרסים ועשוי מ-100% ענבי פטי ורדו שנבצרו בכרם תובל. היין התיישן 13 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי.
חמש דקות מהיקב: "התצפית האלוהית", כשמה כן היא. מבט מרחיב לב ונשימה על הגליל ובקעת בית הכרם. בקשו ביקב הוראות הגעה.
יקב שטרן, קיבוץ תובל. 077-7242090. כשר
עמק יזרעאל | היוגב 8
למפת היקבים המצוינים של עמק יזרעאל הצטרף ינוקא, יקב היוגב 8, "מושבניק" ממושב היוגב, המפורסם בזכות תוצרת חקלאית משובחת, חממות ורדים וחרציות ובתים יפים במיוחד. היקב, בבעלות משפחת דורון מהמושב, מתחבא בין שדות חקלאיים, בתים ורפתות, והוקם רק לפני מספר חודשים. הוא מצטיין באווירה לא רשמית, כזאת המפתה גם צעירים, העושים את צעדם המהוסס הראשון בטעימות יין, להיכנס וללגום את יינותיו. טעים או לא טעים, נעים בפה או לא, והעיקר החברה, מצב הרוח ומדד הפריחה באזור.
טעימות יין ביקב היוגב / צילום: גיא רחמיאן
כל אלה, בצירוף האמירה המקצועית והצנועה של היינן יונתן קורן, הפוסע חרישית בין האורחים, מוזג סוביניון בלאן שקוף וטעים, רוזה חיוור ונפלא וממלא שוב ושוב את הכוס ואת מפלס האושר. רק אם תבקשו, יספר לכם קורן על משפחת דורון שמייצרת גם שמן ודבש, על אהבתו היוקדת לפורטוגל, ליינותיה וגם לאדמת העמק, שבה הוא מגדל מגוון זנים נועזים במקצת.
לצד היין יגישו לכם גבינות רכות מהמחלבה שבמורד הכביש, דגים כבושים ונאים, ירקות מ"כרמלים" מותג הירקות שבמושב, ומנה של ארטישוקים. הו, הארטישוקים, מיד נשוב אליהם עם המלצה חמה לקטיף עצמי. עוד נספר על יונתן, שאת היין המיוחד: "שרגא", העשוי מענבי קרניאן וענבי סירה הוא יצר לזכר אביו, ועל תשוקתו לחבר את תוצרת העמק ואת היין המיוצר על אדמתו לכדי אמירה קולינרית מהודקת.
משפט על עפיצות: FIELD BLEND היא טכניקת עשיית יין שייבא קורן מפורטוגל, ובה מערבבים את זני הענבים כבר בבציר לקראת עשיית הבלנד.
חמש דקות מהיקב: שדות של ארטישוק. אריה וחיים הם חקלאים למודי קרבות קוצניים, מלאי הומור ואהבה גדולה לשדות הארטישוקים, שאותם הם גילו לגמרי במקרה, בזמן שערכו ניסוי חקלאי לבקשת חבר. השטח של הצמד משתרע על פני דונמים רבים, ופריחתו של הארטישוק נמצאת בימים אלה בשיאה. מתוך עשרות זני ארטישוק, מגדלים חיים ואריה ארבעה זנים, חלקם מגיעים למימדי ראש של שועל, ואחרים קטנטנים סגלגלים מהם אפשר להכין מנה נפלאה של ארטישוק בנוסח רומא.
יקב היוגב 8, מושב היוגב. 054-5868556. כשרות צהר // משתלות בע"מ עפר רונית ואריה - קנייה וקטיף ארטישוק בתיאום מראש - 052-3792768
עמק האלה | יקב ספרה
רגע לפני שאספר לכם מדוע כדאי לערוך טיול חגיגי ליקב, אספר סיפור אישי קצר: דודתי מאמריקה עליה השלום נהגה להטיף שבגדים לבנים מותר ללבוש אך ורק בין שבועות ליום כיפור. מדוע, תשאלו, וגם אני שאלתי: מעין הגיון פנימי של פולניות, הנוהגות לתייג את החיים לפי מגירות וקונספציות.
דורון רב הון וסימה, אשתו ושותפתו לניהול היקב / צילום: אילן נחום
נזכרתי בסיפור הזה שעה שפסעתי למרכז המבקרים היפייפה של יקב ספרה. כשדורון רב הון היינן וסימה, אשתו ושותפתו לניהול היקב, סיפרו לנו שהיקב מייצר אך ורק יינות לבנים. תשוקתו של רב הון מסורה לנוזלים הלבנים, אולי בגלל החינוך בעשיית יין שקיבל בצרפת באזור המצטיין בייצור יינות לבנים, ואולי בגלל הרצון למצוא את הקול הייחודי שלו בשוק עתיר גוונים. התוצאה, כמו במקרים רבים של מיקוד, עיקשות ואהבה - היא לא פחות מיין מופלא.
לאחר הסברים בהירים, סיור ביקב המודרני והאזנה לסיפור המסע המעניין שעשו הזוג בעולם היין, מתיישבים לטעימות. בפנים כשחם, ובחוץ מול הנוף הנהדר כשנעים. גם בספרה, כמו ביקבים רבים, דוגלים במקומיות, ומגישים גבינות וירקות מתוצרת הרי יהודה.
משפט על עפיצות: העשייה הייננית של רב הון מאופיינת בנוכחות עץ מאופקת ומדויקת ויכולת ליצור יין ללא מה שמכונה "איפור" - הרבה סוכר, עץ ותוספות מאלולקטיות.
חמש דקות מהיקב: חירבת עתרי, ובה שרידי כפר יהודי קדום ובימים אלה צבועה בכל מיני ירוקים מנוקדים בשלל פרחים.
ספרה - גבעת ישעיהו. 02-9938577. לא כשר
עמק חפר | יקב ויתקין
מה שהתחיל כמיזם יינני חלוצי במרפסת המוצלת של משפחת בלוגולובסקי מכפר ויתקין, הפך לאחד היקבים המוצלחים והמצליחים בישראל. יקב ויתקין הוא היקב שיותר מכולם משקף את "המסע הישראלי" שעברה תעשיית היין המקומית. בדיוק כמו שמה של סדרת היין המובילה של היקב, כך משפחת בלוגולובסקי-פז, יצרה במו ידיה יין שכיף לשתות, באווירה משוחררת ובלתי רשמית, מזנים ים תיכוניים שהשתרשו היטב באדמה.
מרכז המבקרים של היקב ממוקם כבר כמה שנים בסמוך לגשר הצבים ולנחל אלכסנדר, מה שמאפשר לקהל הלוגמים להצטייד ביין, בסלסלה מלאת כל טוב העמק ולצאת לפיקניק רגוע באחת הפינות הירוקות של נחל אלכסנדר.
בימות חול המועד יפתח היקב את שעריו רק לרכישת סלסלה שתכולתה שופעת ואף כשרה לפסח. בסלסלה בקבוק אדום-וורוד- לבן מסדרת "מסע ישראל", לחמים כשרים לפסח, גבינות, ממרחים ועוד שלל נאה ומספק שיהפוך את מלאכת הבהייה בצבים לנעימה עוד יותר.
משפט על עפיצות: הריזלינג של יקב ויתקין מאופיין בארומות לימון ירוק, נקי, חד, אלגנטי ונאמן לאופי הזן. בטעם מתגלה חמיצות מרשימה ומינרליות מאוזנת עם בשלות מתונה.
חמש דקות מהיקב : אגמון חפר, ובו מסלולי הליכה קצרים ונעימים, מצפורים ללכידת שלל עופות בעדשת המצלמה והעין, והרבה ירוק וצל. מומלץ להגיע בשקיעה או בזריחה.
יקב ויתקין - דרך גשר הצבים, עמק חפר, הזמנת סלסלה בתיאום מראש. כשר. 054-4866350
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.