הפטור מוויזות לארה"ב בסכנה בגלל מאבק על תאריך הבחירות

מליאת הכנסת תתכנס היום בצהרים ליממה אינטנסיבית של חקיקה עד לפיזור הכנסת • החוקים שצפויים לעלות היום: חלופת שקד לתמ"א 38, חוק המכר של שר השיכון, וחוק התחרות הכלכלית • המחלוקת עם האופוזיציה לגבי תאריך הבחירות מאיימת על אישור חוק המטרו וביטול הוויזות לארה"ב

בועז טופורובסקי, יואב קיש וזאב אלקין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
בועז טופורובסקי, יואב קיש וזאב אלקין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דיוני הוועדות בוטלו ומליאת הכנסת תתכנס בצהריים ליממה אינטנסיבית של חקיקה עד לפיזור הכנסת בקריאה שנייה ושלישית. אמש הושגו הסכמות בין יו"ר הקואליציה בועז טופורובסקי לנציג האופוזיציה יואב קיש בנוגע לקידום שורה של חוקים לפני פיזור הכנסת, על הגדלת מימון המפלגות וכן על הורדה מסדר היום של החקיקה נגד נתניהו. אלא שבנושא מהותי נוסף לא הושגו הסכמות: התאריך שבו יתקיימו הבחירות. בעוד בקואליציה דורשים את האחד בנובמבר הסמוך לתאריך ציון רצח רבין, באופוזיציה מעדיפים להתרחק מהיום הזה ודורשים לקיים את הבחירות ב-25.10, אז גם תלמידי הישיבות בחופשה ויסייעו כפי שקורה בדרך כלל למפלגות הימין בתפעול היום.

● הושגו הסכמות: הכנסת תפוזר ביום רביעי, חוק הנאשם לא יעלה
● מבצעים צבאיים, הסכמי שכר ומינויי בכירים: היועמ"שים יקבעו את כללי המשחק
חוק המטרו הפך לכלי משחק פוליטי: למה הוא חשוב עכשיו ומה יקרה אם לא יאושר 

בשל המחלוקת על תאריך הבחירות מסרבים באופוזיציה לאשר שני חוקים קריטיים לקואליציה: חוק המטרו בקריאה שנייה ושלישית וכן חוק הכניסה לישראל שנדרש להמשך פרויקט הפטור מוויזה לארה"ב. איילת שקד כשרת הפנים פעלה באופן מרתוני כדי להאיץ את כניסת ישראל בחודשים האחרונים לפרויקט האמריקני לפטור מוויזות שכולל בין היתר דרישות והתאמות בחקיקה הישראלית. אלא שכעת החוק הזה שיכול לקרב את ישראל עוד קצת להשגת היעד, נלקח כבן ערובה על ידי הליכוד עד שיש עתיד יאשרו את התאריך המבוקש.

חוק נוסף שכבר אתמול עמד בלב המחלוקת הוא חוק המטרו של משרד האוצר ומשרד התחבורה. אנשיו של ליברמן הסתובבו אמש במשכן בניסיון לדחוף את החוק ברגע האחרון לטיוטת ההסכמות אך ללא הצלחה. תחילה נמסר להם שהחרדים הם שמתנגדים לחוק, אך בפועל מדובר שוב בחוק שיקבל את הסכמת האופוזיציה רק אם הקואליציה תתפשר על תאריך הבחירות המבוקש. מחלוקת נוספת דווקא פנים קואליציונית נמצאת בין שר התקשורת יועז הנדל להנהלת הקואליציה שנתנה אישור לקידום חוק הקווים הכשרים של ח"כ משה ארבל בקריאה ראשונה בניגוד לדעתו.

הנדל צייץ הבוקר בטוויטר כי "ההסכמות עם דרעי (שאמור להיות מחוץ לפוליטיקה) על חוק שמונע מהחרדים ניוד מספרים, הן בושה לממשלה שפעלה היטב בכהונתה. בושה לליכוד ולש״ס שפועלים למען המונופול של העסקנים, ונגד הציבור. ‏הסכמות הן לא תירוץ. ‏זו רק קריאה אחת ותהיה לחרדים אפשרות לנייד מספרים בעוד חודש".

עוד ברשימת החוקים המוסכמים שהכנסת תצביע עליהם היום: חלופת שקד לתמ"א 38, חוק המכר של שר השיכון, חוק הפיצוי לבעלי עסקים באומיקרון, חוק פיצוי לנפגעי אסונות לאומיים, חוק התחרות הכלכלית ועוד עשרות חוקים בקריאה ראשונה שיעברו כדי שיחול עליהם דין רציפות לכנסת הבאה והיוזם לא יידרש להתחיל את העבודה עליהם מההתחלה.

"הכנסת עצמה לא מכבדת חוק שהיא עצמה חוקקה" 

מחר ועד חצות יעבור חוק פיזור הכנסת. תחילה התכנון יהיה כי יחד איתו יעבור גם חוק מימון מפלגות, שגם הוא עודכן לדרישת מפלגות בקואליציה והליכוד. עם זאת, חברי ועדת הכנסת הגיעו להסכמות על הפרדת חוק מימון מפלגות מהחוק לפיזור הכנסת והוא יקודם בנפרד. מוקדם יותר היום התנגדו חברי מפלגות העבודה, מרצ וישראל ביתנו להעלאת יחידת המימון לדרישת הליכוד כניסיון להוביל להסכמות על חקיקת המטרו. אלא שבמקום, נציג הליכוד דוד ביטן הסכים לדרישה לנתק את החוק מפיזור הכנסת ולהתקדם איתו בנפרד רק לאחר המלצת השופטת אילה פורקצ'יה העומדת בראש הוועדה הציבורית למימון בחירות. הוועדה של נשופטת תדון בנושא היום ומחר ותגיש את המלצותיה ולאחר מכן יתכנסו חברי הכנסת בשנית כדי להכין את החוק.

החוק מבקש שבמקום שכל יחידת מימון תעמוד על 1.4 מיליון שקל, ערכה יעלה ל-1.66 מיליון שקל וכן ופריסת ההחזר תעלה מ-36 חודשים ל-52 חודשים. כפי שקרה בכל אחת ממערכות הבחירות האחרונות בשל סמיכותן המפלגות ביקשו יותר תקציב כדי לממן את הקמפיינים בזמן שטרם הספיקו לשלם את הלוואותיהן הקודמות לכנסת. שר האוצר ליברמן העריך אתמול כי עלות מערכת הבחירות תהיה 2.4 מיליארד שקל.

בדיון שהתקיים בוועדה מתח חשב הכנסת חיים אבידור ביקורת על הדרישה העולה למימון לקראת בחירות. "היום יש 20 מיליון חובות אבודים לכנסת בשל 3 מפלגות שלא הצליחו לעבור את אחוז החסימה והסיכון הולך וגדל. נדרש תהליך גמילה וחייבים להיכנס לרוטינה של הורדת כמות התשלומים ולא להשאיר אותם על 52".

גם יו"ר הוועדה הציבורית לעניין מימון מפלגות השופטת פורקצ'יה מתחה ביקורת על הבהילות שבאישור החוק ואמרה על ההחלטה להוסיף 35 מיליון שקל ליחידות המימון: "יש כאן תופעה שהכנסת עצמה לא מכבדת חוק שהיא עצמה חוקקה. מכיוון שכשהיא חוקקה הקמה של וועדה ציבורית היא צריכה לתת לה לעבוד וברגע שהיא עוקפת אותה היא מפרה חוק שחוקקה".