שבבים | ניתוח

יצרנית השבבים הגדולה בעולם מוסיפה שמן למשבר הגדול בתעשייה

TSMC הטיוואנית פרסמה דוחות טובים לכאורה, אך גם סיפקה למשקיעים ולתעשייה סיבה לדאגה, בין היתר בגלל המתח הגובר בין ארה"ב לסין • סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר מסביר את התנודתיות בשוק השבבים: "השוק נמצא במתאם גבוה לצמיחה הכללית. אם יש ירידה כללית, תהיה ירידה בביקושים לשבבים"

שבב. יותר מ-800 מיליארד דולר נחתכו משווי השוק של יצרניות השבבים האמריקאיות הגדולות מתחילת השנה / צילום: Shutterstock, nikko tee
שבב. יותר מ-800 מיליארד דולר נחתכו משווי השוק של יצרניות השבבים האמריקאיות הגדולות מתחילת השנה / צילום: Shutterstock, nikko tee

תעשיית השבבים סובלת ממשבר קשה שנובע בעיקר מההאטה העולמית מהצניחה החדה בביקושים למחשבים אישיים.

לפי נתוני IDC, משלוחי מחשבים אישיים ברחבי העולם ירדו ב-15% ברבעון השני לעומת שנה קודם לכן, לאחר ירידה של 5% משנה לשנה ברבעון הראשון של השנה. לצד זאת, לפי מחקר של בנק ההשקעות Citi, מוצרי PC וסמארטפונים מהווים כ-50% מכלל הביקוש לשבבים, כך שירידות במכירות המחשבים והידרדרות הביקוש פירושו פחות שבבים שנדרשים.

● המניות של ענקיות השבבים במשבר עמוק, ומהו האיום שמרחף מעל רכישת טאואר הישראלית
● הביקושים בירידה והמניה צנחה ביותר מ-50%: מאחורי גל הפיטורים הגלובלי של אינטל

כתוצאה מכך, הענקיות בתחום דיווחו זו אחר זו על הורדת תחזיות וסבלו מירידה חדה בערך המניה, ואצל אינטל אף כנראה יתחיל תהליך של קיצוצים. בסוף השבוע האחרון נחתה על התעשייה מכה נוספת.

יצרנית השבבים הגדולה בעולם, TSMC הטיוואנית, פרסמה דוחות טובים לכאורה ועקפה את התחזיות, אך גם סיפקה למשקיעים ולתעשייה סיבה לדאגה. החברה הודיעה על קיצוץ משמעותי של 10% בתחזיות ההוצאות (CAPEX) להשקעה בציוד ומפעלים לשנה הנוכחית. התחזית העדכנית עומדת על 36 מיליארד דולר לעומת הערכות קודמות שהגיעו ל-40 ואף 44 מיליארד דולר. בנוסף לכך, בחברה חוששים גם מהמאבק הפוליטי בין סין לארה"ב ובשוק מכינים את הקרקע להפחתה נוספות בהוצאות החברה.

בנוסף, מובילת הציוד לשבבים אפלייד מטריאלס הורידה גם היא בסוף השבוע את תחזיותיה לרבעון הקרוב. תחזית הכנסות ירדה מ-7.05 מיליארד דולר ל-6.25 מיליארד דולר. הסיבה להורדות לא קשורה למצב הכלכלי, אלא לאיסור הרגולטורי בארצות הברית לספק לסין מוצרי טכנולוגיה מתקדמים לתעשיית השבבים. בחברה מעריכים השפעה שלילית בעוצמה של כ-400 מיליון דולר גם ברבעון הבא. על פניו שתי החברות הללו לא קשורות, אבל עלולות להעיק על כל המגזר.

"הירידה בביקושים תגיע גם לשרתים"

סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר מסביר בשיחה עם גלובס כי השוק מושפע ישירות מההאטה העולמית. "שוק השבבים נמצא במתאם גבוה לצמיחה הכללית. זה תמיד היה ותמיד יהיה. שוק הציוד לשבבים זה עוד יותר במתאם גבוה. אם יש ירידה כללית, אז יש ירידה בביקושים לשבבים".

"שוק השבבים, זה לא שוק אחיד - יש להם הרבה מאוד סגמנטים. חצי בדעיכה לאורך זמן, חלק בצמיחה", מוסיף וסצ'ונוק ומחדד ששני הסגמנטים החשובים בשוק השבבים שמחזיקים את רוב השוק, זה שוק המחשוב והסלולר: "מדובר בשווקים בוגרים, שווקים שאין שם צמיחה. לכל אחד יש טלפון ומחזור החלפה, אין סיבה להחליף מכשיר כל שנה".

חלק מהירידה החדה שאנו רואים כעת בשוק נובעת מהזינוק החד שחל במהלך מגפת הקורונה ואחריה, מסביר וסצ'ונוק. לדבריו, הירידה שקיימת כעת בביקושים למחשבים אישיים לא תיעצר שם ותגיע גם לשוק שירותי הענן והשירותים הארגוניים. "הדעיכה תגיע גם לשרתים. חברות הענן השקיעו הון תועפות בבניית התשתית בענן, אני לא אמור שזה הולך להיעצר, אבל יכול להיות שקצב הצמיחה יהיה נמוך ביחס למה שראינו עד עכשיו", מתאר וסצ'ונוק.

אזהרות רווח ופיטורים קרבים

אלו כאמור ימים לא קלים לתעשייה. רק לאחרונה הודיעה AMD שלא תעמוד בתחזיות המוקדמות שלה לרבעון הנוכחי, תוך ציון ההשפעה של הירידה בביקושים למחשבים אישיים וסמארטפונים. הצפי הוא להחמצה של יותר ממיליארד דולר בהכנסות החברה.

"שוק המחשבים האישיים נחלש משמעותית ברבעון", אמרה מנכ"לית AMD, ליסה סו. "בעוד שפורטפוליו המוצרים שלנו נותר חזק מאוד, התנאים המאקרו-כלכליים הביאו לירידה מהצפוי בביקוש למחשבים אישיים ותיקון מלאי משמעותי בכל שרשרת האספקה ​​של המחשבים האישיים".

ואלו לא היו הבשורות הקשות היחידות שנחתו השבוע על התעשייה. המעסיקה הגדולה בהייטק הישראלי, הענקית האמריקאית אינטל, תצא ככל הנראה בקרוב בתוכנית קיצוצים עולמית שתכלול פיטורים של אלפי עובדים, גם בישראל. כפי שדווח בבלומברג, אינטל צפויה להודיע עם פרסום הדוחות הכספיים בסוף החודש על גל קיצוצים עולמי שיכלול אלפי עובדים. בחלק מהמחלקות בחברה, כגון מחלקת שיווק ומכירות, מספר העובדים יתכווץ עד 20%.

אינטל הודיעה בסוף יולי האחרון על מעבר מרווח להפסד ברבעון השני, פספוס של 2.7 מיליארד דולר בתחזיות ורווח למניה שנמצא נמוך ביחס לתחזיות האנליסטים. צפי ההכנסה לשנה כולה נחתך ל-65-68 מיליארד דולר, לעומת התחזית הקודמת שעמדה על 76 מיליארד דולר, ותחום ה-Client Computing ירד ב-25% בהכנסות וב-73% ברווח התפעולי, על רקע החולשה בביקושים ל-PC. בתחילת אוגוסט, AMD אמרה ששוק המחשבים האישיים נחלש יותר ממה שציפתה, גם היא.

תחזיות האנליסטים לעתיד הקרוב

יותר מ-800 מיליארד דולר נחתכו משווי השוק של יצרניות השבבים האמריקאיות הגדולות מתחילת 2022. ביצועי המניות בתעשייה בשנה האחרונה לא מעודדות רבים: מניות אנבידיה  ו-AMD  צנחו מתחילת השנה ב-63%, ומניית אינטל  צנחה ב-51% מתחילת השנה. מדד SOX של בורסת פילדלפיה צנח ב-45% מתחילת השנה ומציג השנה את הביצועים הגרועים ביותר מאז 2008.

מה צפוי להמשך? שחר כרמי, אנליסט הטכנולוגיה בבית ההשקעות פסגות התראיין לגלובס השבוע וסיפק תחזיות. "בתחום שבבי הזיכרון המצב מאתגר; החברות האלה - מיקרון, SK הייניקס וסמסונג, היו הראשונות 'לחטוף את המכה', ולהערכתי יהיו גם הראשונות להתאושש". כרמי מעריך שתחזיות האנליסטים לרבעון הבא ככלל עדיין לא הופחתו מספיק, והקונצנזוס גבוה מדי. "יש לנו עוד כברת דרך שלילית לעבור", הוא אומר. "בדרך כלל, בסייקלים של שבבים, המניות לא מחכות לביצועים ומגיבות לפני כן. כבר חצי שנה שהמניות יורדות, עכשיו מגיעים הביצועים, ובשלב הבא התחזיות קדימה יהיו לא טובות. ואז, המניות יתחילו לעלות, עוד לפני השיפור בביצועים. אבל לכך יש עוד לפחות רבעון או שניים, וזה מאוד תלוי במאקרו העולמי. אז כרגע אנחנו פסימיים בנוגע לתעשייה, אבל בטווח הארוך - אנו אופטימיים".

סרגיי וסצ'ונוק מחדד שצריך לשים לב להבדלים בין האזהרות של החברות. "חברות כמו אנבידיה ואפלייד מטיריאלס פרסמו אזהרות רווח בגלל מלחמת הסחר בין ארצות הברית לסין כאמור. AMD לצורך העניין יהיה השילוב של השניים, גם מלחמת הסחר וגם ענייני המאקרו", אמר.