פסקת ההתגברות, "חוק דרעי 2" וחוק מח"ש אושרו בקריאה טרומית

החוק לפיו הכנסת תוכל לחוקק מחדש חוקים שייפסלו, ברוב של 61 ח"כים, עבר בקריאה טרומית • גם "חוק דרעי 2", לפיו בג"ץ לא יוכל להעביר ביקורת על מינוי שרים, אשר יסלול את הדרך למינוי דרעי לשר, אושר בקריאה טרומית; וכך גם חוק מח"ש • יו"ר האופוזיציה לפיד לשר המשפטים לוין: "בעוד חצי שנה, כשהכלכלה תהיה מרוסקת, הביטחון על הרצפה, והמדינה מפורקת מבפנים - זה יהיה על ראשך"

מליאת הכנסת, היום / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
מליאת הכנסת, היום / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

14:39
62 חברי כנסת בעד, 52 נגד: חוק מח"ש עבר בקריאה טרומית ויעבור לטיפול בוועדת החוץ והביטחון לקראת קריאה ראשונה. לפי הצעת החוק, המחלקה לחקירת שוטרים, שכיום כפופה לפרקליט המדינה, תועבר לאחריותו של שר המשפטים באופן ישיר ולפיקוח מנכ"ל המשרד. בנוסף מוצע כי פרקליטים ייחקרו על-ידי מח"ש ולא על-ידי המשטרה.

14:26
מהומה בזמן נאומו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בדיון על חוק מח"ש. חברי האופוזיציה צעקו לעבר בן גביר. 

יו"ר המחנה הממלכתי, ח"כ בני גנץ, אמר במליאה: "ברגעים אלה חיילנו נלחמים שכם אל שכם בקסבה של שכם, ואתם עסוקים בלקרוע את העם. תתביישו לכם.

"היום במליאה עבר חוק אחד שנועד לאפשר השתמטות משירות לחרדים, חוק אחר שנועד להפר את פסיקת בג"ץ במינויו של דרעי, וחוק שנועד להלך אימים על היועמ"שית בכדי לסייע לנתניהו. אחר-כך תשאלו למה אנחנו חושבים שאין לכם רצון בהידברות. ואני אומר לכם - אתם לא באתם לדבר ולא באתם לתקן. אתם הורסים", תקף גנץ.

14:00
מובילי המאבק מסרו בעקבות אישור החוקים: "ממשלת הזדון עשתה וידוא הריגה בכל סיכוי להידברות ומובילה את ישראל למשבר חוקתי. לא רק שהם לא עצרו את החקיקה, הם העבירו שורת חוקים חדשה שעתידה לרסק את הדמוקרטיה. בגללם הידברות מרגע זה והלאה היא בלתי לגיטימית בעליל".

על המשך המאבק אמרו כי "מעתה והלאה ניאלץ לפנות להחרפת המאבק. אם הממשלה תמשיך לצעוד למשבר חוקתי, היא תגלה את הצדק והחוק עומדים מולה ומסיימים את דרכה. ההפגנה בקפלן בשבת היא חובה אזרחית מלאה של כל מי שרוצה לחיות בדמוקרטיה".

13:52
אחרי אישור פסקת ההתגברות והגבלת בג"ץ מלפסול חוקים בקריאה טרומית, הכנסת החלה לדון בחוק מח"ש, שנועד להעביר את הסמכות על המחלקה לחקירות שוטרים לשר המשפטים, ולהכפיף אליו גם את חקירות פרקליטי המדינה.

ח"כ משה סעדה, לשעבר ממלא-מקום מנהל מח"ש, אמר במליאה: "הנשיא ביקש ממני בשבוע שעבר לדחות, אבל אף אחד לא בא לדבר. אף אחד לא נקש בדלת".

לדבריו, "כאשר מגיע למשטרה מידע, המשטרה חוקרת ומחפשת ראיות. מי שמלווה את המשטרה בתיקים רגישים זו הפרקליטות. כאשר החשד נגד שוטר - במיוחד שוטר בדרגה בכירה - צריך גוף שיחקור ללא מורא ומשוא-פנים, אלא שזה בכפיפות לפרקליט המדינה. צריך להבין - המשטרה והפרקליטות עובדות בשיתוף-פעולה צמוד. גם פרקליט המדינה עובד צמוד לבכירי משטרת ישראל".

13:50
ברוב של 62 תומכים מול 51 מתנגדים: חקיקת פסקת ההתגברות אושרה בקריאה טרומית.

13:33
יו"ר האופוזיציה ויו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, פנה על דוכן המליאה לשר המשפטים יריב לוין ואמר: "מספיק עם השקר - אתה לא מעוניין בהידברות. אתה ראש הממשלה האמיתי". בזמן נאומו פרצה מהומה במליאה. לפיד המשיך: "אני רוצה לפנות לראש הממשלה, עמיתי יריב לוין. היות שאתה מנהל את הממשלה הזאת באמת, אתה צריך לזכור שעם הכוח באה אחריות".

"בעוד חצי שנה, כשהכלכלה תהיה מרוסקת, והביטחון על הרצפה, בעוד חצי שנה, כשהמדינה תהיה מפורקת מבפנים - זה יהיה על ראשך, כי אתה ראש הממשלה האמיתי. אתה העדפת לתת למדינה להתפרק, רק כדי שתוכל לשנות את הרכב הוועדה למינוי שופטים כמו שחלמת כל חייך", תקף לפיד.

נאומו של לפיד גרר צעקות מצד חברי הכנסת משני הצדדים, ויו"ר הכנסת אמיר אוחנה איים בהוצאתם מהמליאה וניסה להרגיע את הרוחות. ח"כ שמחה רוטמן עלה להשיב, וחברי הכנסת מהאופוזיציה צעקו לעברו "בושה". "אתה, יאיר לפיד, מנהל קמפיין BDS שאין לו שום בסיס ושום סיבה", אמר רוטמן.

13:10
חוק "דרעי 2" עבר בקריאה טרומית: 62 חברי כנסת הצביעו בעד, ו-53 הצביעו נגד. הצעת החוק תחזור לוועדת החוקה עבור הכנתה להצבעה בקריאה ראשונה. כעת הכנסת החלה לדון בחקיקת פסקת ההתגברות.

09:29
הקואליציה ממשיכה לקדם את המהפכה המשפטית: היום (ד') יעלה לקריאה טרומית במליאה החוק המגביל משמעותית את בג"ץ מלפסול חוקים. בנוסף יעלו "חוק דרעי 2" וחוק מח"ש. חוקים אלה נדחו מהשבוע שעבר.

במקביל, יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן, ניהל השבוע ישיבות בוועדה בעניין הגבלת בג"ץ בפסילת חוקים, כך שכאשר החקיקה הפרטית בעניין תאושר היום בטרומית, ניתן יהיה לקדם אותה במהירות לקריאה ראשונה. 

כן, אבל: 3 אמירות על הרפורמה המשפטית שעלולות לבלבל או להטעות 
"בואו נדבר, בלי תנאים מוקדמים": הפנייה של נתניהו לאופוזיציה
אושר בקריאה ראשונה: הקואליציה תבחר שופטים 

תיקוני החקיקה במסגרת הרפורמה המשפטית:

● שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים כך שהקואליציה תשלוט במינויים - אושר לקריאה שנייה ושלישית. נעצר לפני ההצבעה במליאה לאחר שהונח על שולחן הכנסת
● שופטי בג"ץ לא יוכלו לפסול חוקי יסוד - אושר בקריאה ראשונה
● על-מנת לפסול חוק תידרש הסכמה של 12 מתוך 15 שופטי בג"ץ - אושר בקריאה ראשונה
● פסקת התגברות תאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוק שנפסל ברוב של 61 חברי כנסת - אושר בקריאה ראשונה
● בית המשפט לא יוכל להעביר ביקורת שיפוטית על מינוי שרים (חוק "דרעי 2") - אושר בקריאה ראשונה
● בית המשפט לא יוכל לפסול החלטות ממשלה ונבחרי ציבור בשל עילת הסבירות - אושר לקריאה שנייה ושלישית
● הייעוץ המשפטי לממשלה לא יחייב. שרים יוכלו למנות יועצים מטעמם - לא מקודם
● פירוק לשכת עורכי הדין - עבר קריאה טרומית
● הכפפת מח"ש לשר המשפטים - עבר בקריאה טרומית

ההפגנות נמשכות 

ברקע ממשיכות ההפגנות נגד המהפכה המשפטית: הבוקר הגיעה קבוצת מפגינים סמוך לביתו של שר הכלכלה ניר ברקת בירושלים. חלק מהמפגינים קשרו את עצמם וחסמו את שער היציאה מביתו. שוטרים הוזעקו למקום. המפגינים מסרו: "הגענו הבוקר לניר ברקת כדי לומר לו מקרוב שההיסטוריה תשפוט אותו כמי ששתק, התקרנף והצביע בעד הפיכה משטרית שחיסלה את הדמוקרטיה". 

פעילים ליד ביתו של ניר ברקת, הבוקר
 פעילים ליד ביתו של ניר ברקת, הבוקר

אתמול (ג') בערב מאות מפגינים ממחאת המילואימניקים הפגינו מול ביתו של שר החינוך יואב קיש ברמת גן. בין המפגינים היה רס"ן במיל' גיל וייסמן, מפקדו של קיש בקורס טיס, אל"מ במיל' אבי קדיש ורס"ן שירה אטינג, טייסת מסוקי קרב לשעבר.

במקביל המשיכו אתמול אנשי ההייטק להפגין בשורה של מוקדים ברחבי הארץ וחסמו כבישים לזמנים קצרים.

החלשת כוחו של בג"ץ

הצעת החוק של ח"כ רוטמן להחלשת כוחו של בג"ץ נקראת "חוק יסוד: ההתגברות". לפי ההצעה, הכנסת תוכל לחוקק מחדש חוקים שייפסלו הנוגדים חוקי יסוד, ברוב של 61 חברי כנסת (פסקת התגברות). המשמעות היא שהקואליציה תוכל להעביר כל חוק.

לפי ההצעה, גם יכולתו של בג"ץ לפסול חוקים תוגבל משמעותית: ניתן יהיה לפסול חוקים רק בהרכב מלא של 15 שופטים, ורק אם כל שופטי ההרכב הסכימו בבירור כי החוק סותר הוראה ששוריינה בחוק יסוד. המשמעות היא צמצום אפשרויות הפסילה - מאחר שזכות השוויון וחופש הביטוי למשל אינן כלולות באופן מפורש בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.

גם ההגבלה לפיה ניתן יהיה לפסול רק חוקים הסותרים הוראות ששוריינו, מצמצמת את יכולתו של בג"ץ להעביר ביקורת שיפוטית, מאחר שרק חלק מחוקי היסוד משוריינים (דרישה של 61 חברי כנסת כדי לשנותם). למעשה, מרבית חוקי היסוד בישראל אינם משוריינים.

חוק דרעי 2: איסור על בג"ץ להתערב במינוי שרים

לפי הצעת החוק המכונה "חוק דרעי 2", שהגיש ח"כ אופיר כץ מהליכוד, בג"ץ לא יוכל להעביר ביקורת שיפוטית על מינויים של שרים, מכל עילה שהיא, למעט לעניין תנאי הכשירות הקבועים בחוק יסוד: הממשלה.

החוק נועד לאפשר למנות את יו"ר ש"ס דרעי מחדש לשר - זאת למרות שבג"ץ קבע כי דרעי לא יוכל לכהן כשר, בשל חוסר סבירות קיצוני עקב הרשעותיו החוזרות בפלילים, ובשל הצהרתו בדיון בעבירות המס כי הוא פורש מהחיים הפוליטיים.

הקואליציה מסתמכת על התיקון הקודם, שקבע כי שר שהורשע ונדון למאסר על-תנאי יוכל לכהן כשר - תיקון עליו מתח בג"ץ ביקורת חריפה. היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, צפויה להתנגד לחוק, והממשלה צפויה לבקש להיות מיוצגת שלא על-ידי היועמ"שית אלא על-ידי עורך דין מטעם הממשלה.

העברת חקירות השוטרים והפרקליטים לשר המשפטים

הכנסת תצביע היום גם על חוק מח"ש השנוי מאוד במחלוקת, שהוגש על-ידי ח"כ משה סעדה, לשעבר סגן ראש מח"ש. לפי הצעת החוק, המחלקה לחקירת שוטרים, שכיום כפופה לפרקליט המדינה, תועבר לאחריותו של שר המשפטים באופן ישיר ולפיקוח מנכ"ל המשרד.

בנוסף מבקש סעדה לקבוע כי פרקליטים ייחקרו על-ידי מח"ש. כיום חקירת פרקליטים נמצאת בסמכות המשטרה.

בשבוע שעבר נדחתה ההצבעה על החוק, לאחר שנשיא המדינה יצחק הרצוג ביקש מח"כ סעדה לדחות את ההצבעה.