ההסתדרות הודיעה: מתנגדת לפגיעה בפנסיה שנחשפה בגלובס

יו"ר ההסתדרות הודיע כי יתנגד לתוכנית לפגיעה בקצבאות הפנסיה של הציבור שאושרה בממשלה כחלק מתקציב המדינה • בר-דוד: "אפעיל את כל כוחי בכנסת ואשתמש בכל עוצמתה של ההסתדרות כדי למנוע את הפגיעה הצפויה בגמלאים"

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות
יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, הודיע כי יתנגד לתוכנית האוצר לפגיעה בקצבאות הפנסיה של הציבור, שאושרה בממשלה כחלק מתקציב המדינה ונחשפה בגלובס. "הודעתי למנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר כי לא אעמוד מנגד בשעה שפוגעים באופן ברור בציבור העובדים החוסכים לפנסיה. אפעיל את כל כוחי בכנסת ואשתמש בכל עוצמתה של ההסתדרות כדי למנוע את הפגיעה הצפויה בגמלאים", הודיע הבוקר (ג') בר-דוד. "זה לא יקום ולא יהיה".

פגיעה של מאות שקלים לכל חוסך: באוצר מנחיתים מכה על הפנסיות. ואיך מגיבים בהסתדרות? | ניתוח
לידיעת ציבור הפורשים לפנסיה: המדינה מתכוונת לקחת מכם יותר מס

את התנגדותו למהלך הפגין בר-דוד במהלך ישיבת משא-ומתן ארוכה שהתקיימה הלילה בין בכירי ההסתדרות והאוצר, לקראת הסכם המסגרת על שכר עובדי המגזר הציבורי ורפורמת הסייעות.

כפי שפורסם בגלובס, ההבטחה ההיסטורית של המדינה להעלות בשנת 2025 את תקרת הפטור ממס למקבלי קצבאות הפנסיה בוטלה על-ידי הממשלה. המשמעות תהיה פגיעה של מאות שקלים בכל חודש לפנסיונרים.

 

הסעיף שעלול לפגוע בפנסיות של כלל הציבור הוכנס לתקציב המדינה לשנים 2023-2024, שהממשלה צפויה לאשר בימים הקרובים. תחת הכותרת "עצירת הגידול בהטבת המס במשיכת קצבה פנסיונית בשנת 2025", הוכנסה לתקציב הוראה שתעצור את הגידול בפטור ממס שהציבור מקבל עבור קצבאות הפנסיות שלו בשיעור של 52%. בשנת 2025 היה אמור לגדול שיעור הפטור ממס ל-67%, אך כעת כאמור המדינה מנסה לבטל את הגדלת הפטור.

התגובה התקיפה של בר-דוד מגיעה לאחר שבתחילת השבוע, כשפנינו להסתדרות בבקשה לתגובה על הפגיעה הצפויה בפנסיות, אמרו בארגון העובדים כי הם "לומדים את הנושא". כעת, לאחר שהתפתחה סערה ציבורית סביב הנושא, גם בהסתדרות נרתמו למאבק.

מטרת הפטור: לעודד חיסכון לטווח הארוך

בשנת 2008, כחלק מהסכמות שנבעו משינוי מודל הפנסיה משיטה הונית לקצבה חודשית, חתמו האוצר, המעסיקים וההסתדרות על פטור מוגבל ממס לחוסכים לפנסיה. נקבע כי שכירים ייהנו מהטבת מס עבור חלק יחסי מהקצבה שלהם.

הפטור נולד על רקע הרצון של מדינת ישראל לעודד את החיסכון ארוך-הטווח ואת הותרת הכספים בתוכניות הפנסיוניות למועד הפרישה. הכוונות הללו באו לידי ביטוי במסגרת תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, שקבע כללים לקבלת פטור ממס בעבור "קצבה מזכה".
תחילה עמדה תקרת הפטור על 35%, והיא טיפסה עד ל-52% כיום. עוד סוכם כי התקרה תמשיך לעלות עד 67% החל מ-2025. תקרת הקצבה המזכה בפטור עומדת על 9,120 שקל. לפי תקרה זו, סך ההטבה עומד כיום על 52% או 4,742 שקל, וצפוי היה לגדול ל-6,110 החל משנת 2025. אלא שזה כאמור לא יקרה.

לדברי מומחי מס, משמעות הקפאת העלאת התקרה הנה השתת מס של בין 1,000 ל-1,500 שקל על הפנסיות של הציבור. יועץ המס שחר שאבי מסביר כי "התוכנית המקורית של המדינה הייתה לעודד עובדים שלא למשוך כספי פיצויים במהלך שנות העבודה ולהשאיר את סכומי הפיצויים בתוך קרן הפנסיה למשיכה עתידית, כאשר כלי לשכנוע היה הענקת פטור ממס על חלק מהקצבה (פנסיה) הצפויה. שיעור הפטור היה אמור להיות עד 67% מהתקרה שנקבעה לפנסיה, וכעת מנסים לשנות ולהגביל ב-52%. הערכת הפגיעה הצפויה משתנה מאדם לאדם, אך נראה כי הממוצע ינוע בסביבות 1,000 שקל לאדם". 

להערכת האוצר, עצירת עליית תקרת הפטור תביא לחיסכון של 700 מיליון שקל בשנה החל משנת 2025. לדברי רו"ח שי פורת, מנהל תחום רגולציה וחשבות שכר בחברת הר-גל, "מדובר ב-700 מיליון שקל שציבור הפורשים לפנסיה ישלם במס".