פרקליט המדינה: לא נושפע משרים המגבים שוטרים חשודים באלימות

בוועידת המשפט של לשכת עורכי הדין, פרקליט המדינה עמית איסמן מתח ביקורת על גיבוי שקיבלו שוטרים החשודים בביצוע עבירות מהדרג המיניסטריאלי ומשוטרים • היועמ"ש לשעבר אביחי מנדלבליט: "ביטול עילת הסבירות הוא חמור, לא פחות מאשר הניסיון למנות שופטים 'פוליטיים'"

פרקליט המדינה עמית איסמן בוועידת המשפט השנתית של לשכת עורכי הדין, היום / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין
פרקליט המדינה עמית איסמן בוועידת המשפט השנתית של לשכת עורכי הדין, היום / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

הבוקר (ב') מתקיימת ועידת המשפט השנתית של לשכת עורכי הדין. פרקליט המדינה, עו"ד עמית איסמן, נאם בוועידה וביקר את גיבוי השרים לשוטרים הנחקרים במחלקה לחקירות שוטרים בחשד לעבירות אלימות.

עכשיו זה סופי: עוזי פוגלמן יהיה ממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון
האם הורישה שקל אחד, הבת התנגדה לצוואה. מה קבע בית המשפט?

לדברי איסמן, "עניינם של שוטרים אשר קיים חשד סביר כי ביצעו עבירות במסגרת מילוי תפקידם, נבחן וייבחן על-פי הראיות, וההחלטה תתקבל גם היא על-פי הראיות ועל-פיהן בלבד. ההחלטה בעניינם אף לא תושפע מהתבטאויותיו של דרג מיניסטריאלי המגבות התנהלות שוטרים החשודים בביצוע עבירות אלימות בעודם בחדר החקירות, והמעבירה ביקורת על התנהלות מח"ש, וזאת ללא כל היכרות עם העובדות והראיות בתיק. לא התבטאויות אלה וגם לא התנהלותם הבעייתית ביותר לטעמי של שוטרים במדים המגיעים למשרדי מח"ש בעת שחבריהם נחקרים באזהרה. כל אלה מהווים לכאורה ניסיונות להשפיע על החקירה ותוצאותיה באצטלה של גיבוי ותמיכה".

איסמן הוסיף כי "שיקול-דעתה של הפרקליטות בהחלטותיה חייב להישאר עצמאי ולא מוכתב על-ידי הממשלה בכלל".

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, מסר בתגובה לדבריו של איסמן: "אתם שמים פס על הממשלה. ישנם פרקליטים מצוינים והגונים, אך הרוח השולטת בפרקליטות לאורך כל השנים היא רוח השמאל. ברוב הדיונים שהשתתפתי בהם בשנה האחרונה עם נציגי הפרקליטות, לא באתם ליישם את מדיניות הממשלה אלא מדיניות עצמאית משלכם, של חוסר גיבוי לחיילים, חוסר גיבוי לשוטרים, אך גיבוי לאנרכיסטים שהפרו חוק וממררים את החיים לנבחרי ציבור, וחסינות למשפחות פשע ממעצרים מינהליים ומחקירות שב"כ בשל התנגדות הפרקליטות. בקיצור, עמית היקר: אתם בהחלט עצמאים, עושים מה שבא לכם, שמים פס על הממשלה ועל בחירת העם בקלפי".

"ביטול עילת הסבירות היא החרבה של כיפת הברזל המשפטית"

בכנס השתתף היועץ המשפטי לממשלה הקודם, פרופ' אביחי מנדלבליט, שהזהיר מביטול עילת הסבירות. "ביטול עילת הסבירות היא החרבה מפוארת של כיפת הברזל המשפטית. זו פגיעה קשה בביטחון הלאומי של מדינת ישראל. לא פחות מכך", אמר מנדלבליט. לדבריו, "ביטול עילת הסבירות הוא חמור, לא פחות מאשר הניסיון למנות שופטים 'פוליטיים'".

אביחי מנדלבליט בכנס היום (ב') / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין
 אביחי מנדלבליט בכנס היום (ב') / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

מנדלבליט הדגיש את חשיבות עצמאותו של בית המשפט בישראל ואת ההגנה שזו מספקת לישראל ולאזרחיה בהיבט הבינלאומי. לדבריו, "עצמאות בתי המשפט הייתה תמיד מרכיב מרכזי במסרים שמדינת ישראל העבירה לשותפיה הבינלאומיים במסגרת המאמצים של המדינה להדוף את לוחמת המשפט שכוונה כלפיה".

המפכ"ל: בהפגנות השתתפו עד כה בין 6 ל־7 מיליון איש

מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב קובי שבתאי, התייחס להקמת הוועדה הממשלתית לבדיקת השימוש ברוגלות, ואמר כי המשטרה התנגדה לכך. לדבריו, "התנגדנו לא בשל הרצון להסתיר, אלא בשל המחיר שגובה בדיקה נוספת כזאת מהמאמצים במאבק בפשיעה". שבתאי הוסיף כי המשטרה תשתף פעולה באופן מלא עם הוועדה.

מפכ''ל המשטרה קובי שבתאי בכנס היום (ב') / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין
 מפכ''ל המשטרה קובי שבתאי בכנס היום (ב') / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בנוסף התייחס המפכ"ל להפגנות נגד המהפכה המשפטית, בהן מטפלת המשטרה. לדבריו המשטרה הפסיקה לספור את המפגינים, אך הערכתה היא שמתחילת המחאה בינואר, השתתפו בהפגנות בין 6-7 מיליון בני אדם. "המשטרה פועלת בהנחייתי לאפשר מימוש מקסימלי של זכות המחאה, תוך פגיעה מינימלית בחופש התנועה ובשגרת חיי האזרחים. ההתנהלות של המשטרה במחאות - ראוי שתירשם בדפי ההיסטוריה".

נשיא המדינה יצחק הרצוג שלח נאום מצולם והתייחס למשא-ומתן לפשרה בנושא הרפורמה המשפטית. "כולי תקווה שבמהלך השנה הזו, ואפילו בתקופה הקרובה, נצליח להגיע להסכמות רחבות. נעשה כל מאמץ כדי לצאת המשבר", אמר.

ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד עמית בכר, אמר בכנס כי הלשכה מחויבת לשמור על ערכי הדמוקרטיה ושלטון החוק, לצד הדאגה לקידום המקצוע ורווחת חבריה. לדבריו, "בעת הקשה הזו, תפקידנו וחובתנו להתייצב ולהגן על שלטון החוק ועל המשטר הדמוקרטי בישראל".