חוב של 67 מיליון שקל: פנינסולה נגד בעלי חברת הדלקים שנעצר

חברת המימון העמידה לפירעון מיידי את חובו של לוי, מייסד ומנכ"ל חברת הדלק SOS, לאחר שלא החזיר את הסכום במועד • לפני כחודשיים נעצר לוי בחשד, המוכחש על ידו, לניהול מערך הפצה וקיזוז חשבוניות פיקטיביות במאות מיליוני שקלים

תומר לוי, מייסד ומנכ"ל חברת הדלקים SOS אנרגיה אקספרס / צילום: איל יצהר
תומר לוי, מייסד ומנכ"ל חברת הדלקים SOS אנרגיה אקספרס / צילום: איל יצהר

לפני כחודשיים עצרה המשטרה את תומר לוי, מייסד ומנכ"ל חברת הדלקים SOS אנרגיה אקספרס, בחשד שניהל מערך של הפצה וקיזוז חשבוניות פיקטיביות בסכום של מאות מיליוני שקלים - חשדות שהוכחשו על ידי לוי.

כעת מתגלגל שמו של תומר לוי לשוק ההון, כשחברת האשראי החוץ בנקאי פנינסולה מדווחת על העמדת חוב בסך כ־67 מיליון שקל של לוי לפירעון מיידי.

סקטור האנרגיה מזנק, מניות התעופה חוטפות: כך משפיעים מחירי הנפט על המשקיעים 
התחזקות הדולר הניבה לשיכון ובינוי עשרות מיליוני שקלים בטקסס 

פנינסולה  העניקה ללוי אשראי באופן אישי, שמובטח בשיעבודים שונים, ובדוחות הכספיים שלה היא ציינה כי על הנכסים המשועבדים, כמו גם על נכסים אחרים בבעלות לוי, הוטלו צווי מניעה מטעם מדינת ישראל. לוי היה אמור לפרוע את חובו לפנינסולה עד ה־10 בספטמבר השנה. יום לאחר שהתאריך עבר, דיווחה פנינסולה כי המגעים בין הצדדים לא הבשילו לכדי הסדר לפירעון ההלוואה: "נוכח אי פירעון ההלוואה על ידי החייב במועד, הודיעה החברה לחייב על העמדת חובו לפירעון מיידי, ובכוונתה לפעול כנגד החייב בכל האמצעים העומדים לרשותה על פי ההסכמים עם החייב והדין לגביית החוב", מסרה פנינסולה. "זאת לרבות בדרך של מימוש הבטוחות שהעמיד החייב לטובת החברה". לפי פרסומי עבר בתקשורת, ביתו של לוי בנווה צדק משועבד לטובת החזר ההלוואה לפנינסולה.

פנינסולה, העוסקת במתן אשראי לעסקים קטנים ובינוניים, הוסיפה כי החוב יחל לשאת ריבית פיגורים בהתאם להסכמים עם לוי, והעריכה גם כי תוכל לגבות את מלוא סכום החוב, וזאת "בהתאם למידע המצוי בידי החברה נכון למועד זה". בין היתר היא מתבססת על שווי הנכסים המשמשים כבטוחה לחובותיו, בהתאם להערכות שווי שלהם.

לוי הוא מייסד SOS ומחזיק ב־50% ממניות החברה. ביתרת המניות מחזיקה קרן פימי של ישי דוידי, שנכנסה להשקעה בחברה בשנת 2017 תמורת כ־90 מיליון שקל (לפי שווי חברה של 180 מיליון שקל אחרי הכסף). SOS עוסקת בתחום התדלוק ומתמחה בתדלוקי שטח מיוחדים. להערכת פנינסולה, כפי שפורסמה בדוחותיה לרבעון השני, "בהתאם להוראות הדין כמו גם בהתאם לחוות דעת משפטית המצויה בידי החברה, החברה היא נושה מובטחת בשיעבודים קבועים מדרגה ראשונה על הנכסים, ולכן זכותה הקניינית גוברת על צווי המניעה".

בניגוד לחברות תדלוק אחרות, שמשווקת דלקים בתחנות קבועות (לצד מכירה של פריטים נוספים בחנויות נוחות שצמודות לתחנות), המודל העסקי של SOS שונה ומבוסס על שירותים מיוחדים בשטח. לקוחותיה העיקריים של החברה, שנוסדה בשנת 2002, הם חברות בתחום התשתיות, שמתדלקות דרכה בשטח כלים וציוד הנדסי. במקביל היא פועלת בתחומי הבנייה, התעשייה, ההסקה הביתית, תדלוק של אוניות סחר וכן שירותי תדלוק לגופים ממשלתיים, כאשר בין היתר היא זכתה במכרז של משרד הביטחון להובלה ואספקה של דלקים לצה"ל בפריסה ארצית.

הפסדי האשראי הוכפלו במחצית הראשונה

פנינסולה נסחרת בבורסה בתל אביב לפי שווי שוק של 387 מיליון שקל. החברה מנוהלת בידי אייל ליאור ונמצאת בשליטת בית ההשקעות מיטב, שמחזיק בכ־55% מהון המניות שלה. בתחילת יוני שעבר העמיד מיטב את מניותיו בחברה למכירה, כאשר שווי פנינסולה עמד אז על קרוב ל־600 מיליון שקל. המכירה לא יצאה לפועל בסופו של דבר, ובינתיים צנח שווי המניות בכ־43%.

בדוחות הכספיים שפרסמה לאחרונה למחצית 2023, דיווחה פנינסולה על עלייה של כ־20% בהכנסות מריבית (נטו) לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ל־62 מיליון שקל, בעיקר כתוצאה מהשפעת עליית ריבית הפריים והמרווחים על תיק האשראי של החברה. זינוק חד יותר של כ־35% חל ברווח הנקי במחצית, שעמד על כ־30 מיליון שקל. הפסדי האשראי לתקופה כמעט והוכפלו, ל־6.5 מיליון שקל, וזאת בעיקר עקב גידול בהפרשות בגין לקוחות ספציפיים וכן מגידול במקדם ההפרשה הכללית, בשל הצפי של השפעות עליית האינפלציה ועליית ריבית בנק ישראל על הסיכון בתיק האשראי של החברה.

בעקבות פרסום התוצאות, עדכנה חברת מידרוג את דירוג החוב של פנינסולה. הדירוג נותר ברמה של A2 אך אופק הדירוג שונה מ"יציב" ל"שלילי", לדברי מידרוג "נוכח המשך סביבת ריבית גבוהה במשק שתבוא לידי ביטוי בין היתר בעלויות מימון גבוהות משמעותית, המושתות על החברה בהשוואה לשנים קודמות, ובעלייה צפויה בהוצאות להפסדי אשראי".

עוד הוסיפו במידרוג כי "איכות הנכסים של פנינסולה מושפעת לשלילה מיחס גבוה של חובות בעייתיים לסך תיק האשראי ברוטו". כל זאת, כשבחברת הדירוג מציינים כי תנאי המאקרו הצפויים במשק עד שנת 2024 עתידים להיות מאתגרים - עם אינפלציה וריבית גבוהות.

*** חזקת החפות: תומר לוי הוא בגדר חשוד, מכחיש את המיוחס לו, ולא הורשע בביצוע עבירה. על כן עומדת לו חזקת החפות.