ראש עיריית קריית שמונה חושף: זה התרחיש שלא נערכנו אליו

על רקע ההסלמה בצפון, אביחי שטרן מספר לגלובס על הקשיים של 21 אלף מפונים שפוזרו ב-187 בתי מלון ברחבי הארץ, ועל התרחישים שנערכו אליהם ואלו שלא • לדבריו, "אם אסון כמו שהיה בדרום היה קורה בצפון, אז עם כל הצער, זה כנראה היה נגמר הרבה יותר גרוע"

ראש עיריית קריית שמונה, אביחי שטרן / צילום: אייל מרגולין
ראש עיריית קריית שמונה, אביחי שטרן / צילום: אייל מרגולין

"כולם שואלים אותי האם התושבים שלך יחזרו לעיר", אומר לגלובס אביחי שטרן ראש עיריית קריית שמונה, בשיחה על רקע ההסלמה בחזית הצפונית. "התושבים כולם שואלים שאלה אחת, מתי חוזרים? ואני שואל אותם חזרה: נניח שעכשיו הולכים לחזור הביתה וחיזבאללה נשאר צמוד אלינו בגדר, אתם חוזרים? וכמעט כולם עונים לי 'לא, מה פתאום עד שלא מזיזים אותם לא חוזרים'. התושבים שלנו מוכנים לשבת כמה שצריך ולתת רוח גבית, אבל שיבטיחו לנו שאנחנו חוזרים לשקט, שלא נתעורר בוקר אחד עם מה שראינו בדרום".

באוצר מכחישים את הפרסומים בתקשורת: לא נלווה כסף מבנק ישראל
בגלל 200 מטר: שבעה מיישובי אשכול שהותקפו לא נכללים בתוכניות השיקום
הנתונים מגלים: הירי מכיוון חיזבאללה מתגבר. זו הסיבה

שטרן משתף, כי כרגע פונו מהעיר "21 אלף אנשים, ושלושת אלפים נשארו. רוב הנשארים הם עובדים חיוניים שלא יכולים להתפנות. המפונים פוזרו ב-187 בתי מלון בכל רחבי הארץ. כל יום אני מגלה עוד מקומות שיש בהם תושבים, ואנחנו מתחילים למפות אותם. אין מקום בארץ שלא פונו אליו תושבי העיר.  הפיזור כל כך גדול בגלל שפינו אותנו אחרי יישובי הדרום, ולחלק מיישובי הצפון לא היה מקום אחד שהיה יכול להכיל את כולם".

ואיפה אתה נמצא?
"אני בחמ"ל של העיר בקריית שמונה ולקראת סוף השבוע אני משתדל לנוע דרומה, כל פעם לבתי מלון אחרים, ולראות מה קורה עם התושבים. פתחנו בתי ספר, אז נסעתי לפתיחה, הלו"ז מטורף".

לדבריו, "זה לא פשוט לאף אחד, אתה יכול להיות בבתי מלון, אבל בסוף ברור שזה לא הבית שלך. אבל יחד עם זאת, תושבי קריית שמונה הם תושבים חזקים, עברנו כבר ימים קשים, עברנו מלחמות, אנחנו יודעים מה המשמעות של התיישבות על הגבול של מדינת ישראל. זה המגן של המדינה. אז אם אנחנו לא נתיישב פה, כנראה שאת התמונות האלה אנחנו נראה בתל אביב, בירושלים ובחיפה. אנחנו ניתן את כל הרוח הגבית לכוחות הביטחון, כדי שיעשו את העבודה שלהם וכדי שינקו גם את הגבול הצפוני. אנחנו רואים את התמונות בדרום, אנחנו לא רוצים להתעורר בוקר אחד חלילה לזוועות האלה גם כאן. כדי שזה לא יקרה, אז צריך לנצח גם בצפון".

"כמעט כל העסקים שמדברים איתי לקראת קריסה"

שטרן מספר שהפינוי והמלחמה עצרו תנופה כלכלית משמעותית בעיר. "היינו בשיא של פיתוח העיר. 26 חברות סטארט-אפ שהקמנו פה בשנתיים. נכנסנו לא מזמן לאלף ערי הסטארט-אפ המתפתחות בעולם. לצערי כרגע אין כלום, הכל נעצר. כל החברות יצאו למקומות אחרים וככל שזה נמשך יותר זמן, הסיכוי שיחזרו נמוך.

המצב הוא מאוד מאוד קשה מהבחינה הזאת, ובעיניי המבחן האמיתי הוא היום שאחרי המלחמה. איך תיראה העיר, ואיך יחזרו וכמה יחזרו".

האם דיברו איתכם בעבר על אופציה של תרחיש אפשרי, כמו שראינו בדרום, שיקרה גם בצפון?
"כל הזמן דיברו אתנו על תרחישים דומים, לפחות במובן הזה שחיזבאללה רוצה לעשות דבר כזה. אבל אף אחד לא חשב שזה באמת יקרה כפי שקרה בדרום, ובוודאי שלא חשבנו שזה אפשרי בצפון. חיזבאללה הוא ארגון הרבה יותר חזק מחמאס ואם חלילה אירוע כזה היה קורה בצפון, אז המספרים היו כנראה הרבה יותר גדולים. אנחנו יודעים שכוח רדואן, שהוא כוח הרבה יותר מיומן מחמאס, יושב לנו על הגבול אז אם תרחיש כזה היה קורה בצפון, אז עם כל הצער, זה כנראה היה נגמר הרבה יותר גרוע".

מה דעתך על הפיצויים שהמדינה נותנת לתושבים שלך?
"הפיצוי הוא פיצוי בהתאם ליישובים שפונו. פיצוי מלא לכאורה. להגיד לך שמישהו קיבל משהו? עוד לא קיבלו כלום".

מה אומרים לך העסקים מהעיר שמדברים איתך?
"כמעט כולם לקראת קריסה, חד משמעית. אני אגיד לך יותר מזה, בסוף המדינה, כותבת תוכניות ובתוכניות האלה כתוב שיפצו פיצוי מלא ושישלמו משכורות. אבל איך אפשר עכשיו לשלם את המשכורות כשלא קיבלת שקל מהמדינה? התוכניות של המדינה לא מותאמות למה שקורה במציאות. זה לא רק שהמדינה עובדת לאט, היא בכלל לא מחוברת לשטח. להגיד לעסק עצמאי, לשלם משכורות רגיל, כשאין לו טיפת הכנסה והוא לא יודע מתי יקבל את הפיצוי מהמדינה, ש'הכל בסדר תקבל פיצוי' זה לא רציני. מאיפה הוא ישלם משכורות? זה לא ריאלי. אנשים הוצאו לחל"ת בדיוק בגלל זה".

נערכתם לאירוע כזה?
"אנחנו נערכנו כל הקדנציה לתרחיש הזה. היום הראשון שלי בתפקיד היה גם היום של חשיפת המנהרות בצפון. מיד אחר כך שיפצתי את כל 189 המקלטים הציבוריים. גייסתי תרומות ושיפצתי גם 243 מקלטים משותפים. אנחנו נערכנו ליום הזה כבר שנים, לא הופתענו.

הקושי היחידי הוא שבאמת נערכתי לשהייה ממושכת במקלטים כי סירבו לתת לנו תוכנית פינוי, ופתאום אתה צריך להתפנות. זה להתפרס ב-187 בתי מלון. אז כן, אנחנו עוד לומדים תוך כדי תנועה. אף אחד לא הכין אותנו לזה. אף אחד לא התכונן לזה. לא היו תוכניות לכל דבר. אנחנו עושים את הכי טוב שאפשר בנסיבות. להגיד לך שזה מושלם? זה לא מושלם. אבל אני לא במקום שאני אתלונן. דווקא בזמנים ובמקומות האלה כמו המלחמה הזו, אנחנו הולכים לגלות אחדות, וסבלנות. כל התושבים שלנו, בסך הכל יודעים לנהוג ככה. ואנחנו נמצא את הכוח לתת את כל הגב והתמיכה לכוחות הביטחון".