שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל • כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי • גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר
גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

בית ההשקעות אלטשולר שחם פנ  ביצע באמצע החודש הנוכחי שלוש עסקאות רחבות-היקף, שבמסגרתן מכר מניות של שלושה גופים גדולים במשק. ב-10 באפריל מכר אלטשולר שחם החזקות בשני הבנקים הגדולים - לאומי  והפועלים , תוך שהוא יורד מתחת לרף החזקה של 5%, מה שגרם לו להפסיק להיות בעל עניין בשניהם.

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר 
טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק 

11 ימים לאחר מכן החליט על מכירת מניות בהיקף של 96 מיליון שקל ממניות פוקס , חברת הריטייל הגדולה ביותר בישראל, תוך שהוא יורד מהחזקה של 16.2% ל־13.84%.

הסיבה שבגינה ביצע אלטשולר שחם את המכירות היא שאיפתו להמשיך להפחית חשיפתו לישראל. בית ההשקעות, ומי שמכתיב את מדיניות ההשקעה שלו - הבעלים והמנכ"ל המשותף גילעד אלטשולר, מעדיף את חו"ל. נכון להיום החשיפה של קופות הגמל של בית ההשקעות לחו"ל עומדת על 80%, לעומת 20% בישראל.

שלושת הצעדים הדרמטיים שביצע אלטשולר שחם החודש

הפחית את החזקותיו וחדל להיות בעל עניין בבנק הפועלים

הפחית את החזקותיו וחדל להיות בעל עניין בבנק לאומי

מכר מניות פוקס בכ-100 מיליון שקל

לגלובס נודע כי באלטשולר שחם לא מתכוונים להסתפק בכך, ומכוונים להגיע לחלוקה של 90% מול 10%. אותה העדפה למניות בחו"ל התחדדה מאחר שישראל עדיין נמצאת במלחמה. מה גם שמכירת מניות הבנקים בוצעה בעיצומם של האיומים האיראניים שהגיעו לשיאם שלושה ימים לאחר מכן במתקפה רחבת-היקף שסוכלה בהצלחה על ידי צה"ל.

לכן, בבית ההשקעות גם לא מתרגשים מהאופוריה היחסית בשווקים בעקבות דיווחים על עסקאות להשבת החטופים, שהזניקו בין היתר את השקל, ולכן גם, אם וכאשר, העסקאות יצאו לפועל, האיום הגיאופוליטי בישראל עדיין יישאר גבוה.

בעיית הנזילות של הבורסה

זהו מהלך שנעשה בכיוון הפוך למגמה שאפיינה את שוק החיסכון מאז פרוץ המלחמה, כשהגופים המוסדיים הגדילו חשיפה לישראל בין תחילת אוקטובר לסוף פברואר בהיקף של יותר מ־20 מיליארד שקל, כשגם אלטשולר שחם עצמו היה חלק מהמגמה. עם זאת, לא מעט גופים הצהירו בשבועות האחרונים על כך שהיקף ההזדמנויות ב"מחירי רצפה" בת"א הצטמצם.

בנוסף, ההחלטה להגדיל עוד יותר את החשיפה לחו"ל נובעת מבעיית הנזילות החמורה של הבורסה בישראל. כלומר, מבחינת בית ההשקעות, גם אם השוק הישראלי נמצא בעלייה, אי אפשר לנצל זאת בהיקפים גדולים, מכיוון שהנזילות נמוכה.

ואם מדברים על העלייה הזו, גם לאחר שרשם עלייה של 4.2% מתחילת השנה, מדד ת"א-125 עדיין מפגר אחרי ה־S&P 500, שעלה מתחילת השנה ב־7.26%. כך שמבחינת בית ההשקעות, גם מניות יציבות יחסית, כמו אלו של לאומי (המניה הגדולה ביותר בתיק של אלטשולר שחם) והפועלים, אינן יכולות להתחרות בפוטנציאל של חברות טכנולוגיה גדולות כמו אנבידיה או מיקרוסופט.

עם זאת, חשוב לומר שבית ההשקעות לא מפחית לגמרי חשיפה לישראל, אלא מעדיף להתמקד בסקטורים עם פוטנציאל צמיחה גבוהה יותר ויכולת התפתחות שאינה קשורה רק לישראל. במוקד עומדות כמובן חברות התעשיות הביטחוניות, ובכוונת בית ההשקעות להגדיל אליהן חשיפה, או לכל הפחות לא לצמצם אותה, בעיקר מכיוון שהוצאות הביטחון של ישראל צפויות לצמוח בשנים הקרובות.

פדיונות גבוהים בגמל

למרות הכוונות של אלטשולר שחם לשנות את תמהיל ההשקעות, בשוק מציינים כי ההסבר לכך פשוט הרבה יותר, וכי הוא נעוץ בקצב הפדיונות הגבוה של נכסי הגמל של בית ההשקעות, שנמשך למרות שהתשואות התאוששו בשנה האחרונה.

"לאלטשולר שחם יש פדיונות בקצב גבוה ולכן הם צריכים למכור נכסים", אומרים גורמים בשוק. "הם יעדיפו למכור נכסים נזילים שהמכירה שלהם לא 'תפרק' את המחיר של המניה, והבנקים הם הנכסים שהכי קל למכור".

גם יניב פגוט סמנכ"ל בכיר ומנהל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים בבורסה לני"ע בתל אביב, טוען שזו הסיבה למימוש הנכסים. "מבחינת ההיגיון יש פה קיטון משמעותי בנכסים וכשיש קיטון בנכסים צריך לעשות התאמה בחשיפות. ברגע שאתה יורד בצורה כל כך משמעותית, גם ההחזקות צריכות לרדת, במיוחד אם המגמה לא משתנה - קל וחומר צריך לעשות את ההתאמות", הוא מסביר.

אז במה בעצם מדובר? מתחילת השנה העבירו לקוחות אלטשולר שחם למתחרים נכסי גמל בהיקף של 6.36 מיליארד שקל, אחרי שבחודש מרץ עמדו הנכסים שעברו ממנו לחברות גמל אחרות קצת יותר מ־2 מיליארד שקל. מבט על התזוזות בשנה האחרונה, שמבוצעות ברובן על ידי סוכני הביטוח ומקצתן באופן עצמאי מצד הלקוחות, מגלה כי מאפריל 2023 עד מרץ 2024 העבירו הלקוחות מאלטשולר שחם למתחרים 23 מיליארד שקל.

הנהנים הגדולים היו ילין לפידות, אנליסט ומיטב. השניים הראשונים נהנו מתשואות עודפות על יתר השוק, בעיקר בשל היעדר חשיפה לנכסים לא סחירים (השקעות אלטרנטיביות), שסבלו משיערוך בחסר בשל השפעות סביבת הריבית הגבוהה.

בילין לפידות רשמו ניוד חיובי מהמתחרים בסך של 5.2 מיליארד שקל בשלושת החודשים הראשונים של השנה, ושל 11.3 מיליארד שקל בשנה האחרונה. באנליסט ניידו אליהם 4.45 מיליארד שקל מתחילת השנה ו־9.36 מיליארד שקל בשנה האחרונה ואילו במיטב העבירו אליהם 3.4 שקל בין ינואר למרץ ו־10.66 מיליארד שקל מאז אפריל אשתקד.

"לא בגלל תמחור המניות"

כאמור, באלטשולר שחם דוגלים שנים בחשיפה לחו"ל על חשבון ישראל. העדפה זו שיחקה לטובתם בחלק ניכר מהחודשים האחרונים, ובמרץ הם ניצבו במקום הראשון בטבלת התשואות, למרות שבמבט על שלוש שנים לדוגמה הם עדיין סוחבים על הגב פער ניכר אל מול המתחרים, בעיקר בשל השקעה גדולה בשוק הסיני (שמאז נמכרה כולה).

לדברי פגוט, "אין מחלוקת שהבנקים הישראליים מעניינים (נסחרים במכפיל נמוך על ההון העצמי ורושמים רווחי עתק, ר' ו'). אין גם מחלוקת על כך שהתוכניות של פוקס מאוד מעניינות וגם הביצועים של המניה היו טובים (זינקה מתחילת השנה בכ־26% למרות ירידה של 11% באפריל, ר' ו'), כך שאי אפשר לקשור את המכירות לתמחורי המניות, לאטרקטיביות של הבורסה המקומית או לנתוני המאקרו בישראל", הוא מסביר.

בהקשר זה נציין, כי מתחילת השנה, בעקבות התשואות הנאות, ולמרות הפדיונות, סך נכסי הקופות של אלטשולר שחם עלה מ־127.3 מיליארד במרץ ל־128.6 במרץ, נתונים שיש בהם כדי לתמוך בכך שהמכירות נובעות מהרצון להקטין החזקות בישראל.

הפחית את החזקותיו וחדל להיות בעל עניין בבנק הפועלים הפחית את החזקותיו וחדל להיות בעל עניין בבנק לאומי מכר מניות פוקס בכ-100 מיליון שקל