המדינה המפתיעה שמקררת יחסים עם ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התמיכה בישראל ביפן הולכת ויורדת וכעת לראשונה שגריר ישראלי לא הוזמן לטקס הזיכרון בנגסקי, עתירה בצרפת רוצה למנוע כניסה של כל גורם ביטחוני לתערוכת נשק והאיחוד האירופי הזמין את שר החוץ כ"ץ כדי לבחון את היחסים עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בין-לאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

סטודנט יהודי תבע את קולומביה, האוניברסיטה מצאה פתרון "יצירתי"
WSJ |ישראל וחיזבאללה מתקרבות למלחמה בקנה מידה מלא
כך הצליחו החברות הביטחוניות הגדולות לעקוף את החרם הצרפתי   

1בצרפת רוצים למנוע כניסה מכל גורם ביטחוני ישראלי לתערוכת נשק

המאבק המשפטי נגד ישראל באירופה הולך ומחריף, לפי דיווח בעיתון לה פריזיאן הבוקר. העיתון כותב כי ארבעה ארגונים משפטיים פרו-פלסטינים הגישו עתירה הדורשת מניעת כניסה של כל גורם ישראלי רשמי - בין אם מדובר בנציג ממשלתי או מסחרי מטעם התעשייה הביטחונית - לתערוכת הנשק הגדולה Eurosatory המתקיימת בין ה-17 ל-21 ביוני ליד פריז.

העתירה מסתמכת על החלטת החברה המארגנת את התערוכה (Coges Events) לפסול השתתפות של עשרות חברות ביטחוניות ישראליות לבקשת ארמון האליזה, ותוך נימוקים שונים. החברה המארגנת מסרה בין היתר כי ישנן "בעיות אבטחה", אך גורמים ממשלתיים צרפתיים אמרו לתקשורת הצרפתית במקביל כי הרקע להחלטה הינו פעולת ישראל ברפיח. כעת מעוניינים הארגונים הפרו-פלסטיניים להרחיב את האיסור, כך שיחול לא רק על השתתפות בתערוכה של חברות ישראליות, אלא גם מניעת כניסה מנציגי החברות עצמן, או נציגי ממשל.

הארגונים כבר עתרו לפני החלטת הממשלה הצרפתית נגד השתתפות ישראל, אך כעת מפרטים כי היא "אינה מספיקה". "ההחלטה אינה מבטיחה את היעדרם של אנשי עסקים, מתווכים, יצרנים וקונים (הקשורים לישראל, א"א) מהתערוכה", נכתב בעתירה. כ-60 אלף בני אדם משתתפים מדי שנה בתערוכה, והשנה היו אמורות להשתתף כ-60 חברות מישראל, לפי הדיווחים.

מאת כריסטל בריגודו. מתוך לה פריזיאן. לקריאת כתבה המלאה.

2לראשונה: ביפן נמנעו מלהזמין את שגריר ישראל לטקס הזיכרון בנגסקי

ראש העיר נגסקי החליט שלא להזמין את שגריר ישראל ביפן לטקס הזיכרון השנתי לקורבנות הפצצה האטומית שהוטלה על העיר, לראשונה, בשל המלחמה בעזה. כך מדווח הבוקר העיתון ההונג-קונגי SCMP. לפי הדיווח, הצעד משקף את התמיכה הפוחתת בישראל בעיני הציבור היפני. ראש העיר גם שיגר מכתב לשגרירות ישראל בו הוא קורא להפסקת אש מיידית בעזה. השבוע אמר ראש העיר לתקשורת כי הוא "חושש מסיכון גובר לאירועים במהלך הטקס" אם ישתתף בו נציג ישראלי. הטקס יתקיים ב-9 באוגוסט.

העיר הירושימה, שהייתה הראשונה עליה הוטלה פצצת אטום ותציין את יום הזיכרון ב-6 באוגוסט, הזמינה את השגריר הישראלי, אך במקביל שיגרה מכתב בו היא קוראת לישראל לנצור את האש. מומחה מאוניברסיטה יפנית שהתראיין לכתבה אמר כי "התקשורת היפנית מציירת תמונה רעה מאוד של ישראל". מומחה פוליטי אחר אמר לעיתון כי ההחלטה של שתי הערים, שנחשבות לבעלות "כוח מוסרי" במדינה, תשפיע עוד יותר על דעת הקהל במדינה ותהפוך אותה לביקורתית יותר כלפי ישראל.

מאת ג'וליאן רייאל. מתוך ה-SCMP. לקריאת הכתבה המלאה. 

3היחסים עם האיחוד האירופי מידרדרים

נציג הנציבות האירופית לענייני חוץ וביטחון, ג'וזפ בורל, הזמין רשמית את שר החוץ ישראל כ"ץ לבוא לבריסל לפגישה לא מתוכננת של "מועצת הסכם האוסציאיציה", בשל דרישות של חברות האיחוד "לבחון מחדש" את ההסכם. כך מדווח הבוקר האתר Euronews. מדובר בצעד חסר-תקדים מצד האיחוד, בשל העובדה כי ההסכם מהווה את הבסיס ליחסים עם האיחוד, כולל סחר בשווי של קרוב ל-50 מיליארד אירו בשנה. גלובס דיווח על כך בשבוע שעבר.

מדינות כמו אירלנד וספרד דרשו בחודשים האחרונים לבחון אם ישראל עומדת בתנאי ההסכם, הדורש כיבוד של החוק הבינלאומי. במפגש סוער של שרי החוץ של האיחוד האירופי בשבוע שעבר הוחלט על כניעה חלקית לדרישתן, וכינוס של המועצה. לא ברור כיצד ישראל תגיב להזמנה. מדינות פרו-ישראליות באירופה כמו גרמניה, אוסטריה והונגריה צפויות להתנגד לשינוי הסטטוס-קוו מול ישראל.

מאת מארד גווין ג'ונס. מתוך Euronews. לקריאת הכתבה המלאה. 

4הפרשן המקורב לביידן: הפלסטינים צריכים ללחוץ על חמאס לקבל את העסקה

טור דעה של הפרשן המקורב לממשל ביידן, דייוויד איגנשיוס, מציג את מצב העניינים במלחמה בעזה כפי שרואים אותו מהבית הלבן בימים האחרונים: הכדור כעת במגרש של חמאס, העולם צריך לדרוש ממנו "לקבל את העסקה", וישראל שומרת לעצמה את הזכות לתגובה צבאית "אם יהיה איום על ביטחונה". 

הטור מפרט את הצעדים ההומניטריים שיבוצעו ברצועת עזה, לפי שלבי העסקה המוצעת, כולל הכנסת 600 משאיות סיוע ביום (מחציתן לצפון הרצועה), שיקום הכבישים, שיקום בתי החולים והמאפיות, ומאמץ סיוע בינלאומי רב שיובל על ידי ארה"ב, קאטר ומצרים עד ש"עזה יכולה לחוות בום כלכלי שאחרי המלחמה". ישראל, נכתב, תקבל בתמורה את כל החטופים וגופות הקורבנות שמוחזקים בעזה.

לגבי המשך המלחמה בעתיד, נכתב כי "לישראל תמיד תהיה הזכות, כפי שיש לכל מדינה ריבונית, לפעול נגד איומים על ביטחונה". בבית הלבן סבורים כי הפסקת אש בעזה תוביל גם לרגיעה בצפון ולא זנחו את חזון הפיוס והנורמליזציה עם סעודיה. "למנהיגי חמאס יש את ההזדמנות לעשות את הדבר הנכון בעבור העם הפלשתיני שהם טוענים כי הם נלחמים בשבילו. אני מקווה שהעם הפלסטיני ידחק בהם לעשות זאת", כותב איגנשיוס.

מאת דייוויד איגנשיוס. מתוך הוושינגטון פוסט. לקריאת הכתבה המלאה.