סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:33
בתום מסחר תנודתי שהחל בירידות ועבר לעליות, המסחר בבורסה של תל אביב ננעל הערב במגמה חיובית. ברקע כמובן שני החיסולים אמש, של איסמעיל הניה ראש הזרוע המדינית של חמאס, ופואד שוכר (חאג' מוחסן), שנמנה עם צמרת חיזבאללה.
מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% אך מדד ת"א 90 ירד ב-0.1%. מדד הבנקים עלה ב-0.2%, מדד הקלינטק זינק ב-2.8% בהובלת דוראל אנרגיה וסולאיר . גם מדד המניות הדואליות בלט בעלייה של 1.3% בעקבות הרוח הגבית מוול סטריט שנפתח היום בעליות חדות, בלטו במדד קומפיוגן , קנון וטבע .
בשוק החוב לא נרשמו היום תנודות חדות - תשואת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים נותרה 4.92%, תשואת האג"ח הממשלתית לשנתיים עלתה היום ב-3 נקודות בסיס ל-4.25% לאחר שאתמול זינקה בכ-30 נקודות בסיס. מדדי האג"ח הקונצרניים, תל בונד 20,40 ו-60 נסחרו ביציבות.
15:56
מגמת רגיעה נרשמת עתה בבורסה כשהמדדים המרכזיים ת"א 35 ות"א 90 נסחרים כעת בעליות של 0.5% ו-0.2% בהתאמה. מדד הבנקים יורד ב-0.4%, מדד הקלינטק מזנק ב-2.8% בהובלת דוראל אנרגיה וסולאיר .
במסחר במט"ח השקל מתחזק מול הדולר ומבטל למעשה את הירידות מתחילת הבוקר עת נסחר ב-3.78 שקלים לדולר אחד. עתה עומד שערו על 3.76 שקלים לדולר.
14:44
פריון נטוורק דיווחה על ירידה של 39% בהכנסות החברה לעומת הרבעון המקביל ל-108.7 מיליון דולר. מטעם החברה דווח כי ההכנסות מפתרונות הפרסום ירדו ב-25% והיוו 68% מסך ההכנסות, בעיקר בשל ירידה של 66% בהכנסות מווידאו ב-open web כתוצאה מחולשה בפורמטים הרגילים.
עוד צוין בדוחות החברה כי ההפסד הנקי על בסיס GAAP ברבעון השני הסתכם ב-6.2 מיליון דולר, לעומת רווח נקי של 21.4 מיליון דולר ברבעון המקביל. ההפסד הנקי ברבעון השני כלל בתוכו עלויות ארגון מחדש בסך 6.9 מיליון דולר ושינוי בשווי ההוגן של התחייבות מותנית בסך 1.5 מיליון דולר.
הרווח הנקי Non-GAAP ירד ב-68% ל-13.4 מיליון דולר, או 12% מסך ההכנסות, לעומת 42.1 מיליון דולר, או 24% מסך ההכנסות ברבעון המקביל.
14:20
המדדים המרכזיים בתל אביב נסחרים לפי שעה בעליות שערים. מדד ת"א 35 עולה ב-0.3% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-0.1%.
אחרי מחצית ראשונה חיובית, בחברת התרופות טבע מרגישים נוח להעלות את התחזית השנתית שנתנו בתחילת 2024. החברה צופה כעת הכנסות של 16-16.4 מיליארד דולר, לעומת התחזית הקודמת ל-15.7-16.3 מיליארד דולר. 1.6 מיליארד דולר צפויים להגיע ממכירות התרופה המקורית אוסטדו, שמיועדת להפרעות תנועה. באמצע טווח התחזית השנתית מדובר על צמיחה בשיעור של 2.5% לעומת הכנסות 2023. כזכור, ב-2023 טבע חזרה לצמיחה אחרי חמש שנות ירידה בהכנסות.
13:13
התנודתיות בתל אביב נמשכת. מדד ת"א 35 נסחר סביב רמות הבסיס ות"א 90 עולה ב-0.8%. בקרב המדדים הענפיים, מדד ת"א דואליות עולה בכ-1.1%.
הבורסה בת"א פרסמה לפני זמן קצר סיכום חודשי במסחר בבורסה בו ציינה כי המסחר בחודש יולי התנהל על רקע כוננות גבוהה ברחבי הארץ בעקבות הסלמה במצב הביטחוני וחשש מפני התרחבות הלחימה במזרח התיכון, כשבמקביל נמשכים המאמצים להגיע להסכם שבמסגרתו יוחזרו החטופים.
מדדי ת"א-35 ות"א-90 עלו בכ-1% ובכ-5% , בהתאמה, זאת לעומת מגמה מעורבת במדדי מניות מובילים בבורסות מפותחות בעולם. עליות שערים אפיינו החודש את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדדי ת"א-בנייה ות"א-ביטוח שעלו בכ- 12% ובכ-11%, בהתאמה. מנגד, ירידות שערים בשיעור של עד כ- 3% אפיינו את מדדי חברות ההייטק, זאת בדומה לירידת מדד הנאסד"ק.
עוד מציינים בבורסה כי החודש נרשמה ירידה במחזורים במרבית אפיקי המסחר , הנובעת בין היתר מירידה עונתית המאפיינת את מחזורי המסחר בחודשי חופשות הקיץ יולי-אוגוסט. המחזור היומי הממוצע בשוק המניות (בבורסה ומחוצה לה) הסתכם בכ- 0 מיליארד שקל, נמוך בכ-6% מהמחזור הממוצע במחצית הראשונה של שנת 2024.
במקביל צוין כי הציבור הישראלי צמצם את החשיפה שלו למניות בת"א וביצע מכירות נטו ביולי בהמשך למכירות נטו שביצע בסיכום המחצית הראשונה של השנה. משקיעי חוץ לא ביצעו פעילות מהותית נטו במניות בת"א ביולי, זאת לאחר מכירות נטו שביצעו בסיכום המחצית הראשונה של השנה, ואילו המשקיעים המוסדיים לטווח הארוך המשיכו לנצל הזדמנויות ורכשו נטו מניות ביולי, זאת לאחר שהגדילו את החזקותיהם במניות בת"א במחצית הראשונה של השנה.
עוד דווח כי הגיוסים בשוק המניות הסתכמו בכ- 4 מיליארד שקל. כ-0.8 מיליארד שקל מתוכם גויסו ע"י חברת האנרגיה או.פי.סי בהנפקת מניות לציבור, הגדולה ביותר מאז ההנפקות שביצעו הבנקים "לאומי" ו"דיסקונט" במחצית הראשונה של שנת 2022. בין המנפיקות החודש חברת טיאסג'י - חברת מניות חדשה שביעית השנה - שצפויה לגייס היום עד כ- 62 מיליון שקל בהנפקת מניות ראשונה (IPO) בבורסה.
11:58
הירידות בתל אביב ממשיכות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 נסחר במגמה דומה. מדד ת"א בנקים 5 מוביל את המגמה השלילית ויורד ב-1.5%.
בשוק החוב המקומי, אגרות החוב הממשלתיות עולות קלות. התשואה ל-10 שנים עולה ב-6 נקודות בסיס ונסחרת סביב 4.99%, הרמה הגבוהה ביותר מתחילת חודש יולי. התשואה לשנתיים עולה קלות ועומדת על 4.27%.
11:08
יום מסחר תנודתי בתל אביב. המדדים המרכזיים עברו להיסחר בירידות שערים קלות. מדד ת"א 35 יורד בשעה זו ב-0.2% ות"א 90 משיל מערכו 0.5%. מדד הבנייה מאבד מערכו כ-1.5% ות"א נפט-וגז עולה ב-0.7%.
בשוק המט"ח המקומי, הפיחות בשקל ממשיך ובשעה זו שער הדולר-שקל עומד על 3.78, רמה שנראתה לאחרונה בסוף חודש אפריל. גם מול האירו השקל נחלש בחדות ונסחר סביב 4.09 שקלים.
קבוצת TSG גייסה 62 מיליון שקל בהנפקה בבורסה בת"א. TSG שהוחזקה בחלקים שווים על ידי התעשייה האווירית הממשלתית וקבוצת פורמולה מערכות הפרטית, גייסה בהנפקת מניות 62 מיליון שקל, לפי שווי של 462 מיליון שקל (אחרי כסף).
TSG המנוהלת על ידי אריק קילמן, מייצרת תוכנות מתקדמות בעיקר לשוק הביטחוני. במגזר זה, המהווה 70% מפעילותה, היא מפתחת ומייצרת מערכות ניהול מתקדמות לגופים ביטחוניים. הפיתוחים שלה משמשים את הזרועות השונות בצה"ל ובגופי ביטחון נוספים.
10:18
המדדים המרכזיים נסחרים בשעה זו בעליות שערים קלות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.6%.
מניות האנרגיה מטפסות בשעה זו כאשר דוראל אנרגיה קופצת בכ-7% ואו פי סי אנרגיה נסחרת סביב 5%. על רקע העליות החדות, הבוקר (ד') מחירי הנפט מזנקים בכ-2%, כאשר מחיר הנפט הגולמי עומד על 76 דולר לחבית, ומחיר נפט מסוג ברנט קופץ נסחר סביב 80 דולר לחבית וזאת בעקבות החיסול של ראש הלשכה המדינית של חמאס באיראן שמעלה את השאלות לגבי ההשפעות הצפויות על שוקי הנפט. טהרן היא אחת מיצואניות הנפט הגדולות בעולם ולה השפעה רבה על תפוקת הנפט העולמית.
בשוק המט"ח המקומי, הדולר מזנק בכ-1.3% מול השקל ונסחר סביב 3.78 שקלים, רמה שנראתה לאחרונה בסוף אפריל. גם האירו מזנק ב-1% מול השקל ועומד על 4.08 שקלים.
10:04
יום המסחר בתל אביב נפתח בירידות שערים קלות בעקבות שני החיסולים שביצעה ישראל בלבנון ובטהרן.
מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 משיל מערכו 0.4%. בולטים לשלילה מדדי הבנייה והנדל"ן שיורדים בכ-1%.
בקרב מניות מדד ת"א 125 מניות מלם תים , משק אנרגיה , ישרוטל , ורבוע נדלן נסחרות בירידות.
מנגד, על רקע העליות במחירי הנפט, או פי סי אנרגיה ודוראל אנרגיה נסחרות בעליות שערים חדות.
08:16
בשוק המט"ח המקומי, השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים בהמשך לאירועים הביטחוניים. בשעה זו הדולר מתחזק ב-0.9% מול השקל ונסחר סביב 3.77 שקלים. האירו מתחזק מול השקל בשיעור דומה ונסחר סביב 4.08 שקלים.
06:00
1. שוק המניות
יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח בירידות שערים מחשש להסלמה ביטחונית בעקבות שני החיסולים הדרמטיים של ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמעיל הנייה בטהרן וחיסולו של חאג' מוחסיין, ראש פרויקט דיוק הטילים והאחראי לירי למג'דל שמס בידי צה״ל.
בהמשך לכך, הבוקר מחיר הנפט עולה במעל ל-1.5%. מחיר חבית ברנט עולה לכ-79.4 דולר, ואילו WTI עולה בכ-1.58% לכ-76 דולר.
גם בשוק המט"ח צפויה להירשם תנודתיות גבוהה, אתמול בערב עם היוודע דבר התקיפה, זינק השקל ל-3.76 שקלים לדולר. במקביל, תשואות האג"ח הממשלתיות צפויות לקפוץ עם פתיחת המסחר.
רונן מנחם כלכלן ראשי במזרחי טפחות התייחס אתמול בערב להשפעת המתקפה הישראלית על השוק: "מתחילת השבוע אנו עדים בעיקר לתנודתיות של שוק המניות, תוך נטייה לירידות, המתמקדות במניות השורה השנייה ומעידות על המתנה על הגדר לראות כיצד יסתיים האירוע. אם התגובה המדודה (על פניו) של ישראל (במונחי יעד ממוקד ומספר קטן של נפגעים לפי הדיווחים בערב), תהווה נקודת סיום לסבב הנוכחי, השוק יתעודד מכך והעליות שנרשמו אתמול עשויות להתחדש. לחץ מכיוון ארה"ב וגורמים נוספים עשוי לסייע בכך".
"עיקר התגובה לאירועים הינה כמובן של שוק המט"ח. השקל איבד 3.4% מול הדולר בשבוע האחרון ו-1% רק היום (יום ג'). עם זאת, גם כאן צריך לזכור כי במבט לחודש האחרון השקל עדיין התחזק בשיעור קל. כמו כן, בשוק זה יש תמיד אפשרות לבנק ישראל להתערב ולמתן כל פיחות של השקל שלהערכתו עלול לערער את היציבות הפיננסית. לכן, נראה כי 'הכדור במגרש של החיזבאללה' ואם שני הצדדים לא יהיו מעוניינים בהסלמה בשלב זה - הסבב הנוכחי יוכל על ידי השוק".
רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות, מתייחסת להשפעות ההתפתחויות הביטחוניות על הכלכלה הישראלית והמסחר בשוק ההון המקומי: "קשה להעריך את עלויות המלחמה בגזרה הצפונית, אך ניתן להעריך כי מדובר בסדרי גודל שונים של פגיעה כלכלית. לצד הפגיעה בפעילות העסקית וגיוס כוח מילואים נרחב יותר, צפויה גם תגובת השווקים: פיחות חד ומהיר בשער הדולר, עלייה בפרמיית הסיכון של ישראל, יציאת כספי המשקיעים (הזרים והמקומיים), תגובה שלילית בשוק המניות והאג"ח, לפחות בשלב הראשון.
"ניתן להניח כי בתרחיש כזה בנק ישראל יתערב בשוק המט"ח ובמידת הצורך גם בשוק האג"ח ויוריד את הריבית כדי לסייע לכלכלה. טרם המלחמה, כלכלת ישראל הייתה במסלול צמיחה של 2.7%. בהנחת לחימה עצימה בצפון שנמשכת רבעון ומניחה פגיעה בתשתיות בארץ, התוצר צפוי להתכווץ ב-1.5%. ניתן לשער כי זו תחזית שמרנית יחסית (התבססה על נתונים עד ינואר)".
אתמול בעקבות מטח הרקטות שנורה לצפון, המסחר בבורסת ת"א ננעל בירידות - מדד ת"א 35 ירד ב-0.8% ומדד ת"א 90 ב-1.1%. מבין המדדים הענפיים בלטו בירידות מדדי הטכנולוגיה והדואליות שירדו במעל ל-1.5%. מדד רשתות שיווק ירד מעט יחסית, 0.15% וזאת בזכות עליות במניות שטראוס , ריטיילורס ודלתא מותגים .
מדד ת"א נפט וגז ירד ב-1.3% ובסך הכל איבד מעל 6% ב-3 ימי המסחר האחרונים, על רקע החשש מפגיעה במתקני הגז במקרה של הסלמה בצפון.
מניית חברת עין שלישית זינקה ביותר מ-8%, לאחר שהחברה דיווחה על השלמת מסירה של מערכות ראשונות לאיתור רחפנים וכן הדרכה ללקוח, בתמורה ל-3 מיליון שקל. החברה מפתחת מערכות אלקטרואופטיות המשלבות יכולות בינה מלאכותית.
בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה ביום ג' את הסכם הפשרה שאליו הגיע בית ההשקעות מיטב עם התובעים הייצוגיים, כך שישלם 120 מיליון שקל. זאת, לאחר שפסק הדין המקורי שניתן ב-2021 הטיל על מיטב פיצוי בגובה של כרבע מיליארד שקל, מכיוון שנקבע כי החברה גבתה דמי ניהול מחלק מהעמיתים בניגוד להסכמים ביניהם.
הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה חיובית. הניקיי עולה ב-0.5%, בורסת שנגחאי קופצת בכ-1.8%, ההנג סנג עולה בשיעור דומה והקוספי מטפס ב-0.6%.
על רקע המגמה החיובית ביפן, הבנק המרכזי העלה את הריבית ב-15 נקודות בסיס לרמה של 0.25%, כאשר התחזיות המוקדמות ציפו כי הבנק יותיר את הריבית ללא שינוי. זו הפעם הראשונה מאז דצמבר 2008 ששיעור הריבית ביפן גבוה מ-0.1%.
בארה"ב, החוזים העתידיים נסחרים במגמה מעורבת.
אמש (ג') בוול סטריט, המסחר ננעל במגמה מעורבת - נאסד"ק ו-S&P 500 ירדו ב-1.3% וב-0.5% בהתאמה בעקבות ירידות במניות הטכנולוגיה. דאו ג'ונס עלה ב-0.5% וראסל 2000 עלה ב-0.4%, מתחילת החודש עלה המדד ב-12.7% יותר מנאסד"ק ובדרכו לעלייה הגדולה ביותר שלו מאז פברואר 2001, לפי דאו ג'ונס.
מניות השבבים בלטו אתמול בירידות, תעודת הסל SOXX השילה יותר מ-3% בהובלת אנבידיה , ברודקום , קוואלקום ו-איי.אר.אם. הולדינגס .
לאחר הנעילה דיווחה מיקרוסופט את תוצאות הרבעון הרביעי הפיסקלי - החברה אמנם עקפה את צפי האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות אך פספסה בהכנסות מענן והמניה ירדה בכ-3% במסחר המאוחר.
אינטל ריכזה עניין אמש (ג'), לאחר שדווח בסוכנות הידיעות בלומברג, כי החברה מתכננת לפטר אלפי עובדים כדי לממן תוכנית התייעלות ולהתמודד עם שחיקה בנתח השוק שלה.
לפי הדיווח, המנכ"ל פט גלסינגר יזם תוכנית התייעלות כדי לשוב ולהשיג את היתרון התחרותי של ענקית השבבים האמריקאית, תוך התמקדות בחידוש יכולות הייצור של אינטל, השקעה בטכנולוגיות שבבים מתקדמות, והתרחבות לשווקים חדשים. בבלומברג ציינו כי החברה עשויה להודיע על הפיטורים כבר השבוע.
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב המקומי, מדדי התל בונד הקונצרניים נסחרו ביום ג' בירידות. התשואה על אג"ח ממשלתי ל-10 ירדה לרמה של 4.88%. התשואה לשנתיים ירדה בחדות ועמדה על 4.2%.
בהראל מציינים ש"פערי התשואות של אג"ח ממשלת ישראל מול העולם התרחבו בימים האחרונים, זאת לאחר שהפערים הצטמצמו במהלך יולי. התגובה בשווקים ממשיכה להזכיר לנו את הרגישות של השווקים בישראל להתפתחויות המלחמה".
בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות נסחרו במגמה מעורבת. התשואות ארוכות הטווח נסחרו סביב רמה של 4.17% והתשואה לשנתיים עמדה על 3.96%.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
ההתחממות בצפון גרמה אתמול לפיחות נוסף של 0.45% בשער השקל מול הדולר וזה נסחר בכ-3.75 שקלים לדולר.
● איך תשפיע התקיפה הישראלית בביירות על שוק המט"ח?
יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות התייחס להיחלשות השקל: "על רקע ההסלמה בצפון והחשש מהידרדרות ביטחונית רחבה, הדולר שב והתחזק אל מעל לרמת 3.75 שקל לדולר, לאחר שבלילה על רקע הרגיעה שהסתמנה הדולר ירד אל מתחת לרמת 3.72, דבר שסימל פיחות של כ-1%".
"להערכתנו, היצעי היצואנים בתשלומי שכר ממשיכים למתן את עודפי הביקוש, אולם בניגוד לביקושי המט"ח שאפיינו את המסחר אמש כאשר סקטור האנרגיה רכש סכומים גבוהים ותרם לפיחות, הרי שהיום הביקושים בעיקרם מגיעים משוק ההון, מהבנקים, וממשקיעים זרים, דבר המלמד על פוטנציאל הפיחות אל עבר רמות גבוהות עוד יותר".
באגף הכלכלה של הראל ציינו ש""הייסוף המהיר בשקל במהלך יולי (הגיע ל-3% מול סל המטבעות) נמחק כולו בימים האחרונים. לאור זאת עדכנו כלפי מעלה את תחזית מדד אוגוסט ל-0.5% (בעיקר שכירות ונופש) לאור הציפיות לירידה מזערית בלבד במחיר הבנזין המפוקח, ואת התחזית ל-12 החודשים הבאים עדכנו ל-2.9%".
בשוק הסחורות, מחירי הנפט נסחרו ביום ג' ביציבות. מחירה של חבית מסוג ברנט עמד על 78.9 דולרים ומחירה של חבית מסוג נסחר סביב 75.7 דולרים. הבוקר כאמור, מחירי הנפט קופצים במעל ל-1.5% על רקע תקיפת ישראל בלבנון.
4. מאקרו
היום בערב (21:00 שעון ישראל) תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפדרל ריזרב. שיאו צ'ואי , כלכלנית בכירה בבנק ניהול העושר פיקטה מצפה שהפד ישאיר את הריבית ללא שינוי, אך יציין התקדמות נוספת בנושא האינפלציה וירמוז על הורדת ריבית בספטמבר. "נתוני האינפלציה האחרונים, שוק עבודה המתקרר והשאיפה לנחיתה רכה, מצביעים על התחלת מחזור ההקלה בספטמבר", היא ציינה. "אנו מצפים לשתי הורדות ריבית של 25 נקודות בסיס, בספטמבר ובדצמבר".
● לקראת החלטת הריבית בארה"ב: השווקים מתמחרים הקלה רק בספטמבר
"השווקים מתמחרים קרוב יותר לשלוש הורדות השנה, אנו מסכימים עם כיוון הסיכון בהתחשב בהאטה באינפלציה ובעיקר בהתקררות בשוק העבודה, אבל עד שנראה הידרדרות משמעותית יותר בביקוש לעבודה ועלייה בפיטורים, אנחנו עדיין מצפים לקצב של הורדת ריבית אחת ברבעון".
5. תחזית
מת'יו רכטר, ראש תחום אסטרטגיית מניות בבנק ניהול העושר יוליוס בר, מסביר כי הבנק החליט להוריד את דירוג מגזר התקשורת בוול סטריט מחיובי לניטרלי: "תחום התקשורת דורג במקום השני מבחינת ביצועים בשוק ההון מאז תחילת 2023, מיד אחרי טכנולוגיות המידע, שהצליחה בפער גדול על שוק המניות הרחב (69% תשואה לעומת 40%). הביצועים הגבוהים נבעו בעיקר מהביצועים המדהימים של שתי מניות גוגל ומטא, המהוות 60% ממדד סקטור התקשורת, שעלו ב-89% ו-288% באותה תקופה, בהתאמה. שתי החברות נהנו במידה רבה מעליית הבינה המלאכותית הגנרטיבית (AI) ומתוצאות תפעוליות חזקות.
"לאור זאת החלטנו לקחת כמה צעדים אחורה והורדנו את דירוג הסקטור בחזרה לניטרלי, מכיוון שהיתרון של צמיחת הרווחים, שממנו נהנה המגזר בשנתיים האחרונות, הולך ומתמעט, בעוד הערכות השווי מצויות מעל הממוצע של עשר שנים. יתר על כן, סוגיית הבחירות בארה"ב עשויה להעלות את ההעדפה בשוק למניות קטנות/בינוניות ומחזוריות".