בורסות עולם | סיקור שוטף

נעילה חיובית באירופה; מניות השבבים זינקו בעקבות מיתון הסנקציות על סין

מדד הדאקס עולה בכ-0.9% • ההנג סנג ירד ב-1.2% • סחורות: מחירי הנפט נסחרו בעליות, מחיר הקפה בשיא של כ-50 שנה • מדד האינפלציה המועדף על הפד עלה ל-2.3% • גולדמן סאקס: "לאור מאמצי טראמפ להפחית עלויות אנרגיה, הסבירות שיטיל מכסים על קנדה היא נמוכה" • לרגל יום ההודיה, אין מסחר היום בוול סטריט

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock
בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים 

 

 

18:50

נעילה חיובית באירופה: מדד הדאקס עלה בכ-0.9%, הקאק התקדם בכ-0.5% והפוטסי טיפס ב-0.1%.

מניית גריפולס  ירדה ב-10.7%, יום לאחר שקרן ברוקפילד הקנדית הודיעה שתיסוג מרכישתה המתוכננת של חברת הפארמה הספרדית.

במקביל, מניית איירבוס  טיפסה ב-4%, לאחר דיווחים לפיהם היא צפויה לקבל מנועי סילון מיצרנית מנועי המטוסים CFM, כדי לסייע לחברה לעמוד ביעדי סוף השנה שלה - כך פורסם ברויטרס. 

16:55

מגמה חיובית באירופה: מדד הדאקס עולה בכ-0.9%, הקאק מתקדם בכ-0.7% והפוטסי מטפס קלות בכ-0.2%.

סוכנות הדירוג S&P גלובל פרסמה תחזית לרבעון הראשון של 2025, במסגרתה טענה כי היבחרותו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב "כבר מניעה את סביבת המאקרו הכלכלית ומגדילה את סיכוני הדאונסייד עבור הכלכלה הגלובלית". 

הכלכלן הראשי של סוכנות הדירוג, פול גרונוואלד, מסר כי "הערכתנו המקדמית ביחס לממשל ארה"ב החדש היא שהשפעות חיוביות על הצמיחה יהיו מינימליות, לחצי האינפלציה יתגברו, והפד ככל הנראה יפסיק במהלכי הורדת הריבית מוקדם יותר. הדבר יוביל לתנאים כלכליים מהודקים יותר, לדולר חזק יותר ולסביבת מאקרו סבוכה במקומות אחרים".

כמו כן, לפי תחזית החברה, הצמיחה בגוש האירו תעלה מ-0.8% ב-2024 ל-1.2% ב-2025, כאשר גרמניה תתאושש מהתכווצות של 0.1% לצמיחה של 0.9%. התחזית לארה"ב היא האטה מצמיחה של 2.7% ב-2024 ל-2% ב-2025.

15:19

בורוסות אירופה עולות היום ומתאוששות מהירידות של אתמול. דאקס עולה ב-0.6%, קאק ב-0.4% ופוטסי ללא שינוי. 

מאקרו בגרמניה: האינפלציה עלתה לשיעור שנתי של 2.2% לעומת צפי של 2.3% ולעומת 2% בחודש שעבר. בחישוב שנתי ירדו המחירים ב-0.2%, כצפוי. 

14:17

היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט. בתוך כך בג'י.פי מורגן אופטימיים לגבי שוק המניות האמריקאי בשנה הבאה ובטווח הארוך. בבנק האמריקאי סבורים כי תנאי המאקרו תומכים בהמשך הכיוון החיובי של השוק המנייתי בארה"ב בשנה הבאה, ומסבירים כי מגמות האינפלציה והריבית עשויות לשפר את הביטחון הצרכני - עניין שיתמוך בהגדלת הוצאות ובצמיחה כלכלית.

עוד סבורים בג'י.פי מורגן בקשר לשנת 2025 כי שוק המניות עשוי להציג תשואות נאות גם בשיקלול השפעות אינפלציוניות.  במבט לטווח ארוך יותר, של כ-10 שנים קדימה, הצפי של ג'י.פי מורגן הוא לתשואה שנתית ממוצעת של קרוב ל-7% שעשויות להניב המניות הגדולות בשוק האמריקאי - על בסיס ההנחה כי תנאי המאקרו וציפיות הצמיחה של החברות יקזזו השפעה שלילית אפשרית של תימחורן הגבוה יחסית כיום.

12:11

באירופה נמשכות העליות - דאקס וקאק עולים ב-0.9%, פוטסי ב-0.4%. 

מניית חברת הביטוח הבריטית Direct Line  מזנקת לאחר שהחברה הודיעה כי הצעת רכש מצד המתחרה אביבה  "מוערכת בחסר משמעותי". אביבה הודיעה אתמול כי הגישה הצעת רכישה מלאה לחברה ב-19 בנובמבר, והציעה לבעלי המניות של Direct Line תשלום של 112.5 פני לכל מניה במזומן - פרמיה של 59.7% על מחיר הסגירה ב-18 בנובמבר - וכן 0.282 מניות חדשות של אביבה לכל מניה של דיירקט ליין. 

10:45

המסחר באירופה מתנהל הבוקר בעליות, דאקס וקאק עולים ב-0.7%, פוטסי ב-0.3%. 

מניות של חברות מרכזיות בתחום ציוד המוליכים למחצה בעולם מזנקות היום בעקבות דיווח על כך שארה"ב שוקלת את מיתון הסנקציות על תעשיית השבבים של סין. מניית ASML  ההולנדית עולה בכ-4.3% בשעות המסחר המוקדמות באירופה, בעוד שמניית Tokyo Electron עלתה ביותר מ-6% ביפן.

בבלומברג דווח כי וושינגטון שוקלת צעדים נוספים להגבלת מכירות ציוד ייצור שבבים ושבבי זיכרון AI לסין, אך החוקים החדשים עשויים להיות פחות מחמירים מההצעות הקודמות שנתפסו כקשוחות יותר.

09:43

ארגון המדינות המייצאות נפט,  OPEC+ דחה את הפגישה להחלטה על הצעדים הבאים באסטרטגיית ייצור הנפט  ל-5 בדצמבר, כך לפי מקורות שהעבירו את המידע ל-CNBC. המקורות, שביקשו להישאר בעילום שם בשל רגישות הדיונים, ציינו כי הארגון היה מתוכנן להיפגש במקור ב-1 בדצמבר. כעת הם יקיימו את הדיון באופן וירטואלי בשבוע הבא.

08:47

המסחר באסיה מתנהל הבוקר במגמה מעורבת - ניקיי עולה ב-0.8%, שנחאי והנג סנג יורדים ב-0.4% וב-1.3% בהתאמה, קוספי הדרום קוריאני ללא שינוי לאחר שהבנק המרכזי במדינה הוריד הבוקר את הריבית ב-0.25%. 

היום לרגל חג ההודיה, לא יתקיים מסחר בוול סטריט, מחר יסתיים המסחר ב-20:00 שעון ישראל. 

אתמול בוול סטריט נרשמוו ירידות והמדדים נסוגו מהשיאים של יום שלישי - נאסד"ק ננעל בירידה של 0.6%, S&P 500 ב-0.4%, דאו ג'ונס ב-0.3%. ראסל 2000, מדד המניות הקטנות עלה בכ-0.1%. למרות זאת החודש נובמבר הוא חודש טוב - דאו ג'ונס כבר עם עלייה של 7%, החודש הטוב ביותר השנה, נאסד"ק ו-S&P 500 עלו ב-5%. ראסל 2000 עלה החודש בכ-8%. 

אנבידיה ירדה גם אתמול והשלימה ירידה של כ-8% בשבוע ובתוך כך ירדה מהפסגה כחברה הגדולה ביותר בעולם בשווי שוק. למרות זאת אתמול פורסם שקן גריפין, מנהל קרן הגידור הגדולה בעולם, סיטאדל, שילש את החזקותיו בחברה ברבעון השלישי לאחר שברבעון השני מכר מניות רבות שלה. במקביל צימצם גריפין בהרבה את החזקותיו בפלנטיר 

חברות דל טכנולוג'יס  ו-HP  ירדו בחדות לאחר שפרסמו אתמול דוחות המצביעים על התאוששות איטית בשוק המחשבים האישיים, שתי החברות דיווחו על תחזיות מאכזבות שהובילו לירידות במניותיהן במסחר המוקדם. ל-HP זו הנפילה החדה ביותר מזה ארבע שנים. מנכ"לי החברות ציינו כי אימוץ מחשבים מותאמי בינה מלאכותית עשוי לעורר ביקוש מחודש, אך הצפי להתאוששות משמעותית תתרחש רק במחצית השנייה של 2025.

מניית חברת הסייבר קראודסטרייק  ירדה בכ-5% בעקבות תחזית מאכזבת מצד החברה. המנכ"ל ג'ורג' קורץ אמר בשיחת משקיעים שהחברה צופה האצה בהכנסה השנתית החוזרת נטו במחצית השנייה של 2025.

סולאראדג' זינקה במעל 8% לאחר שהודיעה היום על סגירת חטיבת אחסון האנרגיה שלה, המבוססת על חברת Kokam הקוריאנית. סגירת הפעילות תשפיע על כ-500 עובדים (כ-12% מכוח האדם שלה), רובם בקוריאה, במפעל "סלע 2" שנקרא על-שם מייסד ומנכ"ל החברה בעבר, גיא סלע ז"ל. המהלך לא ישפיע על עובדים בישראל. בחמשת ימי המסחר האחרונים זינקה המניה בכ-35%. 

מניית קמעונאית האופנה אורבן אאוטפיטרס  זינקה בכ-19% לאחר שהחברה דיווחה על הרבעון  הטוב ביותר בתולדותיה.

אחת לקנות, אחת למכור: המניות שמומלצות ע"י אופנהיימר, ואלה שלא 

בארה"ב נרשמו אתמול ירידות בתשואות - זו של האג"ח הממשלתית לעשר שנים ירדה ב-7 נקודות בסיס ל-4.23% ותשואת האג"ח לשנתיים ב-5 נ"ב ל-4.2%. 

בעקבות פרסום מדד הוצאות הצריכה הפרטית אתמול בארה"ב, הדולר נחלש אתמול בשווקים העולמיים- מדד הדולר העולמי (DXY) שמודד את שער הדולר מול סל של שישה מטבעות ירד בחדות יחסית (1%).

קרוב לחצי מיליארד דולר בזכות תנודתיות: בנקים זרים עשו סיבוב על כלכלת ישראל 

בשוק הסחורות, מחירי הנפט נותרו יציבים כאשר סוחרים ממתינים לרמזים האם OPEC+ תדחה את חידוש תפוקת הנפט ומתלבטים לגבי יציבות הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה, הממוקם בלבנון. מחיר הנפט האמריקאי (WTI) נסחר בשינויים קלים סביב 69 דולר לחבית, מחיר נפט מסוג ברנט שמר על מחיר קרוב ל-73 דולר.

בארצות הברית, מלאי הנפט הגולמי ירד ב-1.84 מיליון חביות, ירידה קטנה יותר מהתחזית של 5.9 מיליון חביות עליה דיווחה קבוצת תעשייה ביום שלישי. עם זאת, יצוא הנפט עלה לשיא מאז סוף יולי, מה שתומך במחירים, על אף עלייה משמעותית במלאי הבנזין. חוזי העתיד על בנזין ירדו לרמתם הנמוכה ביותר מזה יותר משבוע, וגם מחירי הדיזל ירדו.

הביטקוין חזר לעליות אתמול (5%) ונסחר במעל 96 אלף דולר למטבע, האתריום זינק בכ-10% ל-3,600 דולר. 

מחירי הקפה בשיא. חוזי הקפה המשיכו את עלייתם החדה והגיעו לשיא של יותר מארבעה עשורים בניו יורק, על רקע חששות בנוגע להיצע הגלובלי, מה שעלול להוביל לעלייה נוספת בעלויות לצרכנים. מחיר פולי ערביקה - הזן המועדף על משקאות מיוחדים -עולה היום בכ-3.9% והגיעו לשיא מאז 1977. במהלך השנה הנוכחית הם זינקו כמעט ב-70%. 

בצורת קשה מוקדם יותר השנה בברזיל עוררה חששות לגבי תפוקת המדינה. לכך מתווספים חששות לגבי זן פולים נוסף שמיוצר בווייטנאם, לאחר שאזור לגידול קפה מרכזי נפגע מבצורת במהלך עונת הגידול, ולאחר מכן הגיעו גשמים כבדים בתחילת עונת הקטיף. ברזיל ו-ווייטנאם הן יצרניות הקפה הגדולות בעולם, כאשר ברזיל מתמקדת בעיקר בייצוא פולי ערביקה האיכותיים ו-ווייטנאם מובילה בשוק הפולים הזולים מסוג רובוסטה.

התנודות במחירים צפויות להכביד על בתי קפה וקולים, מה שיביא בסופו של דבר להעלאת עלויות לצרכנים. לאורך שרשרת האספקה, מוכרים העלו מחירים וביטלו הנחות כדי לשמור על שולי הרווח שלהם. נסטלה, יצרנית הקפה הגדולה בעולם, הודיעה בנובמבר שהיא תעלה מחירים ותקטין את גודל האריזות כדי להתמודד עם עליית מחירי הפולים. 

נתוני מדד הליבה של ההוצאות לצריכה פרטית (PCE), המדד המועדף על הפדרל ריזרב למדידת האינפלציה שפורסמו אתמול מצביעים על כך שהמחירים עלו באוקטובר ב-2.8% בחישוב שנתי, בהתאם לצפי ומעט יותר מאשר בחודש שעבר, 2.7%. מחירי ההוצאה הפרטית בחודש אוקטובר עלו ב-0.3%, כצפוי וכמו בחודש שעבר.

יוני פנינג, אסטרטג ראשי חדר עסקאות, מזרחי טפחות בתגובה למדד ה-PCE: "מדד המחירים של ה-PCE הוסיף 0.2%, במהלך אוקטובר. נזכיר כי מחירי הדלקים ירדו במהלך החודש, לקראת הבחירות. ובניכוי זה ומחירי המזון, אינפלציית הליבה מוסיפה 0.3% במהלך החודש, ומשלימה לעלייה של 2.8%, בשנה האחרונה. הנתונים האמורים עקביים עם העלייה אשר דווחה במדד המחירים  לצרכן בארה"ב, מוקדם יותר החודש".

"נזכיר כי בתחילת השנה הנוכחית, בעיקר בינואר, נרשמה אינפלציה גבוהה, במיוחד בענפי השירותים, אשר השפיעה בצורה בולטת על נתון הליבה. הנתונים העדכניים באינפלציה, הן במדד ה-PCE והן במדד ה-CPI גבוהים בסדר גודל של 0.3% (ב-PCE כאמור) עד למעל לאחוז (ליבת מדד ה-CPI) מהיעד של 2% שקבע הבנק המרכזי האמריקאי. בינתיים, על הרקע הזה, השווקים דיי בספק עד כמה הבנק המרכזי הזה יסכים לקבל את המצב הזה, ויוריד את הריבית בעוד רבע אחוז, בהחלטה בעוד שלושה שבועות. לפני הנתון היום הציפייה להורדה עמדה על כ-65%, ונראה כי הנתון הנוכחי לא משנה בהרבה".

"במבט קדימה כנראה שהכלכלה בארה"ב תושפע יותר משינויי המדיניות כתוצאה מהחלפת השלטון, מאשר מהנתון היום. פרשנות השוק לעניין הזה הייתה נחרצת בסמוך להיוודע התוצאות, לפני שלושה שבועות, עם עלייה של כ-0.4% בציפיות האינפלציוניות הקצרות, בשוק הבין בנקאי, אל קרוב ל-2.8% גבוהים משמעותית ממה שמתיישב עם יעד הפד. במהלך השבוע, ראינו התמתנות, של כ-0.15% בציפיות, לאחר מינוי סקוט בסנט לתפקיד מזכיר האוצר של ארצות הברית. הטיעון הקלאסי בעניין הזה גרס כמובן שהעלאת המכסים על סחורות מחו"ל תביא להעלאת מחירים במדינה, כאשר המינוי של בסנט נתפס בעיקר ככזה אשר ימתן במעט את אותם מכסים. לתפיסתנו, לא פחות מהמכסים, ובהתחשב במסלול האינפלציוני הארוך שראינו בשנים האחרונות, ההשפעה של מיתון ההוצאות הממשלתיות, והשבת המהגרים הבלתי חוקיים למדינה למדינות המקור שלהם, ככל שאלה יתקיימו, עשויים להיות מהותיים יותר".

בנק UBS צופה כי הפדרל ריזרב יוריד את הריבית בדצמבר ב־25 נקודות בסיס, ולאחר מכן יפחית אותה פעם אחת בכל רבעון ב־2025, עם יעד ריבית סופי של 3.25%-3.5%. הכלכלה האמריקאית נותרת חזקה, אך קיימים סימני חולשה בתעשייה ושוק העבודה. אינפלציית ליבה דביקה, במיוחד בתחום הדיור, עלולה לגרום לפד להשאיר את הריבית קרובה ל־4% במידה ולא תתמתן.

בגולדמן סאקס התייחסו אתמול לתוכנית של הנשיא  הנכנס דונלד טראמפ להעלאת המכסים, בעיקר על היבוא מקנדה: "צרכנים בארה"ב עשויים להתמודד עם השלכות משמעותיות". הבנק הביע ספקות לגבי יישום המהלך. "המכס של 25% על כל המוצרים מקנדה, שהוצע על ידי טראמפ, עשוי להוביל לעלייה במחירי הדלקים בארה"ב", אמר דאן סטרויבן, ראש מחקר הסחורות של גולדמן, הוא הוסיף כי טקטיקה זו מזכירה את תקופת כהונתו הראשונה של טראמפ ועשויה לשמש ככלי מיקוח. 

"מכסים עלולים תאורטית להוביל להשלכות משמעותיות עבור שלוש קבוצות: צרכנים בארה"ב, בתי זיקוק בארה"ב ויצרנים קנדים", אמר סטרויבן אתמול. "בהתחשב במאמצי טראמפ להפחית עלויות אנרגיה, אנו סבורים שהסבירות להטלת מכסים על קנדה היא נמוכה". 

ארה"ב מייבאת כמעט 4 מיליון חביות נפט גולמי מקנדה ביום, מה שמאפשר ליצרנים אמריקאים לייצא יותר נפט משלהם. מנכ"ל איגוד יצרני הנפט של קנדה הוסיף כי המכסים יובילו לעלייה בעלויות הבנזין והאנרגיה לצרכנים האמריקאים.