בדרך לשנה הטובה ביותר מאז 2021: נובמבר ירוק בקופות הגמל והפנסיה

עפ"י תחזית מיטב, בנובמבר הקופות הכלליות עלו ב-2.1%, לא מעט בזכות "אפקט טראמפ" • מבט על התשואות מתחילת השנה מגלה כי הקופות הכלליות עלו 12.3% • במסלולי המניות נרשמו עליות של 3.4% בנובמבר וכמעט 21% מתחילת השנה

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בחודש נובמבר המסלולים הכלליים של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות השיגו תשואה חיובית ממוצעת של 2.1% (טווח של 1.8% עד 2.4%) ומתחילת השנה התשואה הממוצעת הגיעה ל-12.3% בממוצע לפי ניתוח מיטב, מדובר בחודש העשירי מתוך אחד עשר חודשים של תשואה חיובית. בהתאם, נראה כי שנת 2024 תיזכר כשנה מצויינת לחוסכים לטווח ארוך.

גם זה קרה פה | ההכרעה מתקרבת: האם בקרוב תנחת מכה על משקיעי הנדל"ן
בצל המלחמה: הגופים שעשו סיבוב ענק על כלכלת ישראל
אחת לקנות, אחת למכור: המניות שמומלצות ע"י אופנהיימר, ואלה שלא

אבי ברקוביץ, משנה למנהל השקעות ראשי במיטב גמל ופנסיה, מעריך כי השנה תהיה "כנראה השנה הכי טוב לקופות הגמל, ההשתלמות והפנסיה, מאז 2021". באותה שנה הקופות עלו ב-14.3%, אבל אז המצב היה אחר לחלוטין - ברוב העולם הייתה ריבית אפסית שנחשבת ככזו ש"מתדלקת" את השווקים. התשואה השנתית שנרשמה ב-2021 וגם זו שצפויה להרשם השנה חריגה במיוחד. להשוואה, בעשור האחרון התשואה הממוצעת השנתית הייתה פחות מ-5%.

המסלול המנייתי: תשואה של כמעט 21% מתחילת שנה

במסלולים המנייתיים נרשמו עליות חדות עוד יותר של 3.4% בממוצע בחודש נובמבר (טווח של 3% עד 4%) ומתחילת השנה הניב המסלול המנייתי לחוסכים תשואה מרשימה של כמעט 21%. במסלולים שמחקים את מדד ה-S&P 500 נרשמו בחודש האחרון עליות של 3.3% ומתחילת השנה המסלול הניב תשואה של 27.7%.

לדברי ברקוביץ "בחודש נובמבר נרשמו עליות שערים בשוקי המניות בארץ ובארה"ב, ובאיגרות החוב הממשלתיות והקונצרניות בארץ והן האחראיות לתשואה החיובית של הקופות. מנגד, ירידות השערים ביפן ובשווקים המתפתחים יחד עם יסוף השקל קיזזו מן התשואות החיוביות".

עוד הוא מציין כי בארה"ב נרשמו עליות שערים נאות כתוצאה מ"אפקט טראמפ". כך, מדד הדאו ג'ונס עלה ב-7.1%, מדד ה-S&P עלה ב-5.1% ומדד הנאסד"ק עלה ב-5.3%.

גם בארץ נרשמו עליות נאות של 2.6% במדד ת"א 35, לא פחות מ-7.1% במדד ת"א 90, מדד המניות השני בחשיבותו, אך כזה שנחשב כמשקף את ביצועי הכלכלה המקומית טוב יותר מאשר המדד המוביל. זה עלה בצורה חזקה בעקבות ההצלחה הצבאית והשיפור במצב הביטוחוני של ישראל מול חיזבאללה. מדד ת"א 125 עלה ב-3.7% ומדד המניות הקטנות, יתר 60, עלה ב-9.2%.

בניגוד לארה"ב וישראל, באירופה נרשמה החודש מגמה מעורבת כאשר הדאקס הגרמני עלה ב-1.8%, ואילו הקאק הצרפתי ירד ב-2.3% ומדד יורוסטוקס 50 ירד ב-1.4%. גם ביפן מדד הניקיי ירד ב-1.9%.

כאמור, גם שוק אגרות החוב המקומי עלה בצורה נאה בחודש נובמבר כאשר מדד איגרות החוב הממשלתיות עלה ב-1.7%. איגרות החוב הצמודות למדד עלו ב-1.6% ואיגרות החוב השקליות עלו ב-2.1%. איגרות החוב עם ריבית משתנה עלו ב-0.5%.

התשואות של מדדי תל בונד 20, 40 ו-60 נעו בין 0.5% ל-0.6%. איגרות החוב הלא מדורגות עלו בשיעור של 1.3%. מדד אג"ח קונצרני כללי עלה ב-0.8%.