עסקה ישראלית שהתחילה ב-575 מיליון דולר והכפילה את עצמה תוך שנה וחצי - זה הקשר המפתיע של ג'ארד אייזקמן, המועמד לראשות נאס"א של דונלד טראמפ, לתעשיית ההייטק הישראלית. אז מיהי אותה חברה פינטק ישראלית שרכש אייזקמן, ואיך היא הפכה לנכס אסטרטגי בחיבור שבין תשלומים דיגיטליים לטכנולוגיית חלל מאחוריה עומד אילון מאסק?
● בגיל 41 הגיע לחלל: המיליארדר שנשר מהתיכון ועשה היסטוריה
● ראיון | בלי שותפים ובלי עוזרים: מנהל הקרן המצליחה שעושה הכל לבד
סיפור העסקה מתחיל במרץ 2022, כשחברת Shift4 Payments של אייזקמן הודיעה על רכישת פינרו הישראלית. פינרו, שנולדה ב-2008 מחזונו של היזם הסדרתי יגאל רותם, פיתחה טכנולוגיה מתוחכמת לטיפול בביטולי עסקאות בכרטיסי אשראי בינלאומיים. עם זאת, מה שהתחיל כאמור כעסקה של מעל לחצי מיליארד דולר הפך לסיפור הצלחה מסחרר: בזכות זינוק במניות החברה הרוכשת, Shift4 Payments, והמבנה הייחודי של העסקה, שכלל תמהיל מימון מיוחד: שליש במזומן (218 מיליון דולר) ושני שליש במניות של החברה הרוכשת (356 מיליון דולר), כשהושלמה העסקה לבסוף באוקטובר 2023- השווי כבר זינק ל-1.1 מיליארד דולר.
הדרך לכוכבים עוברת בתל אביב - או הקשר של אילון מאסק לאקזיט
מקורבים לחברה מספרים שאחד המניעים המרכזיים לרכישה של פינרו היה הקשר המיוחד שנרקם בין אייזקמן לאילון מאסק. פינרו, שמציעה בין היתר שירותי סליקה, פתחה בפני Shift4 Payments את הדלת לעסקת כוכבים: זכויות הסליקה העולמיות של סטארלינק, שירות האינטרנט הלווייני של מאסק.
עם זאת, הדרך להשלמת העסקה הייתה כאמור מורכבת וארוכה - בגלל שפינרו היא לא סתם חברת טכנולוגיה, אלא נחשבת בנק אירופאי לכל דבר, נדרשו 18 חודשים של אישורים רגולטוריים בשלוש יבשות: בריטניה, הונג קונג, ובעיקר מהבנק המרכזי האירופי, שהמנהלה שלו ממוקמת בפרנקפורט, גרמניה. אבל ההמתנה השתלמה - המניות, שחולקו לבעלי פינרו בשלוש פעימות לאורך שנה, הכפילו את שווין תוך כדי תנועה.
כמו כן, העובדים של פינרו התמזגו בחברה הרוכשת, מה שאומר שכיום ל-Shift4 Payments כ-200 עובדים ישראלים. יתרה מכך, עד היום, פינרו מהווה את הרכישה הגדולה והמשמעותית ביותר בתולדות החברה של אייזקמן.
ממרתף בניו ג'רזי לראשות נאס״א
על פי בלומברג, הקשר העסקי בין אייזקמן למאסק החל עוד בסוף 2020. בעוד אייזקמן מחזיק כיום במניות Shift4 Payments בשווי של כ-1.7 מיליארד דולר, הוא גם הפך למשקיע משמעותי ב-SpaceX. שיתוף הפעולה בין השניים התהדק עם הזמן: Shift4 Payments השקיעה 27.5 מיליון דולר בחברת החלל של מאסק, ובמקביל כאמור זכתה בעסקת סליקת התשלומים של שירות האינטרנט הלווייני סטארלינק- זאת דרך פינרו הישראלית.
סיפורו של אייזקמן עצמו נדמה כמו תסריט - בגיל 16 בלבד הקים את Shift4 Payments במרתף הוריו בניו ג'רזי לאחר שנשר מהתיכון, כשנכון להיום החברה מעבדת תשלומים בהיקף של 260 מיליארד דולר בשנה. מלבד החברה שהקים, אייזקמן ממשיך לטפח את חיבתו לנסיעות מחוץ לכדור הארץ - הוא הספיק כבר לטוס פעמיים לחלל עם SpaceX, וביצע את הליכת החלל המסחרית הראשונה בהיסטוריה.
ולמרות זאת, הקשרים ההדוקים עם מאסק והיותו משקיע משמעותי ב-SpaceX, מעלים שאלות לגבי ניגודי עניינים אפשריים בתפקידו המיועד כראש נאס"א. במכתב לעובדי Shift4 Payments, הודיע אייזקמן כי יישאר מנכ"ל עד לאישור המינוי וישמור על רוב אחזקותיו בחברה. המינוי, שהוכרז כאמור על ידי טראמפ בשבוע שעבר, כבר מעורר טלטלה בשוק. מניית Shift4 Payments צנחה בכ-8.4% ביום ההודעה, זאת למרות שרשמה עלייה של 47% מתחילת השנה הנוכחית.
"לעולם לא נאבד שוב את יכולתנו להגיע לכוכבים וגם לא נסתפק במקום השני", צייץ אייזקמן לאחר הודעת המינוי, זאת ברמיזה ברורה לתחרות האמריקאית אל מול סין בחקר החלל.
והאתגר הבא שלו? ניהול תקציב של כ-25 מיליארד דולר בנאס"א והובלת תוכנית הדגל ארטמיס לחזרה לירח - אם וכאשר יאושר מינויו בסנאט.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.