רשות המסים עולה מדרגה בפיקוח על הטבת המס לאופציות: מחילה חובת דיווח מקוון על הליך ההקצאה

החל מ-1 בינואר 2025 חברות שמקצות אופציות למניות בחברה לעובדיהן מחויבות לדווח על כל התהליך ההקצאה – החל מתוכנית ההקצאה, דרך דיווח רבעוני ועד לדיווח על המימוש ע"י העובד • מטרת הדיווח המקוון היא פיקוח וביקורת שוטפת על עמידה בתנאי הטבת המס המוענקת במימוש אופציות • המחזור השנתי הממוצע של האופציות לעובדים במשק הישראלי גבוה מ-15 מיליארד שקל

רשות המסים / צילום: איל יצהר
רשות המסים / צילום: איל יצהר

החל מ-1 בינואר 2025 חברות שמקצות אופציות למניות בחברה לעובדיהן מחויבות לדווח על כל התהליך ההקצאה - החל מתוכנית ההקצאה, דרך דיווח רבעוני ועד לדיווח על המימוש על-ידי העובד. זאת, באמצעות מערכת דיגיטלית חדשה שפיתחה הרשות.

מטרת הדיווח המקוון היא פיקוח וביקורת שוטפת על עמידה בתנאי הטבת המס המוענקת במימוש אופציות. נכון להיום המחזור השנתי הממוצע של האופציות לעובדים במשק הישראלי גבוה מ-15 מיליארד שקל. 

מתווה הגזירות החדש בפנסיה: איך זה ישפיע על הקצבה שלכם?
העיוות שיחייב משפרי דיור בצפון בתשלום מס של מאות אלפי שקלים

על-פי סעיף 102 לפקודת מס הכנסה, עובד בחברה ישראלית זכאי לממש אופציות למניות בחברה ולשלם מס רווחי הון בשיעור של 25%, במקום מס שולי לפי גובה השכר שעשוי להגיע עד ל-50%. התנאים למימוש ההטבה הם שהאופציות הוענקו במסגרת תוכנית הקצאה שאושרה על-ידי רשות המסים, ושהמניות הוחזקו בידי נאמן למשך שנתיים לפחות.

כיום, חברות המקצות אופציות לעובדיהן מדווחות לרשות המסים על תוכנית הקצאות בדיווח ידני, ולאחר מכן מדווחות על מימוש האופציות של כלל העובדים בחברה במרוכז. שיטת דיווח זו מקשה על רשות המסים לקיים ביקורת יעילה על-מנת לוודא כי התנאים להטבת המס התקיימו וחישוב המס נעשה בצורה נכונה. כמו כן, היעדר ריכוז של המידע המלא במערכת דיגיטלית מקשה על רשות המסים לקבוע מה העלות התקציבית של הטבת המס.

בעקבות עבודה מרוכזת שנעשתה בחטיבה המקצועית ברשות המסים, אשר במהלכה התברר כי המחזור השנתי בממוצע של האופציות לעובדים במשק הישראלי הוא גבוה מ-15 מיליארד שקל כאמור, וכי הנאמנים שמחזיקים באופציות הללו עושים כבר שימוש במערכות דיגיטליות שיכולות לעבור התממשקות למערכת של רשות המסים - הוחלט על דיגיטציה של התחום. 

טופס מקוון ושאלון 

במסגרת המהלך, חברות המבקשות להקצות אופציות לעובדים יגישו את תוכנית ההקצאה לאישור רשות המסים באמצעות טופס מקוון. במהלך ההגשה יענו נציגי החברות על שאלון, ועל סמך תשובותיהם תקבע רשות המסים אם יש מקום לאשר את התוכנית או לבקש מהחברה לבצע בה שינויים.

בנוסף, רשות המסים תממש את זכאותה לפי החוק לדרוש דיווח רבעוני מלא מכלל החברות המקצות אופציות ומהנאמנים המנהלים אותן, בנוגע לאופציות המוחזקות אצלם או ממומשות דרכם.

ברשות המסים מעריכים כי הדיווח יאפשר לרשות לקיים הליך ביקורת יעיל על קיום התנאים להטבת המס במימוש אופציות, ולהעניק לרשות ולמקבלי ההחלטות תמונה מלאה בנוגע להיקף האופציות המוקצות במשק הישראלי והעלות הפיסקאלית של הטבת המס. הדיגיטציה של תחום האופציות תאפשר לרשות המסים לקיים ביקורת חכמה ויעילה על התחום, מבלי להקשות על גורמים המתנהלים בצורה תקינה ותוך מיצוי מקסימלי של פוטנציאל הגבייה, לצד קבלת תמונה מלאה של עלות ההטבה והיקף האופציות במשק הישראלי. 

"אין שינוי בהשלכות המס מבחינת העובדים" 

עו"ד דורון מוטעי, שותף וראש קבוצת המסים במשרד פרל כהן בישראל, מסביר כי "ההליך החדש נובע מפסק דין די נדיר שניתן לפני 5 שנים בתחום האופציות לעובדים, ובו רשות המסים 'זכתה' לביקורת מבית המשפט על כך שהתנערה מהוראת חוק הרואה את תוכנית האופציות כמתקבלת אם רשות המסים לא הגיבה תוך 90 יום.

"הנוהל החדש, שהרשות עבדה עליו תקופה ארוכה, נועד לייעל משמעותית את תהליך הביקורת בנושא האופציות ולשקף לרשות נושאים המחייבים התייחסות מצידה. החוזר החדש מציג את הנהלים הכרוכים בכך".

לדבריו, "החוזר לא משנה את השלכות המס הבסיסיות מבחינת העובדים, אבל מאפשר לרשות מעקב טוב יותר אחר העמידה בכללים ואחר זכאותם של העובדים להטבות".