ליוקר המחיה המשתולל בישראל יש אבות רבים. אחד המרכזיים שבהם מייצגות יצרניות ויבואניות המזון המקומיות. כך, לאחר שהעלו את מחירי המוצרים בשנה האחרונה, חשפו הדוחות הכספיים שפרסמו אותן חברות שיפור ניכר ברווחיהן, שנבע גם מעלייה בהכנסות, שחלק ממנה מיוחס לאותן עליות מחירים.
● ניתוח | מחיר האשלג? למנכ"ל הבא של איי.סי.אל יהיו דאגות נוספות
● מניות הנדל"ן והבנקים להטו ב־2024: אלה האזהרות לקראת השנה הבאה
דוגמה בולטת לכך יכולה לשמש חברת המזון בלדי שבבעלות ארז דהבני, שהגיעה לבורסה בתל אביב באוקטובר באמצעות הנפקת אג"ח בסכום של 300 מיליון שקל. החברה, שמייבאת, מעבדת ומשווקת מוצרי בשר, עופות, דגים וירקות ופירות קפואים, רשמה זינוק של 39% בהכנסותיה הרבעוניות ל-377 מיליון שקל, זינוק של 350% ברווח התפעולי ל-49 מיליון שקל ומעבר לרווח רבעוני של 34 מיליון שקל (בהשוואה להפסד של 6 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד) .
השיפור בהנכסות בלדי היה כה גדול, עד שהוא עקף את התחזיות האופטימיות שמסר דהבני עצמו במהלך סיור משקיעים ערב הגיוס, ואשר נחשפו בגלובס וגרמו לדחייה זמנית של ההנפקה על-ידי רשות ניירות ערך. המנכ"ל והבעלים העריך אז כי הכנסותיה של בלדי ברבעון השלישי יעמדו על 340 מיליון שקל - גבוה מתחזית החברה שנמסרה בתשקיף ועמדה על 310-330 מיליון שקל. בפועל, כאמור, תוצאות החברה היו טובות יותר ועקפו במעל 10% את אותה תחזית אופטימית, שניתנה כשהרבעון עמד להסתיים.
העלייה ברווחיות לא גולגלה ללקוחות החברה
לצד הגידול החד בהכנסות נרשם שיפור ניכר גם בשיעור הרווחיות הגולמית שלה ל-21.5% לעומת 16.2% אשתקד (וכ-14% בשנים קודמות). זאת, מסבירה בלדי, גם בזכות ירידה מסוימת במחירי חומרי הגלם (לאור הפחתה במחירי הסחורות) והפחתה בעלויות ההובלה. בד בבד היא מציינת כי "במקביל למגמת עליית המחירים בשוק המזון המקומי (ובכלל) במהלך שנת 2024 ביצעה גם החברה התאמת מחירים למוצריה". מכאן שהפחתת העלויות של החברה לא גולגלה ללקוחותיה, שהן קמעונאיות המזון, ולא הגיעה גם לכיסי הצרכנים.
מבלדי נמסר כי "אנחנו רואים לנגד עינינו את הצרכן ומעדכנים מעת לעת את מחירון החברה. מחירי הבקר החי עלו בשנה החולפת, וכן חומרי גלם נוספים מהם אנו מייצרים מוצרים באיכות גבוהה".
השיפור בתוצאות התפעוליות של בלדי מוסבר גם בפעילות המרכז הלוגיסטי האוטומטי שלה, המאפשר חיסכון בעלויות כוח-אדם, וכך שיעור הרווחיות התפעולית של בלדי מההכנסות עמד ברבעון השלישי על 11.6% לעומת כ-3% בלבד בשנים האחרונות. מדובר ברווחיות תפעולית הגבוהה גם מזו שהציגו ספקיות מזון בולטות אחרות בחודשים יולי-ספטמבר, ושיקפה שיפור ניכר בפעילותן לעומת השנה שעברה (שטראוס ישראל 11.5%, ויליפוד 11% ונטו מלינדה 6.3%).
הרבעון השלישי נחשב לרבעון החזק בענף המזון בזכות חגי תשרי. בלדי צופה כי ברבעון הרביעי השנה היא תציג הכנסות של 310-330 מיליון שקל וברבעון הראשון של שנת 2025 היא צופה הכנסות של 330-360 מיליון שקל - עם שיעור רווחיות גולמית של 20%, מה שמרמז כי היא לא מתכננת להוזיל מחירים גם בהמשך.
נזכיר כי תשקיף ההנפקה של בלדי לימד כי 160 מיליון שקל, מעל מחצית תמורת גיוס החוב, נועדה לפרוע הלוואות שנלקחו לצורך הקמת המרכז הלוגיסטי של החברה באזור התעשייה תימורים (קריית מלאכי), אשר שועבד לטובת מחזיקי האג"ח. עוד 131 מיליון שקל יועדו "לשיפור יחסי המינוף והקטנת החוב הקיים לבנקים". כתוצאה מפירעון ההלוואות כאמור, קטן גם סך החוב לו ערב היה בעלי החברה, דהבני (59) - שעמד עד אז על כחצי מיליארד שקל.
למהלך גיוס האג"ח של בלדי נלוותה הקפצת שכרם של דהבני, המשמש כיו"ר ומנכ"ל החברה, וארבעת ילדיו המועסקים בחברה. עלות שכרם המצרפית צפויה להגיע ליותר מ-13 מיליון שקל ב-2025.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.