לראשונה מזה עשור: מספר העובדים בהייטק הפסיק לגדול

דוח של מכון RISE Israel, המקיף את ענף ההייטק ב-2024, מציג ממצאים מדאיגים על המצב בישראל: שיא היסטורי של ריכוזיות ההשקעות בענף, הגידול במספר העובדים נעצר והתלות בסייבר התחזקה • אבל יש גם מקום לאופטימיות, בעיקר מכיוון הרכישות והמיזוגים

מספר העובדים בהייטק הפסיק לגדול / איור: גיל ג'יבלי
מספר העובדים בהייטק הפסיק לגדול / איור: גיל ג'יבלי

מכון RISE Israel פרסם היום (ב') דוח המקיף את ענף ההייטק ב-2024. נתוני הדוח מעלים מספר נקודות מדאיגות: מצד אחד, בעשר החברות המובילות הושקעו שליש מכלל ההשקעות בענף - שיא היסטורי של ריכוזיות בענף; ומהצד השני, לראשונה מזה עשור מספר העובדים בתעשייה הפסיק לגדול.

הבטיחו שהוא ישנה את שוק העבודה ואת שדה הקרב. מה קרה בפועל?
כמחצית מהישראלים טוענים שלא יוכלו לשרוד יום שלם בלי הטלפון הנייד שלהם
ראיון | "אם נמשיך ככה, לא יהיה לנו רופאים, אנשי הייטק, מהנדסים, פשוט לא יהיו"

לפי נתוני הדוח, בשנה החולפת היקף ההשקעות בחברות ישראליות צפוי להגיע ל-9.7 מיליארד דולר, עלייה של כמיליארד דולר לעומת שנת 2023. כלומר, ההשקעות השנה עמדו על כ-2-2.5 מיליארד דולר לרבעון - נתון שעומד על פחות משליש לעומת השיא של 9 מיליארד דולר, שנרשם ברבעון האחרון של 2021. 

בנוסף, בשנת 2024 נרשמה ירידה משמעותית של 16% במספר המשקיעים הפעילים בישראל בהשוואה לשנה שעברה, כשהנסיגה ניכרת בקרב משקיעים ישראלים וזרים כאחד.

הדוח מציין עובדה מטרידה במיוחד - 12 מתוך 20 קרנות ההון-סיכון המובילות בעולם בחרו שלא להשקיע השנה כלל בישראל. עם זאת, תופעה מפתיעה נרשמה בפעילות קרן סקויה קפיטל, שהייתה מעורבת בעסקאות שהיוו רבע מכל ההשקעות השנה - פי שניים ויותר מהשיעור המקובל של קרן בודדת בשנים קודמות.

האתגרים: ריכוזיות והפסקת הצמיחה

שינוי נוסף, לפי הדוח, מתרחש בחלוקת עוגת ההשקעות בהייטק הישראלי. חברות הסייבר, שבשנים קודמות היוו בדרך-כלל כ-20%-25% מסך ההשקעות, זינקו השנה לשיא חסר תקדים של 42% מכלל ההשקעות בענף. במקביל, עשר החברות המובילות הצליחו למשוך 34% מכל הכסף - עלייה חדה בהשוואה ל-15%-20% בשנים קודמות.

כמו כן, לראשונה מאז 2014, מספר העובדים בהייטק קפא על שמריו. עד השנה מספר עובדי ההייטק צמח בקביעות ב-4% מדי שנה והגיע לכ-400 אלף עובדים. השינוי בולט במיוחד על רקע המהפכה השקטה שהתחוללה בשנים האחרונות בדרכי הכניסה לתעשייה - בניגוד לתפיסה המסורתית שדרשה תואר במדעי המחשב או הנדסה, יותר ויותר אנשים מצאו את דרכם להייטק דרך מסלולים חלופיים, דוגמת הכשרות מקצועיות או אפילו לימוד עצמי. שיעור המצטרפים ללא תואר אקדמי עלה בהתמדה מ-11.8% ב-2016 לשיא של 17.4% ב-2023, אך השנה נרשמה לראשונה נסיגה ל-14.8%.

סיבות לאופטימיות

עם זאת, לצד האתגרים והמגמות המדאיגות, הדוח חושף גם סימנים מעודדים ליציבות וחוסן בתעשיית הטק הישראלית. נתוני הדוח מראים כי שוק ההנפקות הציבוריות התאושש - עם עלייה מ-4 הנפקות ב-2023 ל-6 הנפקות בשנה החולפת, כשרוב החברות בחרו להנפיק בבורסת נאסד"ק. במקביל, שוק המיזוגים והרכישות הציג התחזקות משמעותית - ערך העסקאות זינק ב-60% בהשוואה לשנה שעברה, עם שלוש עסקאות בשווי של מיליארד דולר ומעלה.

הדוח מתייחס כמובן גם למלחמה, שהציבה אתגרים חסרי תקדים בפני המשק הישראלי. לפי הנתונים- המלחמה לא שיתקה את תעשיית הטק. למרות גיוסם של אלפי עובדי הייטק לשירות מילואים ממושך, הצליחו החברות הישראליות להפגין גמישות ולעמוד ברוב המחויבויות שלהן ללקוחות ולחברות האם הרב-לאומיות. יתרה מכך, הדוח מציין כי למלחמה לא הייתה השפעה על שיעור גיוס העובדים הערבים להייטק. כמו כן, בזמן המלחמה אף נרשמה פעילות יזמית מוגברת בתחום ה-Tech-Defense, המאותת על יכולתה של התעשייה להסתגל במהירות לצרכים המשתנים של השוק.

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון
 פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

"2024 הייתה שנת אתגרים לא פשוטים עבור ההייטק הישראלי. למרות העמידות והגמישות מעוררות השראה, ישנן מגמות מדאיגות עם אפשרות להשפעות דרמטיות בטווח הארוך", מסר פרופ' יוג'ין קנדל, יו"ר RISE. לדבריו, "עלינו להבטיח שישראל תישאר מוקד כוח טכנולוגי עולמי, במיוחד בעיצומה של מהפכת הבינה המלאכותית שמשנה את כללי המשחק. ללא פיתוח אסטרטגיה כלל ממשלתית סדורה תוך שיתוף סקטור ההייטק - ישראל עלולה להיכנס לקיפאון בתחום שיפגע לא רק בשרידותו של הענף, אלא בחוסנה של הכלכלה הישראלית כולה".