מכה לאוצר: רפורמת החניה תידחה ל-2027 ותחול על ערים גדולות בלבד

ועדת הכלכלה, בראשות דוד ביטן, הצליחה לדחות את רפורמה החניה של משרדי האוצר והתחבורה • במקור הרפורמה הייתה אמורה להיכנס לתוקף השבוע ולהשפיע על כל עיר עם מעל 40 אלף תושבים, אך כעת היא צפויה להיכנס לתוקף רק בינואר 2027 ולחול רק על ערים עם מעל 120 אלף תושבים

דוד ביטן, יו''ר ועדת הכלכלה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
דוד ביטן, יו''ר ועדת הכלכלה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לא בכל יום יו"ר ועדת כלכלה מצליח לנצח את משרד האוצר, אבל היום הוא יום כזה. יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן הצליח לדחות ולמסמס את רפורמת החניה של משרדי האוצר והתחבורה. תחילה, במשרד האוצר עמדו על הרגליים האחוריות אבל בסופו של דבר התפשרו. כך, היא תיכנס לתוקף רק ב-2027 ותחול על רשויות עם יותר מ-120 אלף איש.

מה צריך לעשות כדי להקטין את מספר הולכי הרגל שנהרגים בתאונות
בניגוד למגמה העולמית: מחיר הדלק בינואר יטפס בגלל העלאת המע"מ  

רפורמה החניה המקורית, לפיה כל עיר עם מעל 40 אלף תושבים תצטרך החל מה-1 בינואר 2025 לחלק את העיר לאזורי חניה וחניה בחינם תנתן רק לאזור המגורים, אושרה בשנת 2021 כחלק מחוק ההסדרים. השנה ביקשו משרדי האוצר והתחבורה לדחות את יישום החוק ל-2026 והגיעו לוועדת הכלכלה להכנת החוק הדחוי לקריאה שנייה ושלישית. בנתיים, עיריית תל אביב התקינה חוק עזר ובו קבעה את חלוקת העיר ל-14 אזורי חניה החל מתחילת החודש הבא. לפני הדיונים בוועדת הכלכלה היא נסוגה מחלק מהרפורמה והודיעה ששעתיים חניה ינתנו בחינם עם תו תושב.

בדיוני ועדת הכלכלה הצליח יו"ר הוועדה ביטן לדחות את יישום החוק בשנתיים ל-1 בינואר 2027 ולבטל את החוק בכל הנוגע לרשויות מקומיות קטנות. במסגרת הדיונים יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס התנגד נחרצות להחלתו, והוועדה הציעה ליישם את החוק על ערים מעל 100 אלף תושבים. אלא שמודיעין, שראש העיר חיים ביבס לחץ לפי גורמים בענף על ביטול הרפורמה, היא עיר עם מעל ל-100 אלף תושבים. והנה, בדיון היום הכריעה ועדת הכלכלה על החלת החוק בעוד שנתיים על רשויות עם מעל ל-120 אלף תושבים - פי שלוש ממה שתכננו במשרד האוצר.

בנוסף, ביטן איים שיתערב בחקיקת חוק העזר העירוני של תל אביב - דבר שאין לו תקדים וקומם עליו את שר הפנים משה ארבל. במסגרת פשרה שהתקבלה בין משרד הפנים לעיריית תל אביב נקבע שחוק העזר יתוקן כך שהעיר תחולק ל-9 אזורים בלבד במקום 14 ברפורמה המוצעת ו-7 אזורי חניה היום.

כך, הרפורמה כמעט ורוקנה מתוכן בתל אביב שהייתה סלע המחלוקת בוועדה, וכן הרפורמה תבוטל על ערים רבות שאינן קטנות, ושסובלות היום מגודש וממחסור בחניה. ניהול משאב החניה הוכח במחקרים כמתמרץ העיקרי לשימוש באמצעיחם חלופיים לרכב הפרטי וכן נועד לנהל משאב ציבורי שנמצא במחסור ולהעלות את מחירי החניה בו.