החברות המסקרנות בתחום, המהלכים החשאיים והטכנולוגיות שמעצבות את העתיד: מדור של גלובס מציג מדי שבוע את החדשות המרכזיות מהשבוע החולף בענף ההייטק.
1המוסדיים הישראלים שחשופים לעסקת פאראגון
רגע לאחר סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ההתקפי פאראגון של אהוד ברק ומפקד 8200 לשעבר אהוד שנארסון, נחשפים גורמים ישראליים נוספים הקשורים בה. על פי בדיקת גלובס עולה כי בין המשקיעים המוגבלים (LPs) שעומדים מאחורי קרן AE גם חברה מוסדית ישראלית: חברת הביטוח הפניקס. נוסף על כך, גם מגדל חשופה לעסקה אך לא באמצעות השקעה ישירה ברוכשת או בנרכשת, אלא בקרנות המעורבות בשני הצדדים. למשל, באמצעות השקעה בהרבורווסט, היא חשופה לקרן AE האמריקאית.
● למה משרד הביטחון שם ברקס לאקזיט החלומי של אהוד ברק?
● ראיון | הפרופסור שמזהיר: בינה מלאכותית היא כמו סכין מושחזת, תלוי איך משתמשים בה
בין המשקיעים הנוספים בקרן AE, גם מוסדיים אמריקאים כגון קרן הפנסיה של עובדי הבנקים בארה"ב, קרן הפנסיה של המורים בניו מקסיקו, קרן הפנסיה של השוטרים והכבאים של בולטימור, כך על פי מאגר קרנות ההון סיכון PitchBook.
מיהי בעצם AE? הקרן האמריקאית, ששמה המלא הוא AE Industrial Partners היא קרן פרייבט אקוויטי משפחתית אמריקאית שנוסדה בידי אב ובנו - בריאן ודיוויד רואו, בבוקה רטון שבפלורידה ב- 1998. תחילה, גייסה הקרן הון על על בסיס הזדמנויות השקעה פרטניות בדרך כלל בצמידות לענקית הפרייבט אקוויטי קרלייל. כיום היא מנהלת 6.2 מיליארד דולר ב- 12 קרנות, מתוכם 1.7 מיליארד הפנויים להשקעות חדשות. רואו האב נפטר ב- 2007 ובנו עומד כעת בראש החברה, ובשנים האחרונות פונה הקרן באופן מוצהר לסקטור התעופה, החלל והביטחון. הקרן השקיעה בחברת האינטגרציה בתחום הסייבר, רד לאטיס (RedLattice) שבאמצעותה היא אמורה לרכוש את פאראגון. רד לאטיס מקימה מייעצת לחברות וארגונים בבניית מערכות סייבר ומיישמת אותן.
בין ההשקעות הנוספות של הקרן: חברת הלוויינים הזעירים יורק ספייס; חברת פיירפליי אירוספייס, שמפתחת ציוד ורכבים זעירים למשימות חלל, בין השאר גם למשימות לוויין ולמשימות לירח; ויצרנית מטוסי המנהלים ושירותי הניהול למטוסים יינגלינג. כדי להרחיב את ההשפעה של הקרן בוושינגטון ולזכות בחוזים ביטחוניים, שכרה הקרן את כריס אמרסון, לשעבר מנכ"ל חטיבת הביטחון של איירבוס. קירק קונרט, שותף מנהל בקרן אמר בקיץ האחרון לבלומברג כי "סייבר הוא תחום מפתח עבור הממשל האמריקאי ובעלות בריתה ותחום שמאוד מעניין אותנו". עוד טען קונרט כי חברת הלוויינים פיירפליי עשויה לצאת להנפקה במהלך השנה וחצי הקרובים.
2החברה שרוצה להקים בישראל את מחשב־העל
לאחר נפילת המכרז להקמת מחשב־העל הישראלי בעקבות אי זכייתן של גוגל ואמזון , ופרסומו מחדש על ידי רשות החדשנות, לגלובס נודע כי ענקית בינלאומית נוספת מתכוונת לגשת אליו. המדובר בחברת אורקל , ענקית הטכנולוגיה שכבר מפעילה בישראל חוות שרתים גדולות לפעילות ענן מקומית, כמו זו ששכרה מבינת טכנולוגיות בהר חוצבים בירושלים.
רשות החדשנות מנסה כבר מספר שנים להביא לבניית מחשב־על בישראל שיאפשר לאקדמיה ולחברות ההייטק לבצע על גבו חישובי בינה מלאכותית וסימולציות יוצאי דופן שלא ניתן לבצע משרתי מחשוב רגילים. בפעם האחרונה, היא ניסתה לגייס את גוגל ואמזון - זכייניות מכרז הענן נימבוס - להקים את מחשב־העל בתקציב של עד 290 מיליון שקל, תוך הסתייעות במענק של 160 מיליון שקל. גלובס דיווח בתחילת השבוע כי גוגל לא ניגשה למכרז מחוסר כדאיות כלכלי, ואמזון ניגשה אך לא הגיעה לשלבים הסופיים של המכרז מטעמים שונים.
בכיר בענף המחשוב מסביר בעילום שם כי "המכרז הוגדר לפרטי פרטים: מספר המעבדים הדרושים וזהותם - דבר שלא מאפשר גמישות לספקיות הענן לתכנן כיצד לפתור את הצורך שמחשב־העל אמור לספק, וגם לא הגדיר את האופן שבו ישודרגו המעבדים כאשר הטכנולוגיה תתקדם. הרי לא תרצה להקים בעוד חצי שנה או שנה מחשוב־על שמורכב ממעבדים גרפיים שאבד עליהם הכלח. אם היו רוצים לגייס את אמזון וגוגל - היה צריך להגדיר להם מה המטרה שרוצים להשיג ולא את האופן המדויק שבו ייבנה מחשב־העל. לפיכך המכרז איננו מתאים מלכתחילה לספקיות הענן אלא יותר לחברות אינטגרציה מקומיות כמו בינת, מד1, סרבר פארם או אדג' קונקס -חברות שמקבלות הגדרות מדויקות, ותמחור נמוך יותר ומבצעות את העבודה הנדרשת מהן". למרות זאת, אם אורקל תיגש למכרז או אף תזכה בו, הדבר עשוי לסמן את שובה למכרזי הענק הממשלתיים לאחר ההפסד שלה במכרז נימבוס לפני כשלוש שנים.
3למרות ירידה דרמטית במספר המפוטרים בעולם - זו המפטרת הגדולה ביותר
אינטל היא המפטרת הגדולה של 2024, עם כ- 15,000 עובדים שהוצאו לפרישה מרצון או פוטרו עד סוף השנה, כך לפי מחשבון הפיטורים באתר האמריקאי Layoffs.fyi המונה את סבבי הפיטורים בחברות טכנולוגיה ברחבי העולם. לאחריה, מדורגת סיסקו עם 10,500 עובדים שקוצצו בשני גלים במהלך השנה, וסאפ הגרמנית עם כ- 8,000 מפוטרים. גל הפיטורים הגדול הטרי ביותר הוא זה של חברת השבבים AMD שהודיעה כי תקצץ 1,000 עובדים, או 4% מכלל מצבת העובדים, בשל הסביבה התחרותית בתחום מעבדי השרתים והמעבדים הגרפיים.
למרות זאת, מגמת הפיטורים בענף הטכנולוגיה - שבלטה מאוד בשנים 2023-2022 - נרגעה מעט במחצית השנה האחרונה. מספר המפוטרים הצטמצם ב- 43% בין 2023 ל- 2024 והסתכם ב-150 אלף איש בשנה שבאה לסיומה. מרבית גלי הפיטורים נערכו במחצית הראשונה של 2024, בעוד שבארבעת החודשים האחרונים הסתכמו הפיטורים ב- 20 אלף איש בלבד. העובדה שגלי הפיטורים הקודמים סייעו להפחית במידה ניכרת את עודפי כח האדם שגויסו בשנות בועת הקורונה. ככל הנראה, מגמת העצירה בפיטורים תימשך אל תוך 2025 - לפחות מחוץ לישראל - בשל ירידת הריביות שמעודדות השקעות בחברות הייטק.
4הציוצים האנטי-ישראלים וההתנצלות של ענקית הרכב
"לשחרר את פלסטין", ישראל היא מדינת טרור" ו־"כל העיניים על עזה" - ציוצים אלה פורסמו בזה אחר זה ברשת החברתית אקס (לשעבר טוויטר) בשעות הלילה (שלישי) לא על ידי פעילי BDS או סטודנטים בקולומביה, אלא בחשבון הרשמי של יצרנית הרכב האמריקאית פורד. בתוך דקות ספורות זכו הציוצים לאלפי צפיות ולעשרות שיתופים, עד שחבר בית הנבחרים הפרו-ישראלי ריצ'י טורס, שיתף את הפוסטים הללו, ואכן, רק לאחר השיתוף של טורס, הם נמחקו מהחשבון הרשמי של פורד ולאחר מכן פורסמה התנצלות: "חשבון האקס שלנו נפרץ לזמן קצר ופורסמו שלושה ציוצים שלא אושרו או פורסמו על ידי פורד. בכל מקרה, הם אינם מייצגים את השקפתה של פורד. איקס ופורד חוקרות את הפריצה הזו".
5הגנרל שמזהיר: מאסק הוא סכנה לביטחון הלאומי
גנרל בכיר לשעבר מצבא ארה"ב מזהיר כי אילון מאסק, בעלי טסלה וספייס אקס, שמעורב כעת כיועץ בכיר לממשל טראמפ, עלול להוות סיכון לביטחון הלאומי בשל קשריו עם סין ורוסיה. הגנרל בדימוס ראסל אונורה כתב במאמר דיעה בניו יורק טיימס כי למאסק אינטרסים עסקיים בסין עם החברות טסלה וספייס אקס, ומציין כי מאסק שוחח עם נשיא רוסיה פוטין.
"העובדה שמאסק השקיע רבע מיליארד דולר גדי לסייע לבחירתו מחדש של טראמפ לא מעניקה לבית הלבן את הרישיון להסיט את תשומת הלב מהסכנות לביטחון הלאומי שהוא עלול להציב," כתב אונורה. סין נחשבת לשוק יעד מרכזי עבור טסלה, שגם מחזיקה מפעל ייצור גדול בשנגחאי. "עסקיו של מאסק בסין עשויים להביא אותו למסור מידע מסווג ורגיש אם וכאשר יתבקש לכך", כותב הגנרל לשעבר. הוא גם הביע דאגה מהתבטאויות העבר של מאסק לגבי סין: זה שיבח בעבר את "השגשוג הכלכלי" הגדול של סין והציע שטיוואן תהפוך ל"אזור מנהלי מיוחד" של סין.
אונורה התייחס לחקירות הפדרליות המתמקדות במעורבותו של מאסק בחוזים של ספייס איקס, חקירות שהוזמנו על ידי סנאטורים דמוקרטים בשל העובדה שמאסק נמצא בקשר קבוע עם נשיא רוסיה פוטין מאז סוף 2022. "אם החקירות יוכיחו קשרים עמוקים לסין ולרוסיה, הממשל הפדרלי צריך לשקול ולבטל את הסיווג הביטחוני של מאסק. הממשל כבר צריך לשקול על שימוש באלטרנטיבות לשירותי השיגור של ספייס אקס".
מונח השבוע: לווינים זעירים
לוויין שמשקלו נמוך מ- 50 ק"ג נחשב ללוויין זעיר - הוא משוגר בדרך כלל מתוך לוויין גדול וניתן לשלוט בו מתוכו. באמצעות שיגור לוויינים זעירים מלוויינים גדולים ניתן לחסוך כסף רב שאחרת היה הולך על בנייתם ושיגורם של לוויינים גדולים רבים יותר - ואגב כך לבצע משימות רבות שקודם לכן היו מבוצעות על ידי הלוויינים הגדולים: מחקרים מדעיים, תצפיות על כדור הארץ והרחבת פריסת תקשורת לוויינית שמאפשרת, למשל, תקשורת בין מטוסים לבין חיילים בשטח. לאחרונה, נעשה שימוש בטלפונים חכמים כמחשבים להפעלת משימה ומטען בלוויינים הזעירים.
ישראל שיגרה מספר לוויינים זעירים לחלל, הראשון שבהם הוא "דוכיפת 1" של מעבדת החלל במרכז למדעים בהרצליה שנבנה על ידי תלמידי תיכון הנדסאים המקומי. הוא ייועד לשימוש כניסוי לאיתור מטיילים שנאבדו באזורים ללא קליטה סלולרית; לאחר מכן שוגרו גם "דוכיפת 2" בסיוע פרויקט חלל אירופי ו"דוכיפת 3" שנשא איתו מצלמה למחקר אקולוגי וציוד תקשורת לניסויי רדיו. גם התעשייה האווירית ואוניברסיטת בן גוריון שילחו לחלל את הלוויין הזעיר BGUSAT שנועד לצילום גזים בתחום האינפרה אדום, ואלביט שיגרה את "ננובה" כחלק מניסוי להקמת רשת לוויינים זעירים לצרכי חילוץ והצלה באזורים ללא קליטה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.