טבע נערכת להחזר חוב של 8 מיליארד דולר: האם היא בדרך להנפקת מניות?

בזמן שמניית טבע צנחה ב־24% מתחילת השנה, החברה מתכוננת לפרוע חובות של כ־8 מיליארד דולר ב־3 השנים הקרובות • פרסמה תשקיף לגיוס חוב ואולי אף הנפקת מניות ראשונה זה כעשור

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'
נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

אחרי שיותר מהכפילה את שווייה בשנת 2024, מניית טבע  איבדה מתחילת השנה הנוכחית כ־24% מערכה. רוב הירידה הגיעה אחרי שחברת התרופות פרסמה בסוף ינואר דוחות כספיים חיוביים, אך לצידם תחזית שאכזבה את השוק

לפי שווי של 20 מיליארד דולר: מיזם ה-AI החשאי בדרך לגיוס חריג
דיווח: החברה שהפכה לחלון הראווה של ההייטק הישראלי צפויה לחתוך 60% מהשווי
דיווח: סופטבנק תשקיע 40 מיליארד דולר ב-OpenAI

מניית טבע רשמה רצף ירידות לאורך חמישה ימי מסחר בוול סטריט לאחר הדוחות, ורק בשבוע שעבר החלה להתאושש מעט. אולם ביום שישי היא שוב נחלשה, למחיר שמשקף לה שווי שוק של 19.8 מיליארד דולר - כ־5 מיליארד דולר פחות משוויה בסוף ינואר. כתוצאה מהירידות איבדה טבע את מעמדה כחברה הישראלית בעלת השווי הגבוה ביותר בוול סטריט (אחרי צ'ק פוינט) וגם בתל אביב (אחרי בנק לאומי). 

למרות החולשה הנוכחית במניה, טבע, בניהולו של ריצ'רד פרנסיס, הגישה בסוף השבוע תשקיף מדף שיאפשר לה לבצע הנפקה של ADS (איגרות מעקב אחר המניה, הנסחרות בבורסת ניו יורק), חוב מסוגים שונים וניירות ערך אחרים.

אם אכן טבע תשתמש בתשקיף המדף ותגייס באמצעותו הון, זאת תהיה הפעם הראשונה מאז 2015 - אז החברה גייסה כ־7 מיליארד דולר, וזאת לעומת כמה גיוסי חוב שביצעה בשנים האחרונות. עם זאת, לפי הערכות גם הפעם טבע תעדיף לגייס חוב.

בתשקיף המדף שהוגש, טבע ציינה שהתמורה מהגיוס (אם אכן יתבצע) תשמש אותה לצרכים עסקיים כלליים, להון חוזר ולהחזרי חוב. במהלך 2025 לטבע צפויים החזרי חוב בסך 1.8 מיליארד דולר (חלקם בפרנקים שוויצרים ובאירו) וב־2026־2027 החזרי החוב גבוהים יותר ומגיעים ל־3.4 מיליארד דולר ו־2.9 מיליארד דולר, בהתאמה.

הפחיתה את נטל החוב בהתמדה

נזכיר כי גיוס ההון האחרון שביצעה טבע באמצע העשור הקודם נועד לסייע במימון רכישת החברות אקטביס ורימסה. רכישת אקטביס בהיקף שהתקרב ל־40 מיליארד דולר מומנה בעיקר באמצעות גיוסי חוב, שלימים סיבכו את טבע וקירבו אותה למשבר נזילות, מה שהוביל אז לשינויי הנהלה ולביצוע תוכנית התייעלות אגרסיבית.

במקביל, גם סוכנויות דירוג החוב הורידו אז את דירוג טבע לספקולטיבי (אג"ח "זבל"), ומנייתה צנחה. גם רכישת רימסה הייתה כושלת, הובילה לטענות שהמוכרים הטעו את טבע ולהליך משפטי שהסתיים בהסדר.

בשיא, הגיע היקף החוב של טבע לכ־37 מיליארד דולר, לאחר רכישת אקטביס ב־2016. לאורך השנים האחרונות טבע הצליחה להקטין בהתמדה את היקף החוב, ובסוף שנת 2024 הוא עמד על 17.8 מיליארד דולר - ירידה מ־19.8 מיליארד דולר שנה קודם לכן, בזכות תשלום חוב בסך 1.6 מיליארד דולר ותנודות שערי חליפין שהשפיעו לטובה על היקף החוב. החוב נטו עמד על 14.5 מיליארד דולר בסוף השנה, וטבע שיפרה את יחס החוב נטו ל־EBITDA שעמד על 3 (בהשוואה לכ־3.5 בסוף 2023), והיא גם חזרה על כוונתה להגיע ליעד של 2 בשנת 2027.

גם סוכנויות הדירוג הגיבו לשינויים בטבע, ובחודשים האחרונים S&P העלתה את הדירוג לחברה מ־BB מינוס ל־BB, וצעד דומה הגיע מכיוונה של סוכנות Fitch. במקביל, במודי'ס שינו את אופק הדירוג של טבע לחיובי.

תרומת המכירה של חטיבת חומרי הגלם

מלבד גיוס הון או חוב, טבע תוכל להשתמש בתקבולים ממכירת חטיבת חומרי הגלם שלה להמשך הפחתת החוב. טבע הודיעה כבר שבכוונתה למכור את החטיבה, שפועלת כיום כחטיבה עצמאית, והיא מצפה להשלים עסקה למכירתה במחצית הראשונה של השנה.

בבנק ההשקעות ג'פריס העריכו לאחרונה כי מכירה כזו עשויה להכניס לטבע 2.5־3 מיליארד דולר, וזאת על בסיס עסקאות דומות שבוצעו במכפיל EBITDA של 10. כלכלני ג'פריס העריכו גם שמכירת חטיבת חומרי הגלם תסייע לטבע להפחית את החוב וגם להשקיע בצמיחה. בבית ההשקעות לידר ציינו בהקשר זה כי השלמת מכירת החטיבה עשויה לתרום לא רק להיקף החוב של טבע אלא גם להגברת המיקוד העסקי של החברה.

טבע סיימה את שנת 2024 עם צמיחה של 4.4% בהכנסות ליותר מ־16.5 מיליארד דולר, ועם רווח נקי Non-GAAP של 2.49 דולר למניה. על־פי כללי החשבונאות המקובלים (GAAP) החברה הפסידה ב־2024 סכום של קרוב ל־2 מיליארד דולר.

מטבע נמסר כי "מדובר בתשקיף מדף המתחדש מעת לעת כעניין שבשגרה ובאופן אוטומטי. החידוש האחרון נעשה בהמשך לפקיעת תוקפו של התשקיף הקודם, בחודש אוקטובר 2024".