בעקבות רפרומת הרווחים הכלואים, שהעלתה את שיעור המס על רווחים שלא חולקו כדיבידנד החל מינואר 2025, בחודש דצמבר 2024 חולקו דיבידנדים בהיקפים גדולים מחודש ממוצע רגיל, וגביית המס בגינם, שהתקבלה בפועל בחודש ינואר 2025, עמדה על למעלה מ-9 מיליארד שקל. מדובר בתקבולים הגבוהים בכ-7.5 מיליארד שקל לעומת ינואר ממוצע בשנים האחרונות - כך נחשף היום (ב') במסגרת דוח הכנסות המדינה ממסים לחודש ינואר 2025.
גביית המס המוגברת מדיבידנדים בחודש ינואר בלבד שקולה לגבייה שנתית מלאה מדיבידנדים בשנים האחרונות.
● הכנסות המדינה זינקו לשיא, והגירעון בינואר צנח ל-5.8%
● משקל סעיף הדיור עולה, סעיף המזון יורד: השינויים במדד המחירים לצרכן
● האינפלציה בישראל צפויה להגיע לשיא בשישי, אבל בשוק כבר מצפים לעד שלוש הורדות ריבית
לאחרונה חשף גלובס כי בחודש דצמבר 2024 נגבה מס בסך 1.7 מיליארד שקל בגין דיבידנדים שחולקו על-ידי החברות בנובמבר - יותר מפי שניים מגביית המס בגין חלוקת דיבידנדים בחודש נובמבר 2023: אולם כבר אז היה צפוי כי בדצמבר תירשם קפיצה משמעותית עוד יותר, שתהווה גורם מכריע בשיא החדש שנרשם בגביית המס בחודש ינואר השנה.
זאת, לאחר שחברות רבות חיכו לימים האחרונים לשנת 2024, כדי לוודא שכל תוכניות האוצר שמשפיעות על חלוקת הרווחים אכן יעברו. נתוני משרד האוצר היום מאשרים את ההערכות, כאשר נתוני גביית המס מדיבידנדים הם יותר מפי 7 מחודש ינואר ממוצע, וכאמור שקולים לגבייה שנתית ולא חודשית.
עלייה מרשימה בהכנסות ממסים ישירים
עוד חושפים הנתונים כי בחודש ינואר 2025 הסתכמו הכנסות המדינה ממסים ב-62.5 מיליארד שקל, עלייה של 21% בהכנסות במונחים ריאליים לעומת ינואר 2024 ושיא חדש של שלוש שנים בהכנסות המדינה ממסים. הגבייה ממסים ישירים עלתה ב-25% לעומת אשתקד, הגבייה ממסים עקיפים עלתה בכ-16%, והגבייה מאגרות עלתה ב-24%.
את העלייה המרשימה בהכנסות ממסים ישירים מייחסים באוצר לעלייה בכל סעיפי ההכנסות, כאשר עיקר העלייה במסים העקיפים נבעה מעלייה בהכנסות ממע"מ, כפי הנראה, בגלל עלייה בצריכה בסוף שנת 2024 טרם העלאת שיעור המע"מ ל-18%.
נתוני ההכנסות לינואר 2024 משקפים את פעילות המשק בנובמבר-דצמבר 2023, חודשים ראשונים של מלחמת "חרבות ברזל" עם פעילות מצומצמת. בהשוואה לינואר 2023 עלו ההכנסות ממסים ישירים בקצב שנתי של כ-8.5%, וההכנסות ממסים עקיפים עלו בקצב שנתי של 6.3%.
"בינואר 2025 נכנסו לתוקף מס יסף נוסף של 2% על הכנסות שמקורן מהון (מדיבידנד, ריבית, שכירות ורווחי הון) ושינויי חקיקה הנוגעים למיסוי רווחים לא מחולקים. חוקים אלה השפיעו על התנהגות המגזר העסקי במשק והובילו להקדמת חלוקת דיבידנדים לסוף שנת 2024 (טרם עליית המס) ולחלוקת דיבידנדים מוגברת מהרגיל", נכתב בדוח ההכנסות בחלק מיוחד שהוקדש לגביית המס החריגה מחלוקת דיבידנדים.
סחרור הרווחים הכלואים
את גביית המס המוגברת מייחסים באוצר לכמה סיבות: "ראשית", נכתב בדוח, "חברות שתכננו לחלק דיבידנדים בשנת 2025 העדיפו להקדים מעט את חלוקתם כדי להימנע מתשלום מס היסף הנוסף. שנית, חלה ככל הנראה חלוקת דיבידנדים מוגברת כדי להימנע מהמיסוי במסגרת תיקוני החקיקה הנוגעים למיסוי רווחים לא מחולקים".
מדובר למעשה בהשלכות של הסחרור אליו נכנסו מאות חברות במשק - חברות ארנק וחברות מעטים (עד חמישה בעלי מניות) - לאור חקיקת רפורמת הרווחים הכלואים. רבות מהן מיהרו לבצע חלוקות דיבידנד בטרם יחולו עליהן גזירות המס החדשות, בהן תשלום מס שולי (חברות עם רווחים לא מחולקים מתחת ל-750 אלף שקל אינן נכנסות לתחולת החוק) ומס ריבית על רווחים לא מחולקים.
על-פי דוח ההכנסות ממסים, גם הציפייה ל"מבצע רווחים כלואים" שיעניק הטבות מס למי שיחלק רווחים כלואים, הובילה לגל חלוקות הדיבידנד, כאשר התברר כי מבצע כזה אינו בתכנון, אך גזירות המס כן. "בשנה האחרונה הייתה המתנה בשוק למבצע חלוקת דיבידנד, שילוב שני החוקים הביא להערכתנו לסיום ההמתנה למבצע ולחלוקה ממוקדת לפני ששיעור המס יעלה", נכתב בדוח.
כעת ממתינים באוצר לראות את המשך היקף גביית המס בחודשים הבאים כדי לקבל את התמונה המלאה על השפעת חקיקת רפורמת הרווחים הכלואים, אך על-פי הערכות המומחים, המדינה לא צפויה לראות הכנסות גבוהות מאוד בהמשך השנה מחלוקות דיבידנדים - ולהפך: מומחים מעריכים כי צפוי קיפאון בחלוקות השנה, לאחר שרוב החברות חילקו את הרווחים הצבורים עד סוף שנת 2024 כדי להימנע מהמס הנוסף.
מבצעי המס לחלוקות רווחים הוכיחו בעבר כי לאחר גל חלוקות, נרשם שקט יחסי. כך, בשנת 2017 חלה עלייה משמעותית אף יותר בגבייה, ונגבו בכל שנת 2017 כ-18 מיליארד שקל (מחירים נוכחיים) על רקע מבצע הדיבידנד שהוחל בשנה זו (אז הופחת המס ב-8 נקודות אחוז עבור המקרים שבהם ההכנסה הייתה חייבת גם במס היסף), אך בשנים לאחר מכן חלה ירידה בהכנסות ממס דיבידנד (בניגוד לשינוי החקיקה כעת).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.