כאשר אילון מאסק רכש את טוויטר ב-2022, אחד מהסגנים הבכירים שלו היה ממוקד כל כך בצמצום עלויות, עד שעובד לשעבר זוכר שהוא שאל כמה שילמה החברה עבור שירותי ניקיון במרכז נתונים באטלנטה.
● מה קורה כשהאיש הכי עשיר בעולם מקבל את המפתחות לאמריקה
זו הייתה בדיקה אופיינית לסטיב דייויס, העומד בראש חברת The Boring Company של מאסק. בטוויטר הוא צמצם הוצאות, הוריד מחירים של ספקים ומיהר לסלק את הדרג הבכיר ולערער את העובדים הזוטרים, אמרו עובדים לשעבר. גישת ה"לזוז מהר ולשבור דברים" עוררה בלבול וכאוס, נזכר מועסק אחר לשעבר.
אותו מרדף אחר יעילות שטלטל את טוויטר מכתיב את המהלכים גם בממשלה הפדרלית, שבה דייויס פועל כמתאם במחלקה ליעילות ממשלתית (DOGE) של מאסק. חרדה מחלחלת לסוכנויות ברחבי וושינגטון, מאחר שמאסק מוציא לפועל את התחייבותו של הנשיא טראמפ לקצץ בהוצאות הממשלה.
אד מרטין, הפרקליט שמינה טראמפ עבור וושינגטון די. סי, הציע לעזור לדייויס ולמאסק במשימתם, במכתב שפורסם ב-X (טוויטר לשעבר) ביום שישי. "אם יתגלה שאנשים עברו על החוק או אפילו פעלו בצורה שאינה אתית, נחקור אותם ונרדוף אחריהם עד קצה כדור הארץ", כתב מרטין.
DOGE השיגה גישה לטכנולוגיות בתוך מחלקות ברחבי הממשלה, לרבות הסוכנות האמריקאית לפיתוח בין-לאומי (USAID), משרד האוצר והסוכנות המפקחת על שירותי הרפואה והביטוח הרפואי Medicare ו-Medicaid. צוות DOGE נכנס למערכת התשלומים של משרד האוצר, שאותה הם סורקים, לדבריהם, בחיפוש אחר עדויות לבזבוז. טום קראוס, המשמש גורם רשמי ב-DOGE, התמנה לתפקיד בכיר במשרד האוצר, כך נכתב באתר הסוכנות.
ביום שבת הגביל שופט פדרלי בניו יורק באופן זמני את הגישה של DOGE למערכת התשלומים של האוצר. השופט פול אנגלמאייר, שמונה על ידי אובמה, קבע דיון בתיק ליום שישי.
הגישה הבלתי מתפשרת של DOGE ניכרה במיוחד בפירוק של הסוכנות האמריקאית לפיתוח בין-לאומי על ידי ממשל טראמפ. הסוכנות, הפועלת למתן סיוע מחוץ לגבולות ארה"ב, מנתה 10,000 עובדים וניהלה תקציב של 40 מיליארד דולר. דייויס ומאסק הם אלה המניעים כעת את המאמץ לסילוקה, אמר גורם ב-USAID. דייוויס נמצא בקשר שוטף עם פיטר מרוקו, המנהל את הסדר העבודה של USAID במסגרת משרד החוץ.

מפגינים נגד סגירת USAID בוושינגטון / צילום: Reuters, Anadolu
מעורבות עמוקה של דייויס בכל תחום
מעטים מאלה שהתמודדו עם מאסק בעבר הופתעו מתפקיד המרכזי שקיבל דייויס ב-DOGE. כאשר מנכ"ל טסלה ו-SpaceX רכש את טוויטר, נדהמו העובדים מהמעורבות העמוקה של דייויס בכל תחומי החברה. הוא השפיע על המוצר, על הרכש ועל משאבי האנוש.
הוא גם היה עסוק ללא הרף באיסוף נתונים כדי לצמצם עלויות. לפי ראיות מתביעה שהגישו עובדי טוויטר לשעבר ב-2023, דייויס השתתף בתכתובות דוא"ל הקשורות לקיצוץ בעלויות. לדוא"ל אחד שנשלח לדייויס ניתנה שורת הנושא "טיוטת אימייל לחיסכון יומי: 10 בנובמבר, 2022". דוא"ל אחר נשלח תחת הכותרת "RIF מוטעה" (קרי הפחתת כוח, Reduction in Force).
התביעה המתמשכת תיארה את דייויס כנחוש לחתוך עלויות לעומק כדי לרצות את מאסק. לפי התביעה, במהלך פגישה ב-2022 בהשתתפות סגניו של מאסק, אמר דייויס שחברת המדיה החברתית תפסיק לעבוד עם מתווכים כדי לנהל משא ומתן על חוזי שכירות כדי להפחית עלויות. כשנשאלו מדוע, דייויס ובני ברית אחרים של מאסק אמרו בפגישה, "זה מה שאילון רוצה", על פי התיעוד.
דייויס ביקש מסגנית נשיא תחום הנדל"ן דאז בטוויטר, טרייסי הוקינס, למצוא איך אפשר לחסוך 500 מיליון דולר בשנה. לאחר שהוקינס והצוות שלה הזהירו את דייויס מפני סיכונים פיננסיים של הפרת חוזי שכירות, כגון דמי סיום חוזה, אמר דייויס: "ובכן, אנחנו פשוט לא נשלם אותם. פשוט לא נשלם לבעלי הנכסים", לפי התביעה.
כשעובד בטוויטר אמר לדייויס שהחברה תצטרך היתר בנייה כדי להתקין חדר אמבטיה פרטי ליד משרדו של מאסק, דייויס התייחס לכך בזלזול. "אנחנו לא עושים את זה; אנחנו לא צריכים לציית לכללים האלה", אמר דייויס, לטענת התביעה.
עובד אחר לשעבר בטוויטר אמר בריאיון שדיוויס בדק פרטים כמו העלות למטר מרובע בהסכם שכירות או איך צוותים הסכימו על תעריפים עבור שירותים. אותו אדם אמר שטקטיקה נפוצה הייתה עצירת תשלומים לספקים, וכך לאלץ אותם לנהל משא ומתן מחודש על תנאים נוחים יותר עבור טוויטר.
העסק המריא בזכות שיטת הנחות מוזרה
דייויס, מעריץ של הסופרת איין ראנד ומהנדס תעופה וחלל שהשלים תארים באוניברסיטת פנסילבניה ובסטנפורד, הועסק בשלב מוקדם בחברת SpaceX. הוא עבד עבור מאסק במשך יותר משני עשורים.
במהלך שהותו הראשונה בוושינגטון ב-2008 עבד דייויס בחברת SpaceX ולמד לדוקטורט בכלכלה באוניברסיטת ג'ורג' מייסון. הוא הבחין במחסור באפשרויות לקנות פרוזן יוגורט במחוז, והחליט למלא את החסר. הוא קרא לחנות Mr. Yogato והיא זכתה במהירות ללקוחות מסורים, בין השאר בגלל האופן המוזר שבו הם היו יכולים לזכות בהנחות. לדוגמה: לקוחות ששרו יחד עם השיר משנות ה-80 "Mr. Roboto" קיבלו הנחה של 10%. לקוחות שהצליחו לשאול את דייויס שאלת טריוויה שלא ידע לענות עליה בנושא "סיינפלד" או סרטו של ניקולס קייג', "הפריצה לאלקטרז", קיבלו 10% הנחה.
בריאיון ב-2015 עם העיתונאי ג'ף פרלמן אמר דייויס שהוא היה סטודנט לתואר ראשון במנהל עסקים כאשר הסרט "ארמגדון", משנת 1998, עורר בו השראה להירשם ללימודי הנדסה. כך הגיע לתואר שני בהנדסת אווירונאוטיקה ובסופו של דבר ל-SpaceX. "לסיכום, כל נתיב חיי הוכוון מחדש על ידי סרט של ברוס וויליס", אמר דייויס.
אלכסנדר וורד ואלכסה קורס תרמו למאמר זה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.