מה קורה כשהאיש הכי עשיר בעולם מקבל את המפתחות לאמריקה

בתוך שבועות ספורים בתפקיד "מייעל המערכת הפדרלית", אילון מאסק חולל טלטלה חסרת תקדים בממשל האמריקאי • סוכנויות מרכזיות שותקו, בכירים הודחו, וצעירים חסרי ניסיון קיבלו גישה למערכות רגישות • לצד זאת נעצרו חוזים בזבזניים בסכומי עתק שמימנו משלמי המסים האמריקאים • אלפי עובדי ציבור יוצאים להפגנות, ובתי המשפט מנסים לבלום את המהלכים, אך המהפכה השקטה בוושינגטון כבר בעיצומה

אילון מאסק. עושה מהפכה באמריקה? / צילום: AP(Brandon Bell, עיבוד: גלובס
אילון מאסק. עושה מהפכה באמריקה? / צילום: AP(Brandon Bell, עיבוד: גלובס

לא בכל יום האיש הכי עשיר בעולם נכנס למקום שהוא לב קבלת ההחלטות - הבית הלבן. אילון מאסק אמנם לא התיישב על כיסא הנשיא, אלא קיבל תפקיד מטעמו - חריג ומורחב סמכויות - אבל כל האיתותים מעידים שהוא לא בא לשחק.

נחוש לרצות ומומחה לסיינפלד: הסגן של מאסק שמפעיל כוח עצום לחיסכון בעלויות

בתוך פחות מחודש, מאסק שיתק סוכנות ממשלתית שתקציבה 35 מיליארד דולר, הדיח בכירים שהתנגדו לו, והציב את אנשיו בעמדות מפתח בממשל האמריקאי. מינויו החריג על ידי הנשיא דונלד טראמפ לתפקיד "מייעל הממשל הפדרלי" מסמן את תחילתה של מהפכה שקטה במסדרונות הכוח בוושינגטון - מהפכה שעשויה לשנות את פני הממשל האמריקאי לבלי הכר. ומשם, הדרך להשלכות משמעותיות על העולם כולו - קצרה מאוד.

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Associated Press, Alex Brandon
 נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Associated Press, Alex Brandon

בתחילת פברואר, קבוצת מהנדסים צעירים מטעמו של מאסק קיבלה אישור לשהות מספר ימים במשרדי הסוכנות האמריקאית לפיתוח בינלאומי (USAID). הסוכנות הממשלתית מתוקצבת ב־35 מיליארד דולר בשנה, ואחראית על הסיוע ההומניטרי של ארה"ב בעולם כולו. הצעירים הציגו את עצמם כנציגי DOGE, ראשי תיבות של מחלקת היעילות הממשלתית (Department of Government Efficiency), יחידה חדשה שהוקמה על ידי הנשיא טראמפ ביום השבעתו ונמסרה לניהולו של מאסק במטרה לייעל את הממשל.

ראשי הביטחון של הסוכנות שניסו למנוע מהצוות גישה לחומר מסווג הושעו מיידית מתפקידם, על פי דיווח במגזין טיים. המהלך היה כה מהיר ודרמטי, שתוך ימים ספורים הסוכנות שניהלה סיוע הומניטרי עולמי הפכה למשותקת לחלוטין וכמעט כל 10,000 עובדיה הוצאו לחופשה מנהלית.

משתלט על הממשל כפי שהשתלט על טוויטר

לראש המבצע מונה אדם בשם סטיב דיוויס, מהנדס חלל מנוסה, שבמקרה או לא גם הוביל את מאמצי הקיצוץ של מאסק בטוויטר ב־2022, כך נחשף בוושינגטון פוסט. מיד לאחר השבעת טראמפ ב־20 בינואר, התגבש תחת פיקודו של דיוויס צוות המהנדסים האמונים על היחידה החדשה. חלקם בני 19 בלבד, רובם המכריע מעמק הסיליקון, חסרי כל ניסיון בעבודה ממשלתית ונדרשים כעת לסיווג ביטחוני גבוה.

מאסק מצדו לא הסתיר את שביעות רצונו מהמהלך. הוא צייץ ברשת X שבבעלותו כי "USAID היא ארגון פשע שהגיע זמנו למות", ולמחרת הכריז כי "בילינו את כל סוף השבוע בהכנסת הסוכנות למגרסה". יש שיגידו שההשתלטות של מאסק על רשת X, עוד כשהייתה טוויטר, מזכירה באופן מטריד את שמתחולל עכשיו בממשל האמריקאי. מהביוגרפיה על מאסק מאת וולטר אייזקסון שפורסמה ב־2023, עולה כי השיטות שהופעלו בוושינגטון כמעט זהות לאלו שיושמו בהשתלטות על טוויטר באוקטובר 2022. למשל, כפי שעשה אז, גם במשרדי הממשל הפדרלי הוצבו מיטות לעבודת לילה אינטנסיבית.

וזו לא ההתנהלות היחידה של מאסק בוושינגטון שעוררה תמיהה. לפי דיווח בניו יורק טיימס, כבר בשבוע הראשון ביקש מאסק לישון בבית הלבן, ולאחר שבקשתו נדחתה בחר להתמקם בלשכה ההיסטורית של מזכיר המלחמה בבניין אייזנהאואר הסמוך.

בתוך פחות מחודש: צעדיו של מאסק לייעול הממשל


הסוכנות האמריקאית לפיתוח בינ"ל
הסוכנות, שמתוקצבת ב-35 מיליארד דולר בשנה, שותקה ואלפי עובדיה הוצאו לחופשה מנהלית


משרד החינוך
בוטלו תוכניות מתקופת ממשל ביידן, בהן הכשרות וסדנאות בנושאי צדק, שוויון, גיוון וחינוך אנטי-גזעני


סוכנות הנכסים הפדרלית
תוכנית קיצוצים שכוללת מכירת חצי מהנכסים הפדרליים והעברת אלפי עובדים ממקומם


משרד החקלאות
בוטלו חוזים כמו שירותי ייעוץ ליערות בברזיל ותוכניות חונכות בנושא טביעת הרגל הפחמנית


המחלקה לביטחון המולדת
בוטלו חוזים לשירותי תמיכה בתוכנית לניהול חוסן, אנרגיה וקיימות, הוסרו דפי מידע על קהילת הלהט"ב מאתר המחלקה


מחלקת הבריאות ושירותי האנוש
בוטלו עשרות חוזים בהיקף של 182 מיליון דולר, המיועדים להוצאות מנהליות ולא נוגעים כלל לענייני בריאות

המינויים שביצע היו מפתיעים לא פחות: כך לדוגמה נחשף בוושינגטון פוסט כי תוך שבועיים בלבד מתחילת עבודתו, מאסק מינה אדם בשם לוק פאריטור, צעיר בן 23 שהיה מתמחה בחברת SpaceX שלו, לתפקיד בכיר שהעניק לו גישה למערכות רגישות בשתי סוכנויות ממשל במקביל - USAID ומשרד הבריאות.

המהלכים של מאסק הגיעו גם למשרד החינוך האמריקאי - שם התנהלה מתקפה שיטתית על תוכניות מעידן ביידן, כך לפי תחקיר של הוושינגטון פוסט. צוות DOGE השתמש בכלי בינה מלאכותית לניתוח נתונים פיננסיים במטרה לזהות ולבטל כל חוזה שאינו מחויב על פי חוק. עוד פורסם כי בתחילת החודש החל הצוות לפרסם באתר המשרד את רשימת התוכניות שמאסק ביטל, תחת הכותרת "נקודות שפל". בין התוכניות שבוטלו: הכשרות מורים בנושאי צדק, שוויון וגיוון, סדנאות על דה־קולוניזציה של תוכנית הלימודים, והכשרות בנושא חינוך אנטי־גזעני. אחד מאנשי מאסק תייג את התוכניות הללו כ"אידיאולוגיות מפלגות ורעילות במערכת החינוך".

המאבק על השליטה במערכות הליבה של הממשל האמריקאי הגיע לנקודת רתיחה כשהפקיד הבכיר דיוויד לברייק התייצב מול צוותי מאסק. הוא סירב לתת להם גישה למערכת התשלומים הפדרלית - מערכת רגישה המטפלת בתשלומים בשווי טריליוני דולרים מדי שנה, ומנוהלת באופן מסורתי על ידי קבוצה מצומצמת של עובדי מדינה מנוסים. צוות מודיעין האיומים של המשרד הזהיר במסמך פנימי שנחשף בעיתון דה וורג' כי אפילו גישת "קריאה בלבד" של אנשי DOGE למערכת מהווה את "סיכון האיום הפנימי הגדול ביותר" בתולדות המשרד. כאשר הוושינגטון פוסט החל לחקור את המסמך, התגובה הייתה מהירה: כותב האזהרה "הוסר" מתפקידו.

אידיאולוגיה לצד שאיפות עסקיות

צעד דרמטי נוסף של צוות מאסק מתרחש בסוכנות הנכסים הפדרלית (GSA) - אחת הסוכנויות החיוניות ביותר בממשל האמריקאי. ה־GSA מתפקדת כמעין "מחלקת תפעול" של הממשל, ומנהלת את כל הנדל"ן, המבנים והתשתיות הטכנולוגיות הפדרליות. הוושינגטון פוסט מתאר את הסוכנות הזאת כ"גזע המוח" של הממשל - החלק שמנהל את הפעולות הבסיסיות והחיוניות ביותר. לפי מספר תחקירים, השליטה ב־GSA היא הישג אסטרטגי משמעותי עבור מאסק, שכן היא מעניקה לצוותו גישה ושליטה לא רק בנכסים פיזיים, אלא גם בתשתיות הטכנולוגיות החיוניות של הממשל האמריקאי.

כחלק מהפעילות של צוות DOGE במוקדי הכוח בוושינגטון, מינה ממשל טראמפ את סטיבן אהיקיאן, מנהל בכיר לשעבר מעמק הסיליקון ואיש אמונו של מאסק, לעמוד בראש הסוכנות. הוא הציג במהירות תוכנית קיצוצים מרחיקת לכת, שכוללת מכירת מחצית מכל הנכסים הפדרליים בארה"ב והעברה כפויה של אלפי עובדים ממקומם.

לפי מייל שהגיע לידי הוושינגטון פוסט, אהיקיאן הודיע ל־2,000 עובדים שהם עשויים להיות מועברים למשרדים מרוחקים מאוד ממקום מגוריהם - למשל, מצפון קרוליינה לקולורדו. העובדים הועמדו בפני דילמה קשה: עליהם להחליט אם לקבל את הצעת הפרישה מרצון של מאסק, הכוללת שמונה חודשי שכר, לפני שידוע להם אם ולאן יועברו. כך הם נאלצים לבחור בין פרישה מיידית לבין הישארות בעבודה - מבלי לדעת אם יצטרכו לעקור את משפחותיהם למדינה אחרת.

ומה מניע את מאסק לפעול בצורה כה נחרצת בתוך מסדרונות הממשל? על פי המקורות השונים, המניעים שלו משלבים אידיאולוגיה ושאיפות עסקיות. בחזרה לביוגרפיה על מאסק שפורסמה ב־2023, שם נכתב כי מאסק מתנגד בתוקף למה שהוא מכנה "וירוס ההתעוררות" (Woke) - תפיסות פרוגרסיביות בנושאי גזע, מגדר ושוויון שלטענתו השתלטו על הממשל.

לצד המניעים האידאולוגיים, קיים גם כמובן מניע עסקי מרכזי. על פי דה וורג', מאסק רואה בשליטה במערכות הממשל הזדמנות להפוך את הרשת החברתית שלו, X, לפלטפורמה הרשמית של הממשל האמריקאי, הן לתקשורת והן לביצוע תשלומים. המודל שעומד לנגד עיניו הוא וויצ'אט, האפליקציה הסינית ששולטת בכל היבטי החיים הדיגיטליים בסין.

בינתיים, צוותי מאסק כבר פועלים לקדם חזון זה, ומזינים כמויות עצומות של מידע ממשלתי למערכות בינה מלאכותית. המטרה המוצהרת היא לזהות תוכניות שלדעתם "לא רצויות" ולבחון אילו תפקידים ממשלתיים ניתן להעביר מידי עובדים למכונות.

ניגודי עניינים מדאיגים ומהלכים סלקטיביים

בזמן שהנשיא טראמפ ומאסק טוענים לחשיפת "בזבוז ושחיתות" בהיקף של מיליארדי דולרים בממשל הפדרלי, תחקיר מקיף של הניו יורק טיימס מהשבוע האחרון חושף תמונה מורכבת של פעילות סלקטיבית וניגודי עניינים מדאיגים. התחקיר מגלה בין היתר כי במקביל לטענות על שחיתות, הממשל מפרק באופן שיטתי את מנגנוני הפיקוח והבקרה.

לראיה, טראמפ פיטר 17 מפקחים כלליים האמונים על חקירת בזבוז ושחיתות, זאת תוך הפרה של החוק המסדיר את פיטוריהם. הוא גם הדיח את ראשי המשרד לאתיקה ממשלתית ומשרד היועץ המיוחד, ואף חתם על צו המורה למשרד המשפטים להפסיק לאכוף את החוק נגד שוחד של פקידי ממשל זרים, בטענה שהדבר "מקשה על חברות אמריקאיות להתחרות בשווקים הבינלאומיים".

במקביל, משרד המשפטים ביטל שורה של תיקים פליליים נגד תומכי הנשיא. בין המקרים הבולטים: ביטול כתב האישום נגד ראש עיריית ניו יורק אריק אדמס, הפסקת חקירת מימון הקמפיין של חבר הקונגרס אנדי אוגלס, וביטול האישומים נגד חבר הקונגרס לשעבר ג'פרי פורטנברי שהואשם בשקרים ל־FBI. טראמפ אף מינה את צ'רלס קושנר, אביו של חתנו שהורשע בהעלמות מס וזכה לחנינה בקדנציה הקודמת שלו, לתפקיד שגריר בצרפת.

סוגיית ניגודי העניינים בולטת במיוחד סביב פעילותו של מאסק, המחזיק בחברות המקבלות חוזים בשווי מיליארדים מהממשל הפדרלי, בזמן שהוא מקבל החלטות המשפיעות ישירות על תחומים אלה. כך למשל, מאסק ממשיך לנהל את SpaceX בזמן שהוא מעורב בהחלטות הנוגעות לתקציבי החלל. הבית הלבן מסרב לחשוף אם הוענק למאסק פטור מיוחד כנדרש בחוק, המגדיר כפשע מעורבות של עובדי ממשל בהחלטות המשפיעות על האינטרסים העסקיים שלהם. יתרה מזאת, בעוד שמאסק הצהיר על כוונתו להגיש דוח על ניגודי עניינים, הודיע הבית הלבן כי דוח זה יישאר חסוי.

עוד עולה מהתחקיר כי טענותיהם של מאסק וטראמפ על שחיתות נרחבת נותרות ברובן ללא ביסוס. כך למשל, מאסק טען בפגישה בבית הלבן לגילוי "הונאות מאסיביות" במערכת התשלומים הפדרלית, וטען שיש עובדי ממשל שמתעשרים בסודיות בעשרות מיליוני דולרים, אך לא סיפק כל תיעוד או הוכחות לטענות אלה.

האמריקאים מתקוממים, בתי המשפט מתערבים

המאבק נגד מהלכי מאסק מתנהל כעת בשלוש זירות מרכזיות: ברחוב, בבתי המשפט ובקונגרס. בצפון וירג'יניה, אזור המאכלס עשרות אלפי עובדי ממשל פדרליים, מתקיימות אסיפות חירום חסרות תקדים. אולמות שבדרך כלל מושכים עשרות משתתפים מתמלאים כעת במאות עובדים מודאגים, כך לפי מספר תחקירים.

מחאה נגד מאסק מחוץ למשרד האוצר בוושינגטון / צילום: ap, Jose Luis Magana
 מחאה נגד מאסק מחוץ למשרד האוצר בוושינגטון / צילום: ap, Jose Luis Magana

גם בזירה המשפטית ההתפתחות דרמטית. השופט הפדרלי פול אנגלמאייר הוציא צו מניע ה זמני האוסר על צוות DOGE לגשת למערכות הרגישות של משרד האוצר. בהחלטתו, הזהיר השופט מפני "נזק בלתי הפיך" שעלול להיגרם אם הצוות של מאסק יקבל גישה למידע רגיש. התגובה לא איחרה לבוא: מאסק האשים בציוץ ב־X את השופטים ב"הגנה על שחיתות", וסגן הנשיא ג'יי.די ואנס טען כי בית המשפט חורג מסמכותו.

ומה בכלל מאפשר למאסק לפעול בכזאת קלות וחופשיות? התשובה היא מבנה משפטי ייחודי. הנשיא טראמפ מינה אותו ל"עובד ממשל מיוחד", תפקיד שבדרך כלל שמור ליועצים חיצוניים חלקיים. אך בניגוד ליועצים רגילים, מאסק קיבל סמכויות חסרות תקדים. במקביל, הבית הלבן מסרב לחשוף אם הוענק למאסק פטור מיוחד המאפשר לו לקבל החלטות בתחומים שבהם יש לו אינטרסים עסקיים - סוגיה שמעוררת דאגה רבה בקרב מומחי אתיקה.

מאסק על שער מגזין טיים האחרון. קיבל לידיו את הבית הלבן
 מאסק על שער מגזין טיים האחרון. קיבל לידיו את הבית הלבן

ההיסטוריון דאגלס ברינקלי, תיאר את מאסק בראיון לניו יורק טיימס כ"פורע חוק בודד" הפועל ללא כל פיקוח. "אין אף גורם שמחזיק את מאסק אחראי למעשיו. זהו אות מבשר רע להרס המוסדות", אמר. לדבריו, המהלכים הנוכחיים מאתגרים את עקרונות היסוד של הדמוקרטיה האמריקאית. "מאז 1787, המערכת התבססה על איזונים ובלמים - אף רשות לא הייתה עליונה, וכולן נדרשו לעבוד יחד", הוא מסביר. "החזון של מאסק וטראמפ שונה לחלוטין: רשות מבצעת חזקה במיוחד, כשהקונגרס ובתי המשפט כפופים לה".

מעניין לציין שעד כה, הצבא הוא המוסד היחיד שנותר מחוץ להישג ידו של מאסק. עובדה זו לא נעלמה מעיניו של סטיב באנון, יריבו של מאסק, שמאתגר אותו בפומבי לנסות להשתלט על הפנטגון. כתב הוורג' אף מעלה תרחיש קיצוני: בהתחשב בהיקף השליטה של מאסק במערכות הממשל, "הפיכה נגד־מאסקית" מצד הצבא אינה בלתי אפשרית.

כעת, פחות מחודש מאז נכנס מאסק לתפקידו, השאלה הגורלית המרחפת מעל וושינגטון היא האם המוסדות הדמוקרטיים שעיצבו את ארה"ב מאז היווסדה יצליחו לבלום את עוצמתו של האדם העשיר בעולם, או שמא פני הממשל האמריקאי ישתנו באופן דרמטי ואולי גם בלתי הפיך.