דיווח: ענקית השבבים TSMC תדון ברכישת פעילות אינטל

יצרנית השבבים הגדולה בעולם TSMC (טייוואן סמיקונדקטור) שוקלת לרכוש את השליטה באינטל לבקשת ממשל טראמפ, כך מדווחות רשתות כמו בלומברג ורויטרס • המהלך עשוי לצאת לפועל כחלק מעידוד הממשל האמריקאי להגדיל את ייצור השבבים המתקדמים במערב ובארה"ב בפרט, ובה בעת לא לתת לאינטל לקרוס

מארק ליו מנכ''ל TSMC / צילום: Reuters, Carlos Barria
מארק ליו מנכ''ל TSMC / צילום: Reuters, Carlos Barria

אחרי שורה של ספקולציות שהופרחו לחלל האוויר, כאילו אינטל תימכר לידיה של המתחרה קוואלקום, או שמפעל גלובל פאונדריז ימוזג איתה, הולכים ורבים דיווחים על עסקה אחרת שיש בה לא מעט הגיון: יצרנית השבבים הגדולה בעולם TSMC (טייוואן סמיקונדקטור) שוקלת לרכוש את השליטה באינטל לבקשת ממשל טראמפ, כך מדווחות רשתות כמו בלומברג ורויטרס.

המהלך עשוי לצאת לפועל כחלק מעידוד הממשל האמריקאי להגדיל את ייצור השבבים המתקדמים במערב ובארה"ב בפרט, ובה בעת לא לתת לאינטל לקרוס, דבר שעשוי לסכן את עתיד תעשיית השבבים של המערב. מניית אינטל קפצה בשבוע האחרון ב- 26%, ככל הנראה על רקע השמועות על התכנות העסקה. בשעה האחרונה, על רקע הדיווחים, מזנקת מניית TSMC ביותר מ- 3%.

על פי מקור ששוחח עם בלומברג, צוותו של טראמפ העלה את הרעיון בפגישה עם נציג של TSMC, והחברה עצמה שקלה אותו. עם זאת, לא ידוע האם אינטל בכלל מעוניינת בעסקה. על פי הדיווחים המגעים נמצאים בשלבים מוקדמים בלבד ותנאיה טרם גובשו, אבל אם תושלם היא תהפוך את TSMC, כבר כיום יצרנית השבבים הגדולה בעולם, שאחראית על ייצור המעבדים המתקדמים ביותר של אנבידיה, אפל, אמזון וקוואלקום, לבעלים של כמה מהמפעלים המתקדמים בארה"ב, אירלנד, מלזיה וכן שני מפעלים בישראל- פאב 28 ו- 38 בקרית גת.

על פי בלומברג, מדובר בעסקה מורכבת מהשתלטות גרידא של החברה הטייוואנית על אינטל. בממשל דוחקים בחברות שבבים אמריקאיות לקחת חלק במימון העסקה, לצד תמיכה ממשלת ארה"ב. האם הממשל מאלץ את לקוחותיה של TSMC להציל את אינטל?

בממשל טראמפ מעוניינים בשימור ייצור השבבים בארה"ב וחרדים מהתרסקות של אינטל, שעלולה לשים את הגולל על ייצור שבבים מתקדמים על ידי חברה אמריקאית. מלבד אינטל, פעילות בארה"ב חברות כמו טאואר או גלובל פאונריז שמייצרות שבבים אנלוגים או שבבים בעלי גאומטריה גדולה מדי כדי להפעיל שרתי ענן, שרתי בינה מלאכותית, טלפונים או מחשבים אישיים. אינטל לא הצליחה להתעלות על TSMC בייצור מעבדים בעלי גאומטריה זעירה דיו - מעגלים של פחות מ- 7 ננומטר - כדי למשוך לקוחות גדולים כמו אנבידיה או אפל.

אינטל מתחרה עם חברות רבות בו זמנית ובשווקים רבים, אך נראה כי התחרות החשובה ביותר לממשל האמריקאי על טכנולוגית הייצור שלה, ובמקום זה, כאמור, אינטל מפגרת אחרי TSMC כמה דורות. יתר על כן, כמה מהמעבדים החדשים שלה מיוצרים בטייוואן. אינטל מנסה כעת לגשר על הפער באמצעות השקעת ענק בטכנולוגייית ייצור של 1.8 ננומטר שתושק, אם תעבור את כל הבדיקות בהצלחה, רק בשנה הבאה.

אינטל תוכל ללמוד מ TSMC כיצד לייצר שבבים מתקדמים בסדרי גודל תעשיתיים במפעליה בארה"ב ובישראל ובכך לנתר כמה דורות קדימה. יחד עם זאת, הדבר עשוי ליצור מונופול שבבים גלובלי ודומיננטי במיוחד, עוד יותר מהקיים כיום בטייוואן. במקרה שכזה, לקוחותיה של TSMC, שהן מתחרותיה של אינטל בפיתוח שבבים לשרתים ומחשבים, עשויים לדרוש מיחידת המו"פ של אינטל להתפצל ממנה ולהמכר.

אוראל לוי, שותף בקרן ההשקעות ANEK, מסביר כי "התרחיש הסביר הוא ש- TSMC תבחר להרחיב את הקיבולת והטכנולוגיות המתקדמות שלה בארה"ב בתמורה לתמיכה ממשלתית נוספת, מהלך שיישא סיכון נמוך יותר מאשר חילוצה של אינטל ממצבה הנוכחי. רעיונות נוספים שהועלו, כמו העברות הזמנות בתחום האריזה מ- TSMC לאינטל לא נראות פרקטיות בשל המתחים שיתעוררו בשל השותפות הקיימת בין TSMC לAmkor בתחום האריזות המתקדמות".