הכותבים הם השותפים המייסדים במשרד עורכי הדין הופמן & פרידנברג המתמחה בענייני משפחה וירושה
דירת מגורים שנרכשה על־ידי הבעל בהלוואת מימון מלאה מהחברה הקבלנית של אביו, נרשמה על שמו. כאשר האישה עתרה לשיתוף בזכויות, טען הבעל כי מדובר במתנה שניתנה לו על־ידי אביו. האבחנה בין הלוואות למתנות שערכה השופטת שלי אייזנברג מדגישה את הצורך לבחון עסקאות מקרקעין של בני זוג לא רק בעיניים נדל"ניות, אלא גם בעיניים "משפחתיות".
● טור סופ"ש | האופוריה חזרה: יזמי הנדל"ן שמשוכנעים שמחירי הדירות ימשיכו לטוס
● הבום של פורטוגל והצניחה של גרמניה: המפנה במחירי הנדל"ן באירופה
עובדות המקרה: במסגרת סכסוך גירושים ארוך ומורכב טענה האישה כי בעלה שכנע אותה לוותר על עתיד אישי מבטיח לטובת הקריירה שלו כרופא בלונדון. כפיצוי על כך, לטענתה, הבטיחו הבעל ואביו כי ירשמו על שמה מחצית מדירה שתיבנה בפרויקט יזמות שהוביל אבי הבעל. לאחר שהתברר כי הדירה נרשמה על שם הבעל בלבד, תוך חתימה על הסכם הלוואה שנטל מאביו לצורך רכישת הדירה ובנוסף נרשמה על הדירה גם משכנתא לטובת האב - פנתה האישה לבית המשפט כדי שיצהיר על בעלותה במחצית הדירה ויורה על פירוק השיתוף בה.
החוק: חוק המקרקעין אומנם קובע כי המרשם החוקי מחייב, אולם הזכויות הרכושיות מוגנות בחוק יחסי ממון שמעניק שיתוף בנכסים שנצברו במהלך הנישואים - ללא הבחנה על שם מי נרשמו - אלא אם התקבלו בירושה או במתנה.
ההחלטה: הדירה היא נכס השייך במשותף לבעל ולאישה. לאור הסכם ההלוואה שנחתם בין הבעל לאביו, נקבע כי הדירה לא ניתנה במתנה כפי שניסה הבעל לטעון, אלא נרכשה במשותף על־ידי הזוג, שגם היה זה שפורע את ההלוואה אם האב היה דורש זאת במהלך חיי הנישואים.
העובדה שדמי השכירות הופקדו לחשבונו של הבעל ושימשו את חיי המשפחה, מחזקת את ההכרעה כי מדובר בנכס משותף. לצד זאת נקבע כי השיתוף בזכויות כפוף לשיתוף בחובות, ולפיכך האישה חייבת לשאת במחצית הלוואה לאביו של הבעל.
גדרי השיתוף הזוגי
המשמעות: מתנה במקרקעין שמעניקים הורים לילדיהם הנשואים מחויבת ממילא בהסכם כתוב על־פי חוק המקרקעין, ולפיכך ראוי לנצל חובה זו כדי לקבוע בפירוש את גדרי השיתוף הזוגי ביחס לאותו הנכס.
הענקת נכס כנגד הלוואת מימון בגובה מלוא השווי אינה מחריגה את הנכס משיתוף רכושי בין בני זוג, אלא להפך - היא הופכת אותו לנכס משותף שנרכש ביחד, וזאת בשונה מנכס שניתן במתנה ומוחרג מן השיתוף על־פי חוק יחסי ממון.
פסק הדין מדגיש את החשיבות לערוך תכנון מקדים בכל הקשור להעברות בעלות בנכסי מקרקעין, לרבות גם באמצעות מומחים מהתחומים המשיקים לעסקת המקרקעין עצמה.
תמ"ש (חיפה) 9662-12-19
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.