נשיאי המכללות מצטרפים לנשיאי האוניברסיטאות: אם היועמ"שית תפוטר - נצא למאבק

בגילוי דעת שפרסמו אתמול נשיאי האוניברסיטאות נכתב כי היועמ"שית גלי בהרב-מיארה "מילאה את תפקידה במקצועיות ובאומץ רב", וכי הקריאות לפטרה "אינן אלא קריאות להיפטר משלטון החוק" • יממה לאחר מכן, ראשי 10 מכללות הצטרפו לקריאה • שר החינוך קיש: "האיומים לא מרתיעים אותנו"

היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין
היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

שמונה נשיאי אוניברסיטאות המחקר התריעו אתמול (א') כי אם המהלך להדחת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה ייצא אל הפועל, תהיה זאת "סכנה חסרת תקדים לשלטון החוק". בגילוי הדעת שפרסמו אתמול בבוקר, נשיאי האוניברסיטאות הודיעו כי אם היועמ"שית תפוטר, הם יכריזו על שביתה אישית וייצאו להפגין. כעת, יממה לאחר מכן, גם 10 ראשי מכללות מצטרפים לקריאה. 

הממשלה נגד היועמ"שית: מה הסיכוי להדחה, ומה ההשפעה של נתניהו
שאלות ותשובות | המהלך החריג להדחת היועמ"שית: משך ההליך, הפרוצדורה וההשלכות

נשיאי האוניברסיטאות כתבו אתמול בגילוי הדעת כי "במשטר הדמוקרטי הנהוג בישראל, היועצת המשפטית היא שומרת הסף החשובה ביותר מפני פגיעה אפשרית של הממשלה בזכויות אזרח ובזכויות פרט של תושבי המדינה. היא ששומרת על סדרי משטר תקינים. היא שמהווה, יחד עם בתי המשפט, את החיץ בין שלטון דמוקרטי בו איזונים ובלמים על הממשלה הם הכרחיים - לבין שלטון דיקטטורי עריץ בו הממשלה יכולה לעשות כאוות נפשה".

לדברי נשיאי האונירבסיטאות, "היועצת המשפטית היא עובדת ציבור ולא פוליטיקאית. כל 'חטאה' הוא בכך שמילאה את תפקידה במקצועיות רבה ובאומץ רב. לפיכך, הקריאות של שרים בממשלה ושל חברי כנסת לפטרה, אינן אלא קריאות להיפטר משלטון החוק. פגיעה בשלטון החוק תביא לפגיעה אנושה בחברה הישראלית, ובכלל זה בכלכלה ובביטחון. לכן, אם תפוטר היועצת המשפטית, נכריז על שביתה אישית שלנו, נצא להפגין נגד המהלך ונקרא לגורמים אחרים לעשות כמונו. אנחנו מפצירים בגורמים אלה להצהיר בהקדם האפשרי על כוונתם לפעול".

על גילוי הדעת חתומים נשיא אוניברסיטת חיפה ויו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות, פרופ' גור אלרואי; נשיא אוניברסיטת בן גוריון בנגב, פרופ' דניאל חיימוביץ; נשיא מכון ויצמן למדע, פרופ' אלון חן; נשיא האוניברסיטה העברית בירושלים, פרופ' אשר כהן; נשיא הטכניון-מכון טכנולוגי לישראל, אורי סיון; נשיא אוניברסיטת תל אביב, פרופ' אריאל פורת; נשיא אוניברסיטת בר-אילן, פרופ' אריה צבן; ונשיא האוניברסיטה הפתוחה, פרופ' ליאו קורי. 

היחיד שבחר שלא לחתום על גילוי דעת מבין תשעת החברים בוועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) הוא נשיא אוניברסיטת אריאל בשומרון, פרופ' אהוד גרוסמן. 

כאמור, ראשי 10 מכללות הצטרפו היום (ב') לקריאה - ובהם פרופ' שלום אליעזר, נשיא מכללת תל חי; פרופ' ניסים בן דוד, נשיא מכללת גליל מערבי; פרופ' סמדר דוניצה-שמידט, נשיאת מכללת סמינר הקיבוצים; פרופ' יצחק הרפז, נשיא המכללה האקדמית עמק יזרעאל; פרופ' גליה צבר, נשיאת המכללה האקדמית תל אביב-יפו; פרופ' מיכאל קלינגהופר, נשיא האקדמיה למוסיקה ומחול בירושלים; פרופ' אביעד קליינברג, נשיא המרכז האקדמי רופין; פרופ' עדי שטרן, נשיא בצלאל; ופרופ' אברהם שיצר, נשיא מכללת כנרת. 

בגילוי הדעת שפרסמו היום ראשי המכללות נכתב בין היתר: "אנו חושבים שהקריאה של שרים וחברי כנסת לפטר את היועצת המשפטית לממשלה בנסיבות הנוכחיות היא הלכה למעשה קריאה לחיסול שלטון החוק. אין לנו ספק כי פגיעה בה ובשלטון החוק יפגעו אנושות בהיותה של ישראל דמוקרטיה ליברלית, בהסכמות החברתיות עליהן הוקמה מדינת ישראל, בלכידות החברתית, בכלכלה, במדע ובביטחון המדינה. לכן, אם תפוטר היועצת המשפטית, נצא למאבק אזרחי ציבורי מקיף ונקרא לאחרים לעשות כמונו. אנו קוראים לחברי הממשלה לעצור את המהלך המסוכן הזה".

שר החינוך קיש: "האיומים לא מרתיעים אותנו"

בשבוע שעבר הודיע שר המשפטים יריב לוין כי החל בהליך להדחת היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה. בשלב הראשון ביקש לוין כי הממשלה תכריז על בהרב-מיארה אי-אמון. טרם נקבעה ישיבה לדון במהלך. לוין טוען כי היועמ"שית מערימה קשיים על המדינה ביישום מדיניותה, והתנגדה למהלכי חקיקה ויוזמות ממשלתיות, למרות שלטענתו מדובר במהלכים חוקיים.

שר החינוך יואב קיש השיב לגילוי הדעת של נשיאי האוניבסיטאות. בפוסט שפרסם אתמול ברשת X (לשעבר טוויטר), הוא צירף עותק של המכתב שנשלח בתגובה לדבריהם ומסר: "האיומים בשביתה כדי להשפיע על מדיניות לא מרתיעים אותנו. קץ הדמוקרטיה לא יגיע בגלל פיטורי היועמ"שית, אלא להפך - סוף-סוף רצון העם יבוא לידי ביטוי".