ההצעה הירדנית לסיום המלחמה בעזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התוכנית הירדנית לפירוק חמאס מנשקו; נתניהו מחדש את הלחימה בעזה, אבל הציבור הישראלי מותש; איך סופרים את ההרוגים בעזה?; וכוכבת הרשת שאיבדה קמפיין בעקבות תמיכה בישראל, ותובעת • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הצעד החריג של ארדואן נגד המשקיעים בבורסה הטורקית
"וושינגטון היא האויב": האמריקאי שהפך למרגל עבור הקרמלין
מלחמה רב זירתית? "בלבנון שמחים שישראל ממשיכה לתקוף את חיזבאללה"

1 ההצעה הירדנית לסיום המלחמה: הגליית 3,000 פעילי חמאס

בעקבות חידוש הלחימה בין ישראל לחמאס, ירדן מציעה "להגלות 3,000 פעילי חמאס מעזה כדי לסיים את המלחמה", כך לפי פרסום במידל איסט איי. התוכנית של ירדן כוללת "פירוק חמאס מנשק, והעברת השליטה ברצועה לרשות הפלסטינית".

מקורות אמריקאיים ופלסטינים שנחשפו לתוכנית ירדנית, אמרו למידל איסט איי כי בין המחבלים שיוגלו יכללו גם בכירים צבאיים, אזרחים ופעילים. במקביל, התוכנית קוראת "לפירוק חמאס ופלגי התנגדות אחרים בעזה מנשקם, לפי לוח זמנים מתוכנן". המטרה של הירדנים היא שהתוכנית תסיים את שלטון חמאס ברצועה, ותעביר את המושכות לרשות הפלסטינית.

יש לציין שהצעות דומות כבר עלו פעמים רבות בעבר מצד ישראל "שהציעה כי מנהיגי חמאס יעזבו את עזה בתמורה לסיום המלחמה". אולם, "בכירי חמאס דחו בעקביות קריאות להתפרקות מנשקם או לעזיבת עזה, והתעקשו כי ימשיכו לשאת נשק כל עוד הכיבוש הישראלי נמשך".

מתוך המידל איסט איי. לקריאת הכתבה המלאה

2הוול סטריט ג'ורנל: הגישה החדשה של נתניהו בשדה הקרב קורעת את הציבור הישראלי

נתניהו ומקורביו טוענים כי על מנת להביס את חמאס יש צורך בהמשך פעולה צבאית, אולם רוב הציבור הישראלי עייף מהמלחמה ורוצה שהפסקת האש תימשך. בכתבה בנושא בעיתון הוול סטריט ג'ורנל נכתב כי "נתניהו וצוות הביטחון הלאומי החדש שלו מתכננים מתקפה קרקעית רחבת היקף בעזה מתוך אמונה שתפיסה והחזקה של רצועות שטח תאפשר להם להביס סוף סוף את חמאס". אולם, "הגישה החדשה של נתניהו צפויה לעורר מחלוקת בקרב ישראלים. רוב הסקרים מראים שרוב גדול של ישראלים, כולל רוב מהימין, רוצים שהלחימה תיפסק כחלק מעסקה שתשיב את החטופים הישראלים מעזה", נכתב בוול סטריט ג'ורנל.

בתחילת השבוע צה"ל נכנס קרקעית לצפון רצועת עזה ופרס כוחות בציר נצרים. ישראל תקפה אתרים אסטרטגיים וחיסלה מנהיגים פוליטיים של חמאס בעזה. ישראל גם הכריזה כי תתפוס בהדרגה שטחים מעזה כל עוד חמאס מחזיק בני ערובה. לפי הוול סטריט ג'ורנל "הצעדים האלה מסמנים את תחילתה של תכנית קרב חדשה. נתניהו וקבוצת יועצים בכירים וניציים שמונו בחודשים האחרונים טוענים שיש להביס את חמאס בכוח נשק בשדה הקרב לפני שניתן יהיה להתקדם לפתרון פוליטי כלשהו לגבי גורל עזה".

בוול סטריט ג'ורנל נכתב שבעבר בכירים ביטחוניים אכן חשבו שניתן להחליש את חמאס צבאית, אך זאת במקביל לאלטרנטיבה שלטונית חדשה בעזה "כדי באמת לסיים את השפעת חמאס".

המתנגדים לגישת נתניהו טוענים "שהפסקת אש ממושכת ושיקום עזה, בשילוב עם ברית אזורית חזקה יותר, יעמידו את ישראל בעמדה טובה יותר לחסל את חמאס בעתיד".

אולם, "יועציו החדשים של נתניהו אומרים שישראל יכלה להזיק לחמאס הרבה יותר אילולא עוכבה על ידי מחסור בתחמושת ולחץ מצד ממשל ביידן להשתמש בפחות כוח ולספק סיוע הומניטרי". מה שכעת מתאפשר תחת ממשל טראמפ "שהאיץ את הזרמת התחמושת ועודד את ישראל להסיר את הכפפות. תבוסת חיזבאללה גם משמעה שלישראל יש יותר כוחות שניתן לפרוס בעזה כדי להחזיק שטח ולשלוט על אספקת הסיוע".

"המתנגדים טוענים שלא ניתן לחסל את חמאס ללא פתרון פוליטי ודיפלומטי שמציע אלטרנטיבה לארגון הלוחם. פעולות צבאיות נוספות מסכנות את חייהם של בני הערובה שנותרו ויגרמו נזק נוסף לאזרחים בעזה", נכתב. המתנגדים טוענים שהחזרה ללחימה והגישה החדשה של נתניהו שוחקת את החברה הישראלית שכבר "שחוקה מהמלחמה והמילואימניקים המותשים לא יכולים לשאת את הנטל של המשך המלחמה".

יוחנן פלסנר, נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה אמר לוול סטריט ג'ורנל כי "עם חברה ישראלית מפולגת, גיוס מספרים גדולים יותר של מילואימניקים לסבב חדש בעזה עלול להיות מאתגר".

"ישראלים רבים מרגישים שישראל תצטרך לחזור למלחמה בעזה בסופו של דבר, אך רוצים שהממשלה תשים בצד את היעד של חיסול חמאס כל עוד החטופים לא שוחררו," נכתב.

מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת דב ליבר וענת פלד. לקריאת הכתבה המלאה

3 מספר ההרוגים בעזה שובר שיא היסטורי בסכסוך הישראלי-פלסטיני

לאחר חידוש הלחימה בעזה, מספר ההרוגים ברצועה חוצה את ה-50 אלף לפי משרד הבריאות הפלסטיני, כך פורסם באתר החדשות האוסטרלי ABC. לפי הכתבה זהו "מספר ההרוגים הגדול ביותר בכל סכסוך ערבי־ישראלי אחר זה יותר מ־40 שנה".

ד"ר מוחמד מוסטפא מפרת', שמתנדב בעיר עזה, אמר ל-ABC כי בתי החולים ברצועה מתמודדים עם "אירועי נפגעים רבים" מאז חידוש התקפות צה"ל.

לפי ה-ABC, "יותר ממחצית מהקורבנות בעזה הם נשים, ילדים וקשישים". בתחילת המלחמה, מספר ההרוגים חושב רק לפי ספירת גופות שהובאו לבתי החולים. אבל כשהעימות הסלים ופחות בתי חולים וחדרי מתים המשיכו לפעול, הרשויות אימצו שיטות חישוב אחרות.

"מאז מאי 2024, משרד הבריאות בעזה עדכן את הנתונים כך שיכללו גם גופות לא מזוהות, שהיוו כמעט שליש מהמספר הכולל. מאז, הרשויות הבריאותיות עבדו כדי לזהות אותן, והחלק הזה ירד לפחות מ־3%. הרשויות מייחסות את ההתקדמות בזיהוי לכך שמאגר הנתונים המרכזי בבית החולים שיפא שוחזר, ונוסף מנגנון חדש המאפשר למשפחות למסור מידע על ההרוגים, שמאומת על ידי צוותים רפואיים והמשטרה", נכתב.

לפי הנתונים, "מבין ההרוגים המזוהים, כ־55% היו נשים, ילדים או קשישים", משרד זכויות האדם של האו"ם אישר שרוב הקורבנות היו נשים וילדים. אולם, רשויות הבריאות בעזה טוענות כי המספרים אינם כוללים את כל הקורבנות, "להערכתן יש לפחות 10,000 גופות שטרם חולצו מההריסות".

לפי האו"ם, שליש מהקורבנות בעזה הם ילדים. "בינואר דיווח משרד האו״ם לתיאום עניינים הומניטריים שכ־13,319 מההרוגים מאז תחילת המלחמה היו ילדים. הוא גם מעריך שכ־25 אלף ילדים נפצעו".

מהצד השני, צה"ל וממשלת ישראל טוענים שמספר ההרוגים מנופח משום שמשרד הבריאות בעזה "פועל תחת שלטון חמאס ואינו אמין". ויש גם גופים בינלאומיים שמטילים ספק באמינות הנתונים. בינואר האחרון כתב העת The Lancet פרסם מחקר שמצא כי "מספר ההרוגים בתשעת החודשים הראשונים של המלחמה כנראה נמוך ב־40% מהנתונים, בשל קריסת מערכת הבריאות בעזה".

גם בכירים ישראלים אמרו כי מתוך ההרוגים נהרגו כ-20 אלף פעילי חמאס, "מה שלדבריהם משקף יחס של הרוג אזרח אחד לכל לוחם".

מתוך ה-ABC מאת אחמד יוסוף, בריאנה מוריס־גראנט, אריק טלוזק. לקריאת הכתבה המלאה

4 כוכבת רשת דיברה בעד ישראל, איבדה חוזה וכעת תובעת במיליון דולר

משפיענית הפיטנס וכוכבת הטיקטוק אליקס ארל תובעת את מותג הכושר Gymshark על סך מיליון דולר בהכנסות אבודות, לאחר שסיים את הסכם החסות איתה מוקדם. לטענתה, המותג ביטל את ההסכם לאחר שפרסמה פוסט בעד ישראל ברשת, כך לפי פרסום בטלגרף.

"אליקס ארל, לה 7 מיליון עוקבים בטיקטוק, הגישה טענות נגד החברה הבריטית לבית המשפט, בטענה שהיא חייבת לה כמיליון דולר (770,000 ליש"ט) כפיצוי על סיום מוקדם של הסכם עימה. בתצהירים לבית המשפט היא טוענת ש־Gymshark חתמה איתה על תשלום של מיליון דולר עבור שלושה פוסטים בטיקטוק שבהם תופיע עם המותג, וארבעה באינסטגרם. הסכום כלל גם צילומי סטילס והופעה באירוע", נכתב.

אולם, החברה מכחישה שחתמה על חוזה עם כוכבת הרשת. Gymshark טוענת כי סיימה את ההסכם עמה בסוף 2023 לאחר שזכתה לביקורת על "עמדתה הנתפסת בנוגע לסכסוך ישראל־פלסטין" בעקבות מתקפת חמאס ב־7 באוקטובר.

הכוכבת פרסמה בעבר באינסטגרם: "עכשיו ולעולם, אנו עומדים לצד תושבי ישראל".

החברה התלוננה על "תגובות שליליות" לשיתוף הפעולה עם המשפיענית. בתגובה אחת נכתב: "למה יש לכם ציונית בפרסומת, תענו מהר". תגובה אחרת, שקיבלה מעל 300 לייקים, כתבה: "לא הציונית, כשיש לכן נשים פלסטיניות כחלק מהמותג".

בתביעה, הכוכבת טוענת "שטענות של החברה אינן מוצדקות שכן הפוסטים שלה בטיקטוק ובאינסטגרם היו זמינים לפני ש־Gymshark הסכימה לחסות".

מתוך הטלגרף מאת אנה בולנ. לקריאת הכתבה המלאה