שיווק באמצעות פולחן אישיות של מייסד החברה ו/או העומד בראשה הוא כלי יעיל מאוד בעולם האופנה והקוסמטיקה, ולעתים גם בעולם ההייטק, כמו במקרה של אפל וסטיב ג'ובס. גם אילון מאסק אימץ את הכלי השיווקי הזה, כאשר הפך את טסלה לבבואה של האישיות הצבעונית שלו, והזניק אותה לשווי שעולה בהרבה על סך ערך רכביה, מפעליה ורווחיה.
● הרובוטקסי כבר כאן: השותפות של שתי ענקיות הרכב שמקפיצה את מניית מובילאיי
● סלובקיה במקום טורקיה: המכונית שחוזרת לכבישי ישראל תמורת 125 אלף שקל
אבל השימוש בפולחן אישיות עלול להיות גם מסוכן אם האדם שבמוקד חוצה קווים אדומים חברתיים או פוליטיים. במקרה כזה הוא הופך לנטל שיווקי, ואת זה חווה כיום טסלה בעוצמה, עם ירידה של 71% בהכנסות ברבעון הראשון, צניחה של כ-40% במניה מתחילת 2025 והתמודדות עם אירועי מחאה גלובליים.
טסלה נמצאת כיום במגננה גם בשוק הישראלי, אם כי כאן האיום עליה אינו דעת הקהל, אלא תחרות קשה מול עשרות דגמים חשמליים מתוצרת סין, שמציעים יחס גבוה מאוד של תמורה לכסף.
עיצוב חיצוני
את הקאמבק המקומי של טסלה אמורה להוביל המודל Y החדשה, שמסירותיה בישראל יחלו בקרוב. חיצונית עברה המכונית שינויים קוסמטיים, שמתמקדים בחרטום ובזנב. החרטום מתהדר כעת בפס תאורה רוחבי ודק, שנמתח מצד לצד, ובפנסי חזית קטנים, שמוטמעים בפגוש הקדמי. כבר ראינו אלמנטים עיצוביים כאלה בלא מעט דגמים מתחרים מסין, אבל הביצוע כאן אלגנטי והדוק יותר, במיוחד כשהוא משולב עם מכסה קדמי מלוטש וצמד כנפיים קדמיות נאות.
פרופיל הצד דומה לדגם היוצא למעט שימוש בחישוקים חדשים, ואילו הזנב משלב פגוש אחורי ודלת אחורית בעיצוב חדש, וגם גימיק עיצובי-טכנולוגי מעניין בדמות פס תאורה רוחבי סמוי, שמשקף את האור אל משטח מחזיר. לא נופתע עם בעתיד הרבה יצרנים סיניים ישכפלו את הפטנט הזה. בסך הכל ה-Y כבר אינה מסובבת ראשים בישראל, אבל היא עדיין מקרינה ברחוב אווירה של סטטוס אליטיסטי.

פנים הרכב
הכניסה לרכב מתבצעת באמצעות זיהוי אפליקציה בטלפון, או הצמדת כרטיס חכם לעמוד הגג, וזה גימיק טורדני, במיוחד כאשר הידיים תפוסות ובחוץ יורד גשם. המרחב בתא הנוסעים של ה-Y היה ונותר אחד הגדולים והיעילים ביותר בפלח, והוא מזכיר מעין קפסולה עתידנית. המושבים הקדמיים ממוקמים גבוה ביחס למכסה המנוע הנמוך, ומאפשרים תצפית מצוינת מבעד לשמשה הקדמית הפנורמית, אם כי עמודי הצד חוסמים את התצפית בזווית מסוימת. גם הזכוכית האחורית האופקית מגבילה את שדה הראייה ודורשת לנצל את מערכת המצלמות.
מרחב הראש מלפנים ומאחור נדיב גם לנוסעים גבוהים ואילו המושב האחורי מאפשר לשני מבוגרים, פלוס נספח רזה ביניהם, למתוח רגליים בחופשיות. תא המטען של ה-Y היוצאת היה הגדול בפלח, ובמכונית החדשה הוא אפילו גדול יותר. הוא מציע נפח כמעט לא הגיוני של 854 ליטר, שמעיד על תכנון הנדסי מתוחכם. קיפול מסעד המושב האחורי מתבצע כעת באמצעות מתג חשמלי בתא המטען. הוא מפנה נפח הטענה מסחרי של למעלה מ-2,000 ליטר.
התחושה בתא אוורירית ומוארת הודות למשטחי הזכוכית הגדולים בדלתות ולגג הזכוכית העצום. אלא שבישראל מוכת הטמפרטורות בועת הזכוכית גורמת להתלהטות מהירה של התא אפילו במזג אוויר מתון. קירור התא אחרי חנייה בשמש מאתגר לקצה את מערכת האקלים הקולנית והבינונית למדי בעוצמתה.
איכות הייצור והחומרים בתא שודרגה לעומת הדורות הקודמים, לא מעט בזכות המעבר למפעל בברלין. התחושה הכללית היא של רכב פרימיום, אם כי ריפוד המושבים עדיין סינתטי ואנחנו לא חסידים גדולים של עיטורי הבד המחוספסים שמכסים את לוח המחוונים. האבזור התקני שודרג וכולל כעת גם מסך מולטימדיה איכותי לטובת הרגעת הנוסעים מאחור, ומערכת קול איכותית מאוד.
הנדסת האנוש נטולת המתגים לא השתנתה משמעותית ביחס לדגם היוצא, והיא עדיין מקטבת דעות. מי שגדל עם סמארטפון ביד ומדבר בשפת גוגל ירגיש כאן במקומו הטבעי. אבל קהל בוגר ושמרני יותר יצטרך להיאבק כדי להסתגל.
נהגים שמעדיפים להתמקד בכביש ולא במסך, או זקוקים למשקפי קריאה כמו הח"מ, ימצאו את התפעול הבסיסי ב-Y טורדני.
מנוע וצריכת דלק
טסלה העלתה עד היום כ-7.2 מיליון מכוניות חשמליות על הכבישים, והניסיון הרב שצברה בולט במיוחד במערכת ההנעה, שהיא הטובה ביותר שנתקלנו בה עד היום ברכב חשמלי. גרסת ה"לונג ריינג'" כפולת המנועים, שבה נסענו, מייצרת כעת הספק של 514 כ"ס ומומנט של 50 קג"מ כמעט. הכוח הזה לא נמצא רק על הנייר, אלא מועבר לכל הגלגלים בצורה מרשימה. אפילו במצב התכנות ה"חסכוני", המעבר בין שיוט רגוע לתאוצה שמדביקה את הגב לכיסא מתבצע מיידית, בתגובה ללחץ קל של הנהג על הדוושה. המהירות נצברת בקצב מאתגר רישיון, ותחושת הכוח דרמטית ומהנה.
גם מערכת מיחזור האנרגיה בעת הבלימה היא אחת הטובות בשוק, והיא די מייתרת את השימוש בדוושת הבלם, למעט במקרי חירום.
הטווח המוצהר בין טעינות עומד על 586 ק"מ, אבל מי שישתמש באופן תכוף ברזרבות הכוח, יצלח עליות וישתמש במזגן בעוצמה גבוהה, שהיא כמעט ברירת מחדל בישראל, יגלה שהטווח האפקטיבי נע סביב 450-480 ק"מ. מכובד אבל לא פורץ דרך בפלח. הטעינה תומכת בקצב מרשים של עד 250 קילוואט.
על הכביש
בפרק הדינמי ה-Y החדשה מפתיעה לטובה. תחושת ההיגוי פחות מלאכותית ממה שאפשר לצפות מרכב ששוקל 2.14 טונות לפני נוסעים ומטען, וההגה כבד יחסית ומגיב מהר לפקודות. נטיית הגוף בפניות מורגשת, אבל אינה מוגזמת, ואחיזת הכביש טובה. נוחות הנסיעה על כבישים חלקים טובה אבל השיכוך די קשיח על שיבושים ישראליים עירוניים טיפוסיים במהירויות נמוכות.
מחיר
טסלה Y החדשה בתצורת טווח ארוך עם שני מנועים עולה כיום בישראל 291 אלף שקל. מי שיסתפק במנוע אחורי בלבד ישלם כ-272 אלף שקל, ויקבל טווח גדול יותר, אך גם ביצועים פחות מרגשים. בשני המקרים אלה מחירים גבוהים בעשרות אלפי שקלים מכמה וכמה מתחרים סינים ישירים, אם כי בהשוואה לדגמים חשמליים של מותגי פרימיום אירופיים זה עדיין מחיר אטרקטיבי.
על סמך ניסיון העבר לא נתפלא אם טסלה תשלוף באיזה שלב עוד הוזלות "אסטרטגיות", וכשזה יקרה, ה-Y תתפוס את מקומה הראוי בשוק. לא בזכות מאסק, אלא למרות.
חלק מהמתחרות
XPENG G6 AWD
257 אלף שקל עולה הגרסה כפולת המנועים של XPENG G6. שני מנועים בהספק משולב של 476 כ"ס מאיצים את הרכב ל־100 ב־4.1 שניות והטווח הוא עד 550 ק"מ.

XPENG G6 AWD / צילום: יח''צ
סרס M5 AWD
247 אלף שקל עולה הגרסה כפולת המנועים של סרס M5. שני מנועים בהספק משולב של 489 כ"ס מאיצים את הרכב למאה ב־4.5 שניות והטווח החשמלי 450 ק"מ.

סרס M5 AWD / צילום: יח''צ
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.