יזם הנדל"ן שרוכש חברת טיהור אוויר קטנה שאיבדה כמעט את כל ערכה

חברת טיהור האוויר אורה סמארט אייר הגיעה לבורסה ב-2021 ונסחרה בשיא, טרם קריסתה, בשווי של רבע מיליארד שקל • השליטה בה תעבור לידי איש העסקים אליהו קנפלר, בעלי החברה הבורסאית אלביט הדמיה

פתיחת המסחר במניית אורה סמארט אייר בתל אביב / צילום: נס הפקות
פתיחת המסחר במניית אורה סמארט אייר בתל אביב / צילום: נס הפקות

השליטה בחברת אורה סמארט אייר - חברת מכשירי טיהור האוויר שהגיעה לבורסה כחלק מגל ההנפקות של שנת 2021 וקרסה - שוב מחליפה ידיים. הקונה הפעם הוא איש הנדל"ן אליהו קנפלר, שירכוש בדרך של הקצאה 40% ממניות החברה תמורת 5.5 מיליון שקל.

גל ההנפקות מתקרר? עסקי הרכב של שמלצר וקושנר יישארו פרטיים
למנהל ההשקעות הבכיר יש עצה אחת בשבילכם לימים של טלטלות
מיתון בארה"ב? מנהלת ההשקעות שבטוחה שזה הזמן להשקיע באפיק אחד

ההשקעה תתבצע בשני שלבים: בשלב ראשון ישקיע קנפלר 4 מיליון שקל, ובשלב השני, שיתבצע עד שנה לאחר מכן, עוד 1.5 מיליון שקל. ההשקעה של קנפלר תבוצע באמצעות חברה פרטית בה הוא מחזיק 90% מהמניות.

קנפלר היה בעבר בעל מניות מרכזי בחברת הבנייה למגורים מצלאוי, השקעה שממנה יצא ברווח גדול. כיום הוא בעל השליטה בחברת אלביט הדמיה, יחד עם שותפו יוג'ין מנדלוביץ. חברה זו מתמקדת בתחום ההתחדשות העירונית, באמצעות פרויקטים שרכשה לאחרונה מידי בעלי השליטה.

בעקבות העברת השליטה הצפויה באורה סמארט, אבי חזקייב, המנכ"ל ובעל השליטה הנוכחי בחברה (26.8%), יירד להחזקה של כ־15.8% מהמניות; ולוי יצחק גופין יירד להחזקה של כ־4.3% (לעומת 7.2% כעת). חזקייב צפוי להמשיך לתפקד כמנכ"ל החברה גם לאחר העברת השליטה.

חזקייב רכש את השליטה באורה סמארט אייר אשתקד, עם המלאי הקיים של החברה ומחיקת חובות העבר, לאחר שזו נקלעה לחדלות פירעון. נכון להיום החברה רושמת הכנסות זעומות ומפסידה כסף, אך היא מאמינה שתוכל למצוא לקוחות למוצריה בחו"ל. בשנה שעברה היא התקשרה עם חמישה מפיצים, מתוכם ארבעה בארה"ב ואחד באוסטרליה.

שווי החברה צנח

אורה סמארט אייר עוסקת בפיתוח, שיווק ותפעול פלטפורמות לטיהור אוויר בסביבה "התוך מבנית" וניטור אוויר בישראל ובחו"ל. החברה הגיעה לבורסה בשנת 2021 לפי שווי של 160 מיליון שקל אחרי הכסף, ומהר מאוד זינקה לשווי שיא של כמעט רבע מיליארד שקל. אלא שמגפת הקורונה דעכה, והחברה לא הצליחה לתפוס נתח שוק או מכירות משמעותיות.

ניסיון למכור אותה תמורת 32 מיליון שקל לחברה האמריקאית Molekule, שמייצרת גם היא מטהרי אוויר ונסחרת בנאסד"ק, כשל, ושווי החברה צלל למיליוני שקלים בודדים. כיום היא נסחרת לפי שווי של 16.7 מיליון שקל בלבד, לאחר שרשמה הכנסות אפסיות בשנה החולפת.

בימים העליזים של הנפקת החברה, שהוקמה על־ידי האחים אביעד ואלדר שניידרמן בשנת 2018, היא דיברה על "מעבר מסטארט־אפ לחברה גלובלית, התחלת ייצור בארה"ב, הרחבת ערוצי ההפצה והשיווק ושיתופי־פעולה למיתוג מוצריה ללקוחות מוסדיים ופרטיים".

בין משקיעי אורה סמארט נמנו יונתן קולבר ויובל ברונשטיין, שאף שימש בה כיו"ר.

אורה אף הגדילה את מצבת כוח־האדם שלה על־מנת לתמוך בצמיחה המהירה, אך זה לא קרה. פיילוט של החברה מול משרד החינוך הופסק לאחר זמן קצר, כך שמכשירי החברה הותקנו ב־22 בתי ספר במקום ב־100.

טרם הסדר החוב בחברה אשתקד, הסתכם ההפסד הצבור של אורה סמארט בכ־35 מיליון דולר.