שלושה שבועות חלפו מאז הכריז ארה"ב דונלד טראמפ על "יום השחרור" הדרמטי שהביא לטלטלה עולמית והשלכות שהעולם עדיין מנסה להבין. מאז, טראמפ תרם להגברת חוסר הוודאות כאשר חזר ודחה את הטלת המכסים מספר פעמים. לבסוף, דחה את רוב המכסים ב־90 יום (למעט על סין), במטרה להעניק זמן לשווקים ולהאיץ חתימת הסכמים שיצמצמו את גירעון הסחר של ארה"ב; "90 דילים ב־90 ימים", הכריז הנשיא האמריקאי. כעת, לאחר כמעט 100 ימי שלטון, הגיע הזמן לבדוק: מה השיג טראמפ הלא צפוי - ומה עוד עומד על הפרק?
● ניתוח | כולם מפחדים ממיתון? כך תכינו את תיק ההשקעות שלכם
● בעקבות המכסים: הענקית הסינית מעלה מחירים בארה"ב בעד 377%
גרסאות חלוקות
מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, שהחלה ב־2018, התעצמה מחדש מאז חשיפת תוכנית של טראמפ, עם מכסים הדדיים שהגיעו לרמות תלת־ספרתיות. בשבוע שעבר ציין טראמפ כי מתקיימים מגעים מאחורי הקלעים בין שתי המדינות במטרה לגבש הסכם. לדבריו, סין מבינה את הצורך בפשרות וארה"ב פתוחה להסכם שיהיה "לטובת שני הצדדים". בהמשך, הדגיש הנשיא כי הוא מצפה לוויתורים מצד בייג'ינג.
הסינים לעומת זאת, הביעו התנגדות לכל אמירה לגבי המגעים: "ארה"ב וסין לא מנהלות דיונים או מגעים בנוגע למכסים, ארה"ב צריכה להספיק ליצור בלבול". בסין הוסיפו כי אם האמריקאים מעוניינים במשא ומתן, על האחרונים "להסיר את המכסים".
בינתיים, העמדות הנוקשות של שני הצדדים מגבירות את הדאגה בשווקים בעולם ונכון לשלב זה אין אינדיקציות ברורות לפשרה. בעולם חוששים שמלחמת הסחר תהפוך לעימות מתמשך שיחרוג הרבה מעבר ל־2025.
בעוד שסין עיקשת בעמדתה, מדינות רבות ממהרות להגיע להסכמי סחר חדשים עם וושינגטון, בתקווה להקל על עול המכסים. הבולטות שבהן הן יפן ודרום קוריאה. באפריל הטילה ארה"ב מכסים גורפים של 10% על כלל היבוא, לצד מכסים ספציפיים של 24% על סחורות מיפן, כולל 25% על כלי רכב וחלקיהם. צעדים אלו גרמו לזעזוע בשוקי ההון היפניים, מה שהוביל להערכות כי התמ"ג של יפן עלול לרדת ב־0.8%.
בשבוע שעבר נערכה פגישה בין שרי האוצר של שתי המדינות. האמריקאים מעוניינים בייסוף הין היפני כדי לצמצם את הגירעון המסחרי, אך היפנים הדגישו את חשיבות קביעת שערי החליפין על ידי השוק ולא הסכימו להתחייב. בינתיים, השיחות בין הצדדים הסתיימו ללא חתימה על הסכם סחר. זאת, ברקע הבחירות המתקרבות ביפן שהגבילו את מרחב התמרון של הממשלה.
גם בדרום קוריאה חלה התקדמות מול ארה"ב. שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר ביום חמישי כי המגעים בין המדינות מתקדמים "מהר יותר ממה שציפיתי". דרום קוריאה הציעה לארה"ב לבצע מספר שיתופי פעולה בתחומי בניית ספינות ואנרגיה ולצמצם את הגירעון עם ארה"ב, בתמורה לפטור ממכסים על תעשיות מפתח כמו רכב ופלדה. עם זאת, המצב הפוליטי הפנימי בדרום קוריאה - בדגש על הדחת הנשיא יון סוק־יול והבחירות המוקדמות ביוני - מגביל את הממשלה הנוכחית. למרות האווירה החיובית, כפי שמדווחים האמריקאים, נושאים רבים נותרו פתוחים וההתקדמות תלויה במידה רבה בתוצאות הבחירות הקרובות.
התקווה באירופה
מדינות נוספות כמו נורבגיה, הודו ושווייץ מבקשות להאיץ מגעים עם וושינגטון. עם זאת, חתימה על הסכמים עדיין רחוקה. גם באיחוד האירופי מקווים שיצליחו להגיע להסכמות עם הממשל בארה"ב; לאחרונה הצהיר נציב הכלכלה של האיחוד האירופי, ולדיס דומברובסקיס, כי נדרש עוד מאמץ רב כדי להגיע להסכם סחר שימנע את הטלת מכסים הדדיים בין ארה"ב לאירופה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.