הרכבת הקלה | בלעדי

זיגזג ברכבת: החברה הסינית שנפסלה בירושלים במו"מ לספק עשרות קרונות לת"א

על רקע לחץ אמריקאי, החליטו באוצר שלא לאשר רכש מ–CRRC לקו הכחול בירושלים • עם זאת, לגלובס נודע כי מול החברה מתקיים מו"מ להוספת קרונות לרכבת הקלה בת"א • בכך, משדרת הממשלה חוסר עקביות ומסרים סותרים ביחס להשתתפות חברות מסין בפרויקטי תשתית

הקו האדום של הרכבת הקלה בתל אביב / צילום: יוסי כהן
הקו האדום של הרכבת הקלה בתל אביב / צילום: יוסי כהן

חברת הקרונות הסינית CRRC, שלא אושרה לספק קרונות לקו הכחול בירושלים, נמצאת במשא ומתן מול המדינה על קרונות נוספים לקו האדום בגוש דן, במיליוני אירו. הלחצים האמריקאיים שהופעלו ביחס לעסקת הקרונות בירושלים טרפו את הקלפים, ואם לפני כן המדיניות הישראלית הייתה עמומה, ונועדה להשאיר את הסינים בתמונה תוך כדי ריצוי נקודתי של האמריקאים, כעת לפי גורמים בענף אין מדיניות כלל, ולא ברור מתי אפשר לשתף פעולה עם חברות סיניות ומתי לא: אם כקבלניות לא, האם כספקיות כן? ואם כספקיות לא, האם כעובדי כפיים בתחום ההנדסה האזרחית כן? תשובות אין, והלחצים שמופעלים מכל כיוון מטלטלים את הענף.

למה בנת"ע עושים קידום לשרת התחבורה?
בלעדי | באופן חריג: עיריית ראשון לציון תשתתף במימון הארכת הקו של הרכבת הקלה
● בלעדי | הקפאה גורפת של תוכניות בלב אזורי הביקוש: הבקשה של מירי רגב וההשלכה הדרסטית

בתחילת החודש נדמה היה שפרויקט הקו הכחול בבירה נתקע בחריקת בלמים, לאחר שהחשב הכללי במשרד האוצר נסוג מהסכם רכישת הקרונות של הקבוצה הזוכה - דן ודניה סיבוס - מהחברה הסינית CRRC. זאת, כתוצאה מלחץ אמריקאי להימנע מהתקשרויות עם החברה הממשלתית הסינית.

הקבוצה פנתה לסינים לאחר שהחברה הפולנית PESA פרשה מהפרויקט בשנה האחרונה, נוכח הסיכון הגובר בעשיית עסקים עם ישראל והורדת דירוג האשראי. בכל אופן, כדי לא לעכב את הפרויקט, אושר בינתיים מימון לעבודות ההנדסה האזרחית, והוחלט שבתוך חצי שנה יבוצע רכש קרונות בהליך מכרזי חדש.

נפסלה כי לא עמדה במבחני כדאיות כלכלית

החברה הממשלתית הסינית CRRC מוכרת בישראל. היא התחרתה יחד עם אגד ושיכון ובינוי על הקמת הקווים הירוק והסגול בגוש דן, אך הצעתה נפסלה, לא משום שמדובר היה בחברה סינית, אלא משום שהיא לא עמדה במבחני כדאיות כלכלית, ובוועדת המכרזים חששו שמדובר בהצעה תכסיסנית, כלומר כזו שאין לה היתכנות באמת אשר תשית על המדינה בהמשך סכומי עתק נוספים כדי להשלים את הפרויקט.

התירוץ שמצאה המדינה בנוגע לקווים בגוש דן אפשר לה להימנע מלהצהיר על מדיניות רשמית בנושא השתתפות סינית בפרויקטי תשתית נוכח ההתנגדות האמריקאית, וכל זאת בשעה שהסינים ניגשו פחות ופחות למכרזים, ואלו שניגשו - לא קיבלו את העבודה. יתרה מכך, בעוד שחברות סיניות נחסמו מהקמת פרויקטים, גורמים בשוק חשבו שהן עדיין יכולות להתמודד כספקיות לאותן חברות בונות, כאשר גם כיום קבלנים סינים פועלים תחת חברות ישראליות.

הרכבת הקלה בירושלים / צילום: Shutterstock
 הרכבת הקלה בירושלים / צילום: Shutterstock

אותה CRRC גם סיפקה את קרונות הקו האדום בגוש דן לאחר שזכתה במכרז בשנת 2015 לאספקת 90 קרונות, חוזה תחזוקה ל-16 שנה לקרונות ולתשתיות וכן אופציה לרכישת 30 קרונות נוספים. תוצאות המכרז עמדו גם במבחן בתי המשפט. הוגשו נגדו עתירות רבות לאחר שהסינים גברו בזכות המחיר הנמוך שסיפקו לעומת המתחרות האירופיות. כעת הממשלה מבקשת לממש את אותה אופציה לרכישת הקרונות. פרקטית, ייתכן שלמדינה אין ברירה אלא לממש את האופציה עם הסינים שהרי אלו כבר זכו לפני שנים באספקת הקרונות.

במקור, המדינה שילמה כ-1.6 מיליון אירו על כל קרון כזה, והמחירים היום צפויים לעמוד לפי גורמים בשוק על למעלה מ-2.5 מיליון אירו. בעת פרסום המכרז קרנם של הסינים עלתה בעיני הממשלה בישראל. שר התחבורה דאז, ישראל כץ, ביקר בסין והתעניין בחיבור לסינים מאוד. חברה סינית אחרת, SIPG, זכתה באותן שנים בהפעלת נמל המפרץ בחיפה, וחברות סיניות הגישו מועמדויות לעשרות מכרזי תשתית. בשנת 2019, עת החלו הסינים להעביר את הקרונות הראשונים לישראל בטקס חגיגי שנערך בעיר צ'אנגצ'ון, אמר נציג נת"ע כי "בהתאם לניסיון הטוב מאוד שהיה לנו עד כה, אנחנו מצפים מ-CRRC להשתתף בקווים העתידיים שלנו".

הלחצים התחזקו על רקע מלחמת הסחר

במאמר שפרסמה בשנת 2022 גליה לביא, חוקרת יחסי ישראל-סין במכון למחקרי ביטחון לאומי, היא בחנה 46 מכרזים משנת 2001 ועד ליוני 2022, שהיקפם מעל 100 מיליון שקל. מהנתונים ניתן ללמוד כי חברות סיניות השתתפו וזכו ביותר מכרזים מכל מדינה זרה אחרת. מאמרה של לביא מצביע על נקודות שיא בזכייתן של חברות סיניות במכרזים שנערכו בשנים 2015 ו-2019. לעומתן, שנת 2020 שימשה נקודת מפנה, עם זכייה של 25% בלבד מכלל המכרזים שאליהן ניגשו חברות סיניות. "אפשר לייחס את הירידה בשיעור הזכייה של חברות סיניות לתחילת פעולתה של הוועדה המייעצת לבחינת היבטי ביטחון לאומי בהשקעות זרות ב-2020", ציינה לביא במחקרה. מאז שיעור ההצלחה שלהן וגם ההתמודדות שלהן מלכתחילה ירדו.

שינוי המגמה שזיהתה לביא במחקרה ניכר בשטח, כשכאמור אותה חברה נפסלה מהקמת הקווים הירוק והסגול בגוש דן. הלחצים האמריקאיים, שהיו גם בתקופת ממשל ביידן, התחזקו כעת תחת מלחמת הסחר של ממשל טראמפ, והגיעו לשיא החודש כשאילצו את המדינה לסגת מעסקת קרונות שעוד תידון מבחינה משפטית והשלכותיה לא ברורות. אלא שגורמים בענף מציינים שישראל זנחה את מדיניות העמימות שלה בעקבות לחץ אמריקאי נקודתי, וכעת מדיניות כלל לא קיימת.

כך, בזמן שמצד אחד החשכ"ל מודיע בעקבות לחצים אמריקאיים על סביבת ראש הממשלה שהחברה לא תספק קרונות לקו הכחול בירושלים, הממשלה מנהלת באותו הזמן ממש משא ומתן על רכישת קרונות מאותה חברה לקו האדום.

השפעה רבה גם על מכרזים בתחום האנרגיה

תחום נוסף שהנושא צפוי לצוף בו ביתר שאת הוא המכרזים הרבים בתחום האנרגיה, ובפרט באנרגיות מתחדשות ואגירה. כך, בחלק מהמכרזים עדיין מרבית המועמדות הן חברות סיניות, והוצאתן מהתחום לחלוטין עשויה לפגוע בתחרות.

עוד תחום שבו התחרות הסינית עדיין קריטית בעיני גורמים בממשלה הוא העובדים הזרים הסינים. האם חברות ישראליות יוכלו להשתמש בסינים כקבלני משנה? אין על כך עדיין תשובה, ואולם ממיפוי שנערך במשרדי הממשלה של כוח האדם הייעודי להקמת המטרו עולה שישראל זקוקה גם למדינות נוספות שישתתפו בפרויקט וגם לסינים. אם תתקבל החלטה חותכת נגד חברות סיניות ככלל, ישראל תידרש למצוא פתרונות בתוך זמן קצר על מנת שההתקדמות בבניית פרויקטי התשתית לא תיעצר.