בית המשפט האריך היום (ג') את מעצרו של איש הנדל"ן אורן קובי בשלושה ימים לצורך המשך החקירה, בחשד שמכר קרקעות חקלאיות בניגוד לאיסור מוחלט של בית המשפט, תוך כדי ביצוע עבירות מרמה וכן עבירות של הלבנת הון והונאת נושים.
● תופעה שהולכת ומתרחבת: עורכי דין עוזבים את המשרדים הגדולים לדרך עצמאית
● פרשנות | כשהפוליטיקה ניצחה: חמש שנים לפסק הדין שאיפשר לנתניהו לנהל מדינה ומשפט במקביל
קובי נעצר אמש (ב') בבית המשפט המחוזי בתל אביב בעת שהגיע לדיון במשפט המתנהל נגדו מאז 2020. קובי הועמד לדין במגה-פרשת הנדל"ן בקבוצת אדמה, הכוללת אישום בגין גניבת 27 מיליון שקל מכספי הלקוחות בין השנים 2007-2012, הונאת נושים, אלימות וסחיטה באיומים. לפי כתב האישום, את כספי הלקוחות הפקיד קובי בחשבונות הקבוצה ועשה בהם שימוש לצרכיו הפרטיים.
לאחר שהחברות בקבוצת אדמה הגיעו לחדלות פירעון בשנת 2016, ניתן צו לפירוקן. קובי הצליח לעכב את המשפט לתקופה ארוכה באמצעות החלפת סנגורים שהתפטרו בזה אחר זה בשל התנהגותו כלפיהם. כתב אישום נוסף הוגש נגדו לאחרונה בשל איומים על עורך דין שייצג אותו בהליך.
"נשקפת מן החשוד מסוכנות"
בדיון שהתקיים הבוקר בפני השופטת רוית פלג בר-דיין עלה כי החקירה נפתחה לפני שלושה חודשים ולוותה על-ידי הפרקליטות. במסגרת החקירה התקבלו עדויות של חמישה מתלוננים בנוגע למעורבותו במכירת קרקעות חקלאיות בחברה שהוקמה באוגוסט 2023, אך קובי שמר על זכות השתיקה בחקירה ולא מסר הסברים לטענות המתלוננים נגדו.
"הוא הציג את עצמו כמנהל החברה וגרם ללקוחות לסגור עסקאות", אמרה נציגת המשטרה בדיון.
בית המשפט קבע כי "לאור נסיבות ביצוע העבירה, נשקפת מן החשוד מסוכנות שלא ניתן להפיגה בחלופת מעצר בשלב זה. אני ערה לכך שמדובר בחשוד בעל עבר פלילי, יחד עם זאת עומדים ותלויים נגדו תיקים רבים - 61 תיקים בעבירות שתחילתן משנת 2014 ועד יולי 2024". בחלק מהתיקים הוגשו נגדו כתבי אישום כאמור.
המשטרה ביקשה להאריך את מעצרו של קובי למשך 10 ימים לצורך המשך החקירה. עו"ד ליאור שביט, המייצג את קובי, טען בדיון כי המשטרה לא סיפקה הסבר מדוע למרות שהתלונות התקבלו בפברואר וצו מעצר הוצא באפריל, רק עתה הוחלט לעצור אותו.
עוד טען הסנגור כי בקופת בית משפט הופקדו 300 אלף שקל, וכי קובי לא התבקש לחלט את הסכום לפני שנעצר.
בית המשפט קיבל באופן חלקי את הבקשה והאריך את מעצרו של קובי בשישה ימים. בערר לבית המשפט המחוזי קוצר המעצר עד ליום חמישי, אז יתקיים דיון נוסף. השופטת קבעה כי "עיון בתיק החקירה מלמד על קיומו של חשד סביר נגד החשוד לביצוע העבירות המיוחסות לו, כאשר לגבי עבירה של הונאת נושים החשד אינו ברף הגבוה".
עוד צוין בהחלטת המעצר כי נגד קובי ניתנה החלטה שיפוטית האוסרת עליו לעסור בכל פעילות עסקית הנוגעת לנדל"ן - לא רק על ביצוע עסקאות מכירה או קנייה של נכסי נדל"ן, אלא על כל פעילות עסקית בתחום, כולל שיווק נכסים. "על-פי החשד, החשוד באמצעות אחר פעל במסגרת חברת נדל"ן לשיווק ומכירת קקעות תוך כדי הונאת רוכשים", נקבע.
בערר קבע גם בית המשפט המחוזי כי קיים חשד סביר לביצוע עבירות, יש עילת מעצר וכי שישה ימים הולמים את פעולות החקירה הנדרשות. אך מאחר ובין הוצאת צו המעצר בתחילת אפריל ועד מעצרו אמש חלף יותר מחודש והמשטרה לא פעלה במהירות, "נכון לקיים פיקוח הדוק על החקירה" ובית המשפט יקיים דיון נוסף ביום חמישי לבחון את התקדמות החקירה. אז יוחלט אם מעצרו של קובי יוארך שוב.
הפרשה נחשפה בתחקיר גלובס
במסגרת תחקיר גלובס שפורסם באוקטובר 2024 ובפברואר 2025 עלה כי קובי פעל במסגרת חברת LAND, בדומה לפעילות חברת אדמה ולשימוש ב"קופים" לאחר קריסתה. החברה פעלה ממשרד בקומה ה-17 בבניין אקרו היוקרתי ברחוב יצחק שדה בתל אביב, באמצעות החברות אל קיי רון גרופ וג.ק.צ.ב נדל"ן. הבעלים הרשום של חברות אלה הוא ג'ון קנדלר, מקורבו של קובי שגם שימש כנהג שלו בעבר ומשמש כיום עד תביעה במשפט המתנהל נגדו. קנדלר גם חתם עבור קובי (עד שהתגלה כי אינו השוכר האמיתי) בשנת 2022 על חוזה שכירות של דירה במגדלי יו שבהם התגורר קובי, במחיר של 16 אלף שקל בחודש.
על-פי המידע שהגיע לגלובס, קובי קיים פגישות עם לקוחות וטיפל בדרישות לקוחות להשבת כספים. בעקבות הפרסום בגלובס, בינואר הוחלף שם חברת הנדל"ן על דלת המשרד ל-SOLID, וגם משרד זה נסגר בהמשך.
על-פי עדויות של גורמים בחברה, קנדלר פעל על-פי הוראותיו של קובי. "ג'ון הוא 'נער שליחויות'", אמר אחד העובדים לשעבר לגלובס. "כולם יודעים את זה במשרד. אורן נהג להגיע כמעט כל יום, אך בתחילה הציג את עצמו כיועץ אסטרטגי שרק עוזר לחברה. עם הזמן הוא החל לומר שהוא הבעלים של החברה".
*** חזקת חפות: קובי לא הורשע, ועומדת לו חזקת החפות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.