המניה שצפויה ליפול ב-7%, ומי עוד יכבידו על פתיחת השבוע בבורסה?

בורסת ת"א סגרה שבוע חיובי כאשר המדדים המרכזיים עלו ב-4% • עם זאת, שבוע המסחר צפוי להיפתח בירידות על רקע פערי ארביטראז' שליליים של המניות הדואליות • אילו מניות צפויות להכביד על המסחר?

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר שבוע חיובי במיוחד, בו שברה את שיא כל הזמנים, הבורסה בת"א צפויה מחר (א'), לפתוח את השבוע בעיכוב (פתיחה אנגלית) על רקע פערי ארביטראז' שליליים איתן חזרו המניות הדואליות טבע , קמטק ונובה .

אחרי 60 שנה ותשואה של מיליוני אחוזים: הצלחות הענק והפספוסים של וורן באפט
למה ביל גייטס מתכנן לתרום 200 מיליארד דולר, ומה יקבלו שלושת ילדיו?

טבע בולטת עם פער שלילי של כ-7.7%, למרות שעלתה בת"א בכ-18.5% בשבוע החולף לאחר פרסום תוצאותיה הכספיות ביום ד'. עיקר עניין המשקיעים הוסב לשיחת ועידה שקיימה לאחר פרסום הדוחות לרבעון הראשון כי בכוונתה לפטר כ-8% ממצבת כוח האדם שלה עד שנת 2027. מדובר בכ-3,000 עובדים מתוך כמעט 36 אלף עובדים שהעסיקה טבע ברחבי העולם בסוף 2024, מתוכם 3,320 בישראל. סבינה לוי, מנהלת מחלקת המחקר בלידר שוקי הון הסבירה את המשמעות של פיטורי העובדים על נתוני החברה: "תוכנית ההתייעלות הנרחבת של טבע, עשויה להוביל לחסכון נטו של כ-700 מיליון דולר בהוצאות עד סוף 2027, לאחר השקעה חוזרת של חלק מהכספים בצבר ובצמיחה עתידית".

לאחר פרסום ההודעה המניה קפצה במסחר ונראה כי תוכנית ההתייעלות נתנה רוח גבית למניה. עם זאת, ביום שישי האחרון המניה צנחה, ככל הנראה מתיקון טבעי לאחר העליות שרשמה.

לצד טבע, גם מניית קמטק חזרה עם פער שלילי של 5.8% ומניית נובה חזרה עם פער שלילי של 2.5%. שתי מניות השבבים הדואליות נסחרות במדד ת"א 35.

בכל הנוגע לנובה, החברה פרסמה ביום חמישי דוחות ונפלה בכ-7% לאור תחזית פושרת לרבעון השני. שני אנליסטים הורידו בתגובה את מחירי היעד שלהם למניה מ-300 דולר ל-250 דולר, פרמיה של כ-34% על המחיר הנוכחי, אך נשארו עם המלצות חיוביות. בג'פריס כתבו כי זה לא היה רבעון עם עקיפת תחזיות משמעותית, אך הם עדיין מאמינים בסיפור הצמיחה של נובה ומשמרים המלצת "קנייה". בקנטור נשארים עם המלצת "תשואת יתר" ומציינים שהורדת המחיר משקפת את תנאי השוק הנוכחיים, וכי למרות ציפיות גבוהות בעקבות ביצועים קודמים, החברה הציגה תוצאות מאכזבות עם עלייה צנועה בלבד בהכנסות וצפי להכנסות שטוחות לרבעון הבא, יחד עם שחיקה בשולי הרווח עקב מכסים.

גם קמטק ירדה בכ-3.5% בנאסד"ק ומתחילת השנה סגרה ירידה של 15%. החברה תפרסם את תוצאותיה הכספיות ביום שלישי הקרוב. הרווח למניה של החברה צפוי לעלות ל-77 סנט, מה שמסמל עלייה של 22.22% בהשוואה לרבעון המקביל בשנה הקודמת. בינתיים, הקונצנזוס צופה הכנסות של 119 מיליון דולר, מה שמצביע על צמיחה של 22.67% בהשוואה לרבעון המקביל של השנה הקודמת.

התחזקות השקל צפויה להעיב על המניות הדואליות

מעבר לירידות בוול סטריט, אחד ההסברים הנוספים לפערי הארביטראז' המשמעותיים הוא היחלשות הדולר אל מול השקל. ביום שישי האחרון נחלש הדולר בקרוב לאחוז - ושערו (הרציף) עומד כעת על 3.53 שקלים.

ובכלל, בחודש האחרון נחלש המטבע האמריקאי בקרוב ל-5% מול השקל. הסיבה העיקרית לכך היא העליות שנרשמו בוול סטריט, ובמדד הנאסד״ק בפרט, שם נרשם קאמבק משמעותי מאז השפל שלאחר הצגת תוכנית המכסים של הנשיא טראמפ.

מדוע השקל מתחזק מול הדולר כשוול סטריט עולה? התשובה לכך קשורה לפעילות הגופים המוסדיים. בראיון שנתן לאחרונה לגלובס ליאור יוחפז, מנהל ההשקעות הראשי של מנורה מבטחים, הוא הסביר את הקשר: "כל גופי הפנסיה מקצים חלק גדול מההשקעות לחו"ל - נניח סביב 60% נכסים. לעומת זאת החשיפה נטו למט"ח שלנו היא 20%. את ה-40% הנותרים אנחנו הולכים ומגדרים כל הזמן בשוק. ככל שהנאסד"ק עולה או יורד, החשיפה לנכסים עולה או יורדת, ואנחנו מגדרים את המטבע לצד השני ומתקנים את החשיפה.

"בירידות חדות, היות שחלק מהחשיפה בנגזרים, יש לנו מרג'ין קול (margin call) - אנחנו צריכים להתקזז עם הבנק על ההפסדים כנגד החוזים במזומן בדולרים. זה מייצר ריצה לקנות דולרים, מה שמסביר את התנודות בשער".