משבר הטיסות עשוי להיות בשורה רעה לאינפלציה, ומה צפוי במדד השבוע?

האינפלציה בחודש אפריל צפויה לרדת ל-3.1% עפ"י התחזיות, אך רכיב הטיסות לחו"ל עלול להרוס את קצב ירידת מדד המחירים • מה צפוי המשך השנה, ומתי האינפלציה תתכנס אל יעד יציבות המחירים של בנק ישראל?

נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix
נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix

שוק הטיסות לחו"ל חווה בתחילת החודש טלטלה נוספת, בעקבות פגיעת טיל ששוגר מתימן במרחב נמל התעופה בן גוריון וגרר ביטולי טיסות והתייקרות מחירים. האירוע הביטחוני המדובר מדגים עד כמה שברירית ההתאוששות בענף התעופה המקומי ולהשפעת הזירה הביטחונית עליו - שעשויה לחלחל אל מדד המחירים לצרכן ככלל.

הישראלים שמנצלים את גל ביטולי הטיסות כדי להזמין כרטיסים בזול
הבנק עושק אתכם בפיקדון? בנק ישראל חושף איך האתר שפיתח עשוי לשנות זאת

לפי התחזיות, מדד המחירים לחודש אפריל צפוי להצביע על ירידה שנתית בקצב האינפלציה ל־3.1%-3.2%, המשקפת המשך תהליך הדיס־אינפלציה. עם זאת, רכיב הטיסות לחו"ל, מהתנודתיים במדד, עלול לסטות כלפי מעלה ולפגוע בתחזית האופטימית.

הסיבה לכך טמונה בדינמיקה הכפולה של הביקוש וההיצע. מנתוני הלמ"ס עולה כי תנועת הנוסעים הבינלאומית דרך נתב"ג רשמה בחודש אפריל קפיצה של 31% לעומת מרץ, וכמעט 50% לעומת אפריל אשתקד, תוך שהיא אף חוצה את רמות 2023. זו עדות לכך שהביקוש לטיסות נמצא במגמת התאוששות חדה, גם אם לא אחידה.

מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסים בבנק הפועלים, מעריך כי מחירי הטיסות במונחים דולריים עלו בכ־12% באפריל. הוא מוסיף כי לפי שיטת החישוב החדשה, הסעיף צפוי לעלות בחדות באופן עונתי.

יוני פנינג, אסטרטג ראשי בבנק מזרחי טפחות, מציין כי ההשפעה תיעדר ממדד אפריל: "המדד נאסף טרם מתקפת החות'ים, ומבנה החישוב החדש של הלמ"ס, המבוסס על מחירונים לחודש עתידי, מוביל לכך שהשפעת המתקפה תבוא לידי ביטוי רק במדדי יוני והלאה".

נציין כי מאז 2023 שונה אופן מדידת רכיב הטיסות במדד המחירים, כך שבמקום להתבסס על מחירי הכרטיסים שנרכשו בפועל, הלמ"ס עוקבת אחר מחירונים למספר חודשים עתידיים. הדבר הופך את רכיב הטיסות לתנודתי פחות בטווח הקצר, אך גם לפחות צפוי.

אל תוך יעד בנק ישראל

למרות התנודתיות הגבוהה ברכיבים הקשורים לענפי התיירות והתעופה, התחזיות השנתיות לאינפלציה בישראל ממשיכות להצביע על מגמת התמתנות. כלכלני הבנקים המרכזיים והמסחריים מעריכים כי שיעור האינפלציה ינוע בין 2.1% ל־2.5% במהלך השנה הקרובה. הקונצנזוס הוא שהאינפלציה תרד עמוק אל תוך היעד שקבע בנק ישראל ־ 1%-3%.

עם זאת, הנתונים הצפויים להתפרסם במסגרת מדד המחירים לצרכן לאפריל מעידים על עליות צפויות במספר סעיפים. בין היתר, צפויה עלייה במחירי המזון. גם סעיף הדיור, שמשקלו במדד גבוה במיוחד, צפוי להציג עלייה מתונה במחירי שכר הדירה. כמו כן, גם סעיפי ההלבשה וההנעלה צפויים לרשום עליות מחירים, וכן סעיף התרבות והבידור, שהושפע מהתייקרויות בפסח.