גמזו מתרחק מתפקיד יו"ר מגדל? כהונת ברנע תוארך ב-3 חודשים

אמיר ברנע, המכהן כיו"ר חברת הביטוח, הודיע בפברואר כי יפרוש מתפקידו בחודש יוני - אחרי שנה וחצי בלבד - אך כעת הסכים להישאר עד ספטמבר • המהלך מגיע אחרי שרשות שוק ההון התנגדה לתןכניתו של בעל השליטה שלמה אליהו למנות לתפקיד את רוני גמזו, המשמש כיום כיו"ר מגדל אחזקות

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות / צילום: כדיה לוי
פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות / צילום: כדיה לוי

האם רשות שוק ההון בראשות עמית גל סיכלה, ולו זמנית, את תוכניתו של בעל השליטה במגדל, שלמה אליהו, למנות לתפקיד יו"ר מגדל ביטוח את פרופ' רוני גמזו? לגלובס נודע כי היו"ר המכהן של מגדל ביטוח, פרופ' אמיר ברנע, נענה לבקשתה של החברה האם, מגדל אחזקות, להישאר בתפקידו עד לסוף חודש ספטמבר 2025. היענות ברנע לבקשה מגיעה אחרי שבפברואר האחרון הוא הודיע, כי בכוונתו לסיים את תפקידו ביוני הקרוב - כשנה וחצי בלבד אחרי שנכנס אליו.

הישראלית שצנחה ביותר מ-70% בסופ"ש, וזאת שעלתה בעקבות הדוחות
למרות הביקורת: חד הקרן הישראלי שינהל את תשלומי ממשלת איסלנד

ברקע הדברים, מצויה התנגדותה של רשות שוק ההון לנסיונו של אליהו למנות את גמזו, המשמש כיום כיו"ר מגדל אחזקות, לכהונה גם כיו"ר מגדל ביטוח. הארכת הכהונה של ברנע עשויה אפוא לאפשר למגדל לאתר מועמד שיחליף את ברנע כיו"ר מגדל ביטוח, מבלי להיקלע לעימות בנושא עם הרגולטור.

רשות שוק ההון נאבקת בשנים האחרונות מול אליהו כדי להבטיח את ההפרדה בין החברה האם לבין החברה הבת, וזאת כדי להבטיח את עצמאותה של חברת הביטוח. על רקע זה, התנגדה, כאמור, הרשות למינויו של גמזו, הנעדר רקע רשמי בביטוח, לכפל התפקידים.

בהופעה בכנס השירות של ישראל, שערך גלובס במרץ האחרון, נשאל גמזו - לשעבר מנכ"ל המרכז הרפואי איכילוב - לגבי היעדר נסיונו בתחום הביטוח. הוא השיב: "לנהל ארגון גדול ומורכב כמו איכילוב, זה מזכיר את עולם הביטוח ועולם הפיננסים. הכניסה די חלקה, כי הפרגון הוא עצום בתוך מגדל, וזה יוצר התלהבות אדירה להכיר ולראות. בסוף ניהול זה ניהול זה ניהול, ויש דמיון בין סדרי הגודל הארגוניים".

ברנע הוא הבכיר ה-15 שעוזב את מגדל מאז שנרכשה ב-2012

עוד לפני שברנע הודיע בפברואר על התפטרותו, אליהו עדכן את רשות שוק ההון לגבי כוונתו למנות את גמזו. בעקבות הדברים, שיגר הממונה על שוק ההון, עמית גל, מכתב לדירקטוריון מגדל, ובו קבע כי עזיבת ברנע מנוגדת להוראות הרשות מ-2023, ולפיהן מגדל ביטוח נדרשת למנות יו"ר דירקטוריון לתקופה של שלוש שנים. זאת, על רקע התחלופה הגבוהה המאפיינת בשנים האחרונות את הצמרת הניהולית של מגדל.

ברנע הוא הבכיר ה-15 שעוזב את מגדל מאז שנרכשה על ידי אליהו ב-2012. במכתבו התריע גל, כי "ההתפתחויות האחרונות במגדל ביטוח, בהן התמשכות התחלופה הגבוהה של נושאי משרה והצפי לשינוי נוסף בתפקיד יו"ר הדירקטוריון, עלולות להצביע על פגיעה בניהול התקין של עסקי מגדל ביטוח".

גל הוסיף כי על הדירקטוריון "לקבל החלטה (בנושא היו"ר - ע'ג') באופן עצמאי לאחר דיון הנקי משיקולים ולחצים חיצוניים, ובשים לב לחשיבות תפקיד היו"ר, כגורם שאחראי על תפקודו התקין של הדירקטוריון".

בסמוך להודעתו על עזיבת מגדל סיפר ברנע בשיחה עם גלובס, כי עשה זאת בעקבות "תחושת מיצוי", והוסיף כי "החברה עברה שינוי מהותי בזכות המנכ"ל וחשבתי שזה זמן טוב לעזוב כי אין מצב משברי".

הקפאת המהלך למינוי גמזו עשויה לבשר על הנמכת הלהבות בין מגדל שבשליטת אליהו לבין רשות שוק ההון. עם זאת, דוח ביקורת של הרשות לגבי הממשל התאגידי בקבוצת הביטוח צפוי, ככל הידוע, להתפרסם, ואף עשוי לכלול התייחסות לסיום כהונתו של ברנע.